Guvernul a creat o Comisie națională pentru monopol fiscal! Experți: Există riscul dosarelor penale

22 Dec. 2022, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Dec. 2022, 16:04 // Actual //  bani.md

Cabinetul de miniștri a aprobat, miercuri, instituirea Comisiei naționale pentru monopol fiscal și Regulamentul privind organizarea și funcționarea acesteia. Potrivit deciziei aprobate de Guvern în ședința de miercuri, Comisia națională pentru monopol fiscal va constata necesitatea instituirii monopolului fiscal pentru anumite activități economice; va estima impactul atribuirii statutului de monopol fiscal, inclusiv avantajele și dezavantajele economice; va propune Guvernului spre examinare atribuirea sau retragerea statutului de monopol fiscal unei întreprinderi sau unui grup de întreprinderi.

Stabilirea acestui mecanism urmărește scopul de apărare a cetățenilor și societății prin promovarea interesului public în activitatea economică desfășurată de către agenții economici. Astfel, statul poate acționa în mod indirect, prin impozite, taxe, licențe, garantarea guvernamentală a unor credite, lansarea comenzilor de stat.

Experții susțin că există riscul ca după se va schimba guvernare, membrilor comisiei să le fie deschise dosare urmare a deciziilor pe care le vor lua.

Alexandru Fala, economist la Expert Grup susține că: „ comisia a fost instituită cu scopul de a diminua disfuncționalitățile de pe piață. Este vorba de exportul de metal și ăsta este scopul ei. Statul parcă deținea Metalferos, dar existau persoane care colectau pe lângă Metalferos și compania își pierdea din poziția dominantă. Este vorba și de o poziția mai solidă în discuțiile cu Tiraspolul”.

Potrivit lui Fala, monopol fiscal se instituie doar pe piața metalelor.

„Monopol a fost introdus de a consolida poziția Chișinăului pe pipata metalelor și dacă va fi necesar o să aplice și în alte sectoare”, a punctat Fala care nu exclude faptul că după schimbarea guvernării, „băieții șmecheri care ar veni pe viitor să fabrice dosare penale”.

La rândul său, economistul Veaceslav Ioniță afirmă că potrivit legii nu există răspundere pentru decizii colective.

Decizia luată de Guvern cred care are mai degrabă menirea să-i dea dreptul de monopol Energocom-ului – să vândă energie electrică. ”De exemplu, în țările nordice și în Canada este monopol la băuturile alcoolice și nimeni nu poate vinde în afară de stat”.

L-am contactat pe ministrul Economiei, Dumitru Alaiba pentru a ne explica rostul creării unei astfel de comisii pentru monopol fiscal și dacă nu există riscul ca membrilor comisei să li se deschidă dosare pentru deciziile pe care le-au luat. Până la publicarea știrii nu am primit niciun răspuns.

În Republica Moldova a mai existat precedentul cu crearea unei comisii care în anul 2014 a decis garantarea eșalonată a împrumutului acordat Băncii de Economii, Unibank și Banca Socială pentru a acoperi furtul banilor din cele trei bănci. Or, membrilor comisiei, fostului premier Iurie Leancă, ex guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu, fostului ministru de Finanțe Anatol Arapu și ex ministrului Economiei Andrian Candu le-au fost intentate mai multe dosare pentru deciziile pe care le-au luat în acordarea garanțiilor de stat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ