Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a participat la conferința de cercetare din Macedonia de Nord

29 Apr. 2022, 17:26
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
29 Apr. 2022, 17:26 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a participat on-line la cea de a 8-a Conferință de cercetare consacrată împlinirii a 30 de ani de independență monetară a Republicii Macedonia de Nord. Evenimentul a fost organizat de banca centrală a acestei țări împreună cu Banca Europeană de Investiții în perioada 27-29 aprilie la Skopje. Genericul conferinței a fost „Edificarea rezilienței pe timp de criză: rolul politicilor”.

Forumul a avut drept scop să încurajeze abordarea bazată pe cercetare în activitatea băncilor centrale și a reunit reprezentanți ai autorităților respective, ai instituțiilor de cercetare și academice, la fel, ai organizațiilor internaționale din regiune și Uniunea Europeană.

În contextul revenirii globale în urma pandemiei și al creșterii riscurilor geopolitice, evenimentul s-a axat pe impactul asupra piețelor emergente și pe mixul de politici adecvate referitoare la mediul în schimbare. Discuțiile au cuprins teme precum: accesul la finanțare a sectorului privat, potențialul de creștere economică, stabilitatea financiară și noile provocări la care se expun băncile centrale în perioada postpandemică, lecțiile de pe urma crizei și eventuale îmbunătățiri în reglementare și instrumentele de monitorizare pentru fortificarea ulterioară a  sectorului bancar.

„Crizele recente evidențiază necesitatea ca băncile centrale să fie agile și să reacționeze la circumstanțele în schimbare rapidă pentru a contribui la asigurarea stabilității sistemului financiar. A devenit evident că cercetarea instrumentelor de monitorizare avansate va fi esențială în consolidarea rezistenței sectorului bancar la șocurile interne și cele externe.”, a menționat Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei

Evenimentul a constituit o oportunitate  pentru schimburi de idei și experiență relevante pentru băncile centrale, în special sub aspectul necesității și importanței domeniului de cercetare aferent dezvoltării politicilor de consolidare a sectorului bancar.

Realitatea Live

02 Feb. 2025, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Feb. 2025, 12:02 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump, și-a onorat promisiunea și a introdus taxe vamale de 25% pentru produsele din Mexic și Canada, precum și de 10% pentru importurile din China. Trump a anunțat acest lucru pe contul său de pe rețeaua socială Truth Social, explicând că taxele au fost implementate pe baza Legii privind Puterile Economice Excepționale Internaționale (IEEPA), din cauza amenințării grave reprezentate de migrarea ilegală și drogurile letale, inclusiv fentanyl.

Noile taxe vamale se vor aplica pentru toate produsele, cu excepția celor energetice din Canada, cum ar fi gazul, petrolul și electricitatea, care vor fi supuse unei taxe reduse de 10%. Măsura este destinată să minimizeze orice creștere a prețurilor la benzină sau utilități, a declarat un oficial de rang înalt al Casei Albe pentru AP. Taxele vor intra în vigoare pe 4 februarie. Până acum, între SUA, Canada și Mexic nu au existat taxe suplimentare, având în vedere că cele trei țări au semnat acordul de comerț liber USMCA în timpul primului mandat al lui Trump. În 2023, aproximativ 83% din exporturile Mexicului și 75% din exporturile Canadei au mers către Statele Unite.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a anunțat că Ottawa va impune taxe vamale de 25% asupra produselor din SUA, în valoare de 106,5 miliarde de dolari. El a avertizat cetățenii americani că trebuie să se pregătească pentru o creștere a costurilor la alimente și benzină. De asemenea, noile taxe ar putea îngreuna accesul la materiale esențiale pentru securitatea SUA, precum nichel, potasiu, uraniu, oțel și aluminiu, a adăugat Trudeau. Ca răspuns, președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, a cerut ministrului Economiei să implementeze „Planul B”, care va include măsuri tarifare și netarifare pentru protejarea intereselor țării.

Ministerul chinez de Externe a exprimat nemulțumire profundă față de creșterea taxelor vamale și a reamintit SUA că în războaiele comerciale nu există câștigători. Beijingul a anunțat intenția de a depune o plângere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și de a lua „măsuri corespunzătoare” pentru a proteja drepturile și interesele sale. Ministerul a mai subliniat că China are una dintre cele mai stricte politici anti-drog și a afirmat că răspândirea fentanylului în SUA reprezintă o problemă a Washingtonului.

Trump a anunțat intenția de a crește semnificativ taxele pentru produsele din Canada, Mexic și China încă din noiembrie 2024, explicând că aceste măsuri sunt necesare pentru combaterea migrației ilegale și contrabandei cu droguri. El a afirmat că aceste măsuri vor ajuta la protejarea economiei americane și a securității naționale. Împreună, aceste trei țări reprezintă aproximativ 40% din importurile totale ale SUA. Aproape 25% din rafinăriile de petrol din SUA folosesc materii prime din Canada, iar 64% din legumele și fructele consumate în SUA provin din Mexic. Conform estimărilor economiștilor consultați de AP, noile taxe ar putea conduce la o pierdere de aproximativ 2% din PIB-ul Mexicului și Canadei și de 0,3% din PIB-ul Statelor Unite.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală