Haosul începe să fie depășit după cea mai mare de întrerupere IT din istorie, care a date peste cap mii de companii

20 Iul. 2024, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Iul. 2024, 10:08 // Actual //  bani.md

Utilizatorii și companiile din diverse industrii esențiale din întreaga lume, inclusiv din sectoarele bancar, aeronautic, mass-media și de sănătate, își revin încet sâmbătă după „cea mai mare pană informatică” din istorie, provocată de o actualizare defectuoasă a sistemului Microsoft Windows făcută de compania CrowdStrike, transmite EFE.

Pana informatică a fost cauzată de o eroare la o actualizare de software de la CrowdStrike, o companie de securitate cibernetică cu sediul în Austin, Texas. Aceasta a afectat sistemul de operare Windows 10, lăsând toate computerele blocate în faimosul „ecran albastru al morții” (BSoD). George Kurtz, directorul general al companiei, a oferit explicații pe platforma X.

Expertul în securitate cibernetică Troy Hunt, șeful portalului HaveIBeenPwned, a declarat că, prin dimensiunea globală pe care a avut-o, aceasta a fost „cea mai mare pană informatică din istorie”.

George Kurtz a subliniat pe platforma X că nu a fost vorba de un atac cibernetic, ci de o problemă izolată. Clienții au primit sprijin pentru a obține cele mai recente actualizări. Actualizarea defectuoasă a driverelor Falcon a cauzat imediat căderea platformei Azure, ceea ce a dus la apariția „ecranelor albastre ale morții” pe întregul glob, necesitând repornirea serverelor.

Kurtz și-a cerut scuze pentru întreruperi și a asigurat că inginerii săi au rezolvat problema, avertizând că unii clienți vor mai avea de așteptat până la revenirea completă la normal.

Pana informatică de la Microsoft a provocat incidente majore în industria aeriană, inclusiv la înregistrarea pasagerilor, erori în conexiunile la rețea și în sistemele de informații ale companiilor aeriene, lăsând numeroși pasageri la sol și ducând la modificarea masivă a mii de zboruri.

Companiile aeriene mari, precum American Airlines, Delta și United, au anulat sau amânat curse la nivel global, provocând cozi lungi la aeroporturi. În SUA, impactul a fost semnificativ, cu peste 31.000 de zboruri întârziate și aproximativ 3.600 anulate.

În Europa, aeroporturi importante precum Heathrow din Londra, Luton, Gatwick, Stansted, Edinburgh și Manchester (Regatul Unit), Roma (Italia), Schiphol (Olanda), Berlin (Germania), Zurich (Elveția) și Cracovia (Polonia) au fost afectate. În America Latină, țări precum Argentina, Panama, Republica Dominicană, Peru, Honduras și Chile au fost mai puțin afectate, cu majoritatea operațiunilor desfășurându-se normal.

Companiile aeriene și aeroporturile din Asia și Oceania au confirmat, de asemenea, probleme cu computerele. Companii din Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Bahrain au fost afectate în mod limitat. Autoritatea Aeroportuară din Hong Kong a activat mecanismul de răspuns pentru situații de urgență. Aeroporturile din Sydney și Melbourne au anunțat sâmbătă că sistemele lor informatice au revenit la normal.

Pana informatică a afectat și bănci, instituții, organizații și spitale. Sistemul informatic Paris 2024 a fost parțial afectat, întârziind livrarea uniformelor și acreditărilor. În Australia, problemele s-au extins la sistemele de plată ale supermarketurilor și băncilor, precum NAB, ANZ, Commonwealth Bank și Bendigo Bank.

În Japonia, pana a blocat site-ul sistemului feroviar și casele de marcat. Companii germane, precum Deutsche Bank și Deutsche Telekom, au fost afectate, la fel ca și spitalele din Israel. În Regatul Unit, Bursa de Valori din Londra, companiile de căi ferate și rețeaua de televiziune Sky au raportat întreruperi.

Compania feroviară daneză DSB și transportul public suedez au întâmpinat probleme. Lanțul de farmacii Apotek 1 din Norvegia a fost nevoit să închidă temporar.

La închiderea bursei de pe Wall Street, CrowdStrike a înregistrat o pierdere de 11% din cauza actualizării defectuoase.

Pana globală a avut un impact diferit în țările de pe continentul american. SUA și Canada au fost cele mai afectate, în special în sectorul aviației și al sănătății. America Latină a avut un impact minim, deși Mexic și Brazilia au raportat probleme.

În SUA, instituții medicale precum Kaiser Permanente și spitale din Houston au întâmpinat întreruperi, ducând la anularea programărilor și întârzieri în proceduri critice. În Canada, aeroporturi, bănci și spitale au fost afectate. Compania aeriană Porter a suspendat temporar toate zborurile, iar aeroportul din Toronto a suferit întârzieri.

În Mexic, zborurile internaționale au fost întârziate sau anulate, iar în Brazilia, distribuitorii de energie electrică și băncile au înregistrat probleme. Totuși, controlul traficului aerian și serviciile critice au rămas stabile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău