În 2021, BERD a înregistrat cel mai mare profit din istorie. Ce portofoliu de credite avea în Rusia, Belarus și Ucraina

07 Apr. 2022, 15:52
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
07 Apr. 2022, 15:52 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

În 2021, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înregistrat cel mai mare profit din istoria sa, transmite Reuters. Cu toate acestea, instituția avertizează că războiul din Ucraina va avea un impact semnificativ asupra finanţelor sale în acest an.

Potrivit informațiilor, în 2021. profitul său a urcat la 2,5 miliarde de euro, depăşind precedentul record istoric stabilit în 2006.

Conducerea BERD a atribuit aceste rezultate excelente investiţiilor sale în acţiuni, în special în sectorul de tehnologie, precum şi reducerii creditelor neperformante, pe măsură ce economiile în care investeşte şi-au revenit după pandemia de coronavirus. Potrivit BERD, investiţiile sale în equity au înregistrat anul trecut un câştig de aproximativ 30% (1,7 miliarde de euro).

Cu toate acestea, BERD avertizează că războiul din Ucraina va avea un impact semnificativ asupra finanţelor sale în acest an, în condiţiile în care banca a decis să acorde Ucrainei un pachet de sprijin în valoare de două miliarde de euro, De asemenea, conomistul şef de la BERD a avertizat recent că economia ucraineană ar putea să înregistreze o contracţie economică de 20% fără o încetare rapidă a focului.

„Este posibil ca războiul din Ucraina să aibă un impact semnificativ asupra performanţelor financiare din 2022. BERD are un portofoliu mare de investiţii şi pachete de acţiuni în Ucraina precum şi portofolii în Belarus şi Rusia”, a informat BERD într-un comunicat de presă.

Instituţia financiară a dezvăluit că la finele lui 2021 avea un portofoliu de credite de 2,1 miliarde de euro în Ucraina, de 200 milioane de euro în Rusia şi de 500 milioane de euro în Belarus, plus o expunere pe equity de 300 milioane de euro, 1,2 miliarde euro respectiv 100 milioane de euro în cele trei ţări.

BERD nu a mai investit noi fonduri în Rusia după anexarea de către Moscova a Peninsulei Crimeea, în 2014. De asemenea, BERD a introdus un moratoriu cu privire la noi investiţii în Belarus după alegerile controversate din 2020.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău