Guvernul a creat o Comisie națională pentru monopol fiscal! Experți: Există riscul dosarelor penale

22 Dec. 2022, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Dec. 2022, 16:04 // Actual //  bani.md

Cabinetul de miniștri a aprobat, miercuri, instituirea Comisiei naționale pentru monopol fiscal și Regulamentul privind organizarea și funcționarea acesteia. Potrivit deciziei aprobate de Guvern în ședința de miercuri, Comisia națională pentru monopol fiscal va constata necesitatea instituirii monopolului fiscal pentru anumite activități economice; va estima impactul atribuirii statutului de monopol fiscal, inclusiv avantajele și dezavantajele economice; va propune Guvernului spre examinare atribuirea sau retragerea statutului de monopol fiscal unei întreprinderi sau unui grup de întreprinderi.

Stabilirea acestui mecanism urmărește scopul de apărare a cetățenilor și societății prin promovarea interesului public în activitatea economică desfășurată de către agenții economici. Astfel, statul poate acționa în mod indirect, prin impozite, taxe, licențe, garantarea guvernamentală a unor credite, lansarea comenzilor de stat.

Experții susțin că există riscul ca după se va schimba guvernare, membrilor comisiei să le fie deschise dosare urmare a deciziilor pe care le vor lua.

Alexandru Fala, economist la Expert Grup susține că: „ comisia a fost instituită cu scopul de a diminua disfuncționalitățile de pe piață. Este vorba de exportul de metal și ăsta este scopul ei. Statul parcă deținea Metalferos, dar existau persoane care colectau pe lângă Metalferos și compania își pierdea din poziția dominantă. Este vorba și de o poziția mai solidă în discuțiile cu Tiraspolul”.

Potrivit lui Fala, monopol fiscal se instituie doar pe piața metalelor.

„Monopol a fost introdus de a consolida poziția Chișinăului pe pipata metalelor și dacă va fi necesar o să aplice și în alte sectoare”, a punctat Fala care nu exclude faptul că după schimbarea guvernării, „băieții șmecheri care ar veni pe viitor să fabrice dosare penale”.

La rândul său, economistul Veaceslav Ioniță afirmă că potrivit legii nu există răspundere pentru decizii colective.

Decizia luată de Guvern cred care are mai degrabă menirea să-i dea dreptul de monopol Energocom-ului – să vândă energie electrică. ”De exemplu, în țările nordice și în Canada este monopol la băuturile alcoolice și nimeni nu poate vinde în afară de stat”.

L-am contactat pe ministrul Economiei, Dumitru Alaiba pentru a ne explica rostul creării unei astfel de comisii pentru monopol fiscal și dacă nu există riscul ca membrilor comisei să li se deschidă dosare pentru deciziile pe care le-au luat. Până la publicarea știrii nu am primit niciun răspuns.

În Republica Moldova a mai existat precedentul cu crearea unei comisii care în anul 2014 a decis garantarea eșalonată a împrumutului acordat Băncii de Economii, Unibank și Banca Socială pentru a acoperi furtul banilor din cele trei bănci. Or, membrilor comisiei, fostului premier Iurie Leancă, ex guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu, fostului ministru de Finanțe Anatol Arapu și ex ministrului Economiei Andrian Candu le-au fost intentate mai multe dosare pentru deciziile pe care le-au luat în acordarea garanțiilor de stat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO