Ieftinirea carburanților în Moldova va continua! Prețul petrolului se menține aproape de minimul ultimelor luni

08 Aug. 2022, 16:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Aug. 2022, 16:12 // Actual //  bani.md

Prețurile petrolului se mențin aproape de nivelul ultimelor luni din cauza îngrijorărilor cu privire la slăbirea cererii globale și a recesiunii, potrivit City AM.

Petrolul Brent a scăzut astăzi cu 1,05%, la 93,9 dolari/baril, în timp ce sortimentul WTI Crude a scăzut cu încă 1,09%, până la 88,04 dolari/baril.

În Europa, exporturile rusești de țiței și produse petroliere au continuat să curgă înaintea unui embargo iminent asupra transporturilor maritime din Uniunea Europeană, care va intra în vigoare în decembrie.

Pentru mâine, 9 august, benzina se ieftinește cu 24 bani, iar motorina se ieftinește cu 18 bani. Astfel, mâine, 9 august, un litru de benzină va costa 27,03 lei, iar unul de motorină va putea fi cumpărat cu 26,48 lei.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 11:32 // Actual //  Ursu Victor

Piețele internaționale ale petrolului au fost zguduite în ultimele zile de o dublă lovitură: intensificarea războiului comercial declanșat de Statele Unite în relația cu partenerii săi – în special China – și anunțul surprinzător al cartelului OPEC+ privind continuarea planurilor de majorare a producției globale de țiței.

Efectele nu s-au lăsat așteptate. Cotația petrolului Brent a scăzut abrupt, atingând cel mai jos nivel din ultimii cinci ani, în timp ce prețurile Platts pentru benzină și motorină s-au prăbușit pe fondul panicii de pe piețele de materii prime și al așteptărilor privind o suprasaturare globală a ofertei.

Această evoluție internațională s-a resimțit și în Republica Moldova, unde prețurile la carburanții standard au scăzut cu aproximativ 75 de bani pe litru doar în ultima săptămână. Este una dintre cele mai abrupte ieftiniri din ultimii ani, care vine după luni de presiuni inflaționiste și prețuri instabile la pompă.

Specialiștii în energie avertizează, totuși, că volatilitatea rămâne ridicată, iar actualele ieftiniri ar putea fi temporare, în funcție de evoluția tensiunilor comerciale globale și de reacția altor mari producători de petrol la decizia OPEC+.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!