Îmbunătățirea continuă a calității produselor MMZ prin modernizarea procesului de producție este o prioritate a uzinei

23 Iul. 2024, 18:56
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
23 Iul. 2024, 18:56 // Slider //  bani.md

Cu ocazia celebrării Zilei Metalurgistului, directorul general al SA „MMZ”, Serghei Cornev, a prezentat direcțiile strategice de dezvoltare a Uzinei Metalurgice Moldovenești pentru anul 2024 într-un interviu acordat reprezentanților presei din Moldova.

„În primul rând, din tot sufletul vreau să felicit angajații uzinei și familiile acestora cu această minunată sărbătoare – Ziua Metalurgistului. Doresc tuturor pace și previzibilitate în ziua de mâine, precum și sănătate vouă, celor dragi și apropiaților voștri. În anul care a trecut, conducerea uzinei a continuat să implementeze cu succes strategia de dezvoltare a MMZ, ale cărei direcții principale sunt modernizarea uzinei și implementarea tehnologiilor avansate pentru a asigura o protecție maximă a mediului înconjurător și îmbunătățirea continuă a calității produselor uzinei”, a spus Serghei Cornev.

Directorul general al SA „MMZ” a menționat că investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au însumat șapte milioane de dolari, ceea ce permite uzinei să continue să fie un lider sustenabil în domeniul ecologiei, investind în tehnologii moderne și proiecte de reducere a impactului ecologic.

Serghei Cornev a spus că „rezultatele muncii depuse sunt evidente. MMZ a devenit prima uzină metalurgică din Europa de Est căreia Universitatea Tehnică Rin-Vestfalia din Aachen i-a confirmat rezultatele calculului amprentei de carbon a produselor. Rezultatul calculului s-a dovedit a fi de opt ori mai mic decât nivelul calculat stabilit de Comisia Europeană pentru importul produselor pe teritoriul UE”.

Acest calcul a fost realizat de cunoscuta companie germană D.A.R. Metall AG, iar datele au fost confirmate de Universitatea Tehnică Rin-Vestfalia, care face parte dintr-o asociație a nouă dintre cele mai cunoscute universități tehnice din Germania.

În prezent, MMZ oferă pe piața UE produse cu cea mai mică amprentă de carbon calculată și confirmată dintre toți importatorii de oțel beton și sârmă laminată, ceea ce face ca produsele MMZ să fie mai atractive.

Directorul general al MMZ a menționat că eficiența investițiilor uzinei este confirmată și de companiile lider în auditul internațional. Astfel, în acest an, MMZ a desfășurat cu succes recertificarea în domeniul sistemului de management al calității și auditul de supraveghere în domeniul managementului de mediu la compania elvețiană SGS.

A fost remarcat un grad ridicat de implicare a întregului colectiv al uzinei în procesele sistemului integrat de management, de la directorul general și directorii de servicii până la muncitorii din procesele tehnologice principale.

În procesul de verificare a producției principale, a fost remarcat un nivel ridicat de dezvoltare a tehnologiei, un grad ridicat de automatizare și vizualizare a proceselor, echipamente moderne, un sortiment larg de produse fabricate, mobilitatea tehnologiei, care permite depășirea așteptărilor clienților în ceea ce privește caracteristicile calitative. Experții grupului de audit SGS au remarcat un nivel ridicat de satisfacție a clienților de 99,9% din 100%, ceea ce indică calitatea superioară a produselor uzinei. A fost remarcată extinderea funcționalității sistemului de gestionare electronică a documentelor și utilizarea codurilor QR în operațiunile de expediere a produselor finite în special, și un puternic sistem de management al proceselor logistice în general.

A fost remarcat un nivel ridicat de competență a personalului laboratorului central de încercări, care este acreditat în sistemul internațional ILAC și își îmbunătățește continuu competențele în programele internaționale interlaboratoare. A fost remarcat un nivel ridicat de dotare a laboratorului cu echipamente și sisteme noi.

În viitorul apropiat, MMZ plănuiește să finalizeze prima etapă a reconstrucției, să pună în funcțiune un nou sistem de epurare a gazelor prin filtre de pânză, utilizând la maximum echipamentele existente de epurare a gazelor, atingând purificarea gazelor de fum de praf până la 5 mg/m³. De asemenea, a fost studiată experiența străină a reconstrucțiilor efectuate pentru înlocuirea electrofiltrelor cu sisteme de epurare a gazelor prin filtre de pânză în industria metalurgică.

„Capitalul principal al uzinei, fără îndoială, îl reprezintă oamenii noștri și experiența lor în această industrie unică. Ca și în anii trecuți, continuă să funcționeze programele sociale și proiectele de infrastructură. Conducerea uzinei va continua să acorde o atenție deosebită ca metalurgiștii moldoveni și familiile lor să se simtă confortabil în orașul lor”, a spus Serghei Cornev, directorul general al MMZ.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!