„Diaconia” este structura socială a Mitropoliei Basarabiei care activează pe întreg teritoriul Republicii Moldova din anul 2001.
Prin proiectele sociale pe care le dezvoltă, deja de 20 de ani Misiunea Diaconia ajută persoanele aflate în dificultate. Diaconia este cunoscută pentru programele „Banca de Haine”, „Banca de alimente”, „Brațele mamei”, „Spre independență”, etc. Inițiativele lansate au rolul de a promova solidaritatea și de a face o schimbare în societate.
„Antreprenorii sociali sunt pionerii. Este extrem de valoros să poți aduce un beneficiu atât economic cât și să dai șansa oamenilor care nu au posibilitatea să se angajeze sau nu au curajul, sau nu au abilitățile necesare. Din păcate sărăcia nu este o formă de lipsă materială ci o formă de a înțelege lucrurile, o lipsă de capacitate de a te mobiliza.”
În viziunea lui Igor Belei, este important atât să fie încurajată lansarea afacerilor sociale, cât și să fie susținută dezvoltarea acestora prin asistență din partea statului și a afacerilor mari.
„Afacerile sociale trebuie să fie asistate, atât prin scutire de taxe cât și prin injecții financiare.”
Inițial, afacerea lansată de Misiunea Diaconia, nu a fost gândită ca o afacere socială, ci ca o activitate care va genera profit, ceea ce a fost o eroare.
„Am dezvoltat o întreprindere care venea să angajeze persoanele din programul „În brațele mamei” în servicii de curățenii, atunci când aceste servicii încă nu existau în Chișinău. Noi am gândit acest business nu ca unul social, ci ca unul care va aduce profit. Era o greșeală pentru că, trebuia din start să aveam această idee că va trebui subvenționat. Pe parcursul anilor beneficiul a fost schimbarea oamenilor care au fost angajați.”
Potrivit directorul executiv al Misiunii „Diaconia”, întreprinderile sociale au un rol important în dezvoltarea unei țări.
„Este extrem de valoros să înțelegem cât ne costă o lipsă de investiții în servicii sociale, cât ne va costa să asistăm în continuare oamenii care nu sunt angajați în câmpul muncii și generează costuri. Este extrem de valoros să înțelegem lipsa cadrelor calificate sau măcar a cadrelor care ar putea fi angajate în câmpul muncii, pentru că toată lumea se plânge că nu există angajați. Este o formă de a întoarce beneficiul spre societate, pentru businessul mare, care poate să investească, să asiste întreprinderile sociale ca o formă de a împărți beneficiul. Pentru că, ulterior toți acești oameni vor putea fi angajați în businessul mare. Este extrem de valoros pentru autorități să înțeleagă întreprinderile sociale sunt o parte a revigorării pieței muncii din Republica Moldova.”
Igor Belei mai afirmă că o societate modernă este o societate care susține întreprinderile sociale, iată de ce, acest tip de activități au un viitor.
„Întreprinderile sociale au un viitor și trebuie să aibă un viitor într-o societate modernă. Întreprinderea socială trebuie să fie lansată de un om care visează afacerea, care visează produsul.”
Campanie inițiată și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.