Tiraspolul susține într-o declarație că nu e de acord cu cererea Republicii Moldova de aderare la UE. Conducerea nerecunoscutei republici cere Chișinăului să recunoască statul transnistrean.
Considerăm depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană ca o decizie geopolitică care duce la schimbarea granițelor internaționale și a sferelor de influență în spațiul regional și la schimbarea radicală a circumstanțelor reglementării definitive a Relaţiile moldo-transnistrene.
Între timp, depunerea de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între Transnitria și Moldova, fără a ține cont de opinia și în afara cadrului consultărilor cu partea transnistreană, în timp ce ignorarea completă a discuției acestei probleme în formatele de negociere existente, inclusiv platforma internațională a „Conferinței Permanente…”, pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă.
Cererea de aderare la UE indică refuzul Moldovei de a dialoga cu Transnistria asupra parametrilor coexistenței comune, fapt confirmat de starea actuală de criză a procesului de negocieri, paralizia formatului „5+2”, respingerea întâlnirilor la nivel înalt, neîndeplinirea obligațiilor din pachetul „Berlin Plus”, întărirea măsurilor restrictive de blocaj împotriva Transnistriei.
Totodată, liderul separatist Krasnoselski face apel la Națiunile Unite, la OSCE, la mediatori și observatori în procesul de negociere, la comunitatea internațională în ansamblu cu cererea de a recunoaște realitatea care există de mai bine de treizeci de ani sub forma Transnistriei. Republica Moldova, să asigure respectarea dreptului poporului transnistrean la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Transnistria.
Ieri, 3 martie, președintele Republicii Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană.