Idioții utili ai lui Vladimir Putin. Ce lideri europeni a păcălit Rusia să îi facă jocul

05 Iul. 2023, 05:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iul. 2023, 05:26 // Actual //  Lupu Eduard

O analiză din prestigioasa publicație The Economist vorbește despre ”idioții utili ai lui Vladimir Putin”, în care se arată că prea mulți politicieni din Europa nu numai că nu reușesc să se confrunte cu Rusia, dar îi fac jocul.

Lista este lungă și ea cuprinde nume importante, precum fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroder sau prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.

Influența Rusiei și a lui Putin a împânzit Europa, din centrul continentului și până în sud, în Turcia, Grecia și Cipru. Cu toate acestea, chiar dacă efortul Rusiei de a proiecta putere de persuasiune în Europa nu a reușit, nici nu a eșuat complet, iar paradigma se schimbă odată cu războiul din Ucraina.

La începutul lunii mai, ambasadorul Rusiei în Germania a organizat o petrecere pentru a onora victoria sovietică în cel de-Al Doilea Război Mondial. Oaspeții de la ambasadă, un colos din epoca lui Stalin care ocupă mai mult teritoriu german decât clădirea parlamentului din apropiere, au inclus o mulțime de demnitari.

Ultimul șef al Germaniei de Est comuniste, Egon Krenz, acum în vârstă de 86 de ani, s-a amestecat sub candelabre cu Gerhard Schröder, cancelarul Germaniei Unite din 1998 până în 2005 (și, mai recent, lobbyist al firmelor energetice rusești). Tino Chrupalla, co-liderul Alternative for Germany (afd), un partid de extremă dreaptă, a purtat o cravată în culorile Federației Ruse.

Spectrul de idioți utili ai Europei, un termen din Războiul Rece pentru aliații neștiuți ai comunismului, este larg. În politică, partidele atât de extremă dreaptă, cât și de extremă stângă nu sunt de acord cu multe; dar asupra Ucrainei aceste extreme au condus adesea în a cere o „pace” instantanee care să răsplătească efectiv agresiunea Rusiei cu pământ.

Și în lumea afacerilor, în ciuda mai multor runde de sancțiuni occidentale, Rusia are încă o mulțime de „prieteni”. Factorii lui Putin includ mai multe guverne europene. Viktor Orban, premierul Ungariei din 2010, a fost cel mai evident. Guvernul său refuză, de asemenea, să permită tranzitul armelor date Ucrainei de colegii membri ai Ungariei ai NATO și ai UE.

Grecia, un alt membru al UE, respectă sancțiunile, dar a refuzat să înăsprească în continuare cele privind transportul petrolului rusesc, probabil pentru că firmele grecești se întâmplă să pună în buzunar atâți de mult bani din comerț.

Abia recent și sub presiunea puternică americană, Cipru, un paradis financiar offshore, a închis aproximativ 4.000 de conturi bancare locale deținute de ruși. Confruntându-se cu mai puține presiuni, țările din afara UE, cum ar fi Turcia și Serbia, nici măcar nu se obosesc să mascheze jocul făcut Rusiei.

Invocând neutralitatea sa lăudată, Elveția a aplicat legi locale arcane pentru a bloca furnizarea de arme către Ucraina, inclusiv 96 de tancuri Leopard aflate în Italia, care aparțin, se întâmplă, unei firme private elvețiene.

Turcia, cu majoritate musulmană extrem de iritată, deține drept de veto asupra cererii Suediei de a adera la NATO. Putin însuși i-a trolat cu bucurie pe suedezi. În plus, alți pro-Putin din Europa includ pe Marine LePen din Franța, Matteo Salvini din Italia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău