În 2021, BERD a înregistrat cel mai mare profit din istorie. Ce portofoliu de credite avea în Rusia, Belarus și Ucraina

07 Apr. 2022, 15:52
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
07 Apr. 2022, 15:52 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

În 2021, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înregistrat cel mai mare profit din istoria sa, transmite Reuters. Cu toate acestea, instituția avertizează că războiul din Ucraina va avea un impact semnificativ asupra finanţelor sale în acest an.

Potrivit informațiilor, în 2021. profitul său a urcat la 2,5 miliarde de euro, depăşind precedentul record istoric stabilit în 2006.

Conducerea BERD a atribuit aceste rezultate excelente investiţiilor sale în acţiuni, în special în sectorul de tehnologie, precum şi reducerii creditelor neperformante, pe măsură ce economiile în care investeşte şi-au revenit după pandemia de coronavirus. Potrivit BERD, investiţiile sale în equity au înregistrat anul trecut un câştig de aproximativ 30% (1,7 miliarde de euro).

Cu toate acestea, BERD avertizează că războiul din Ucraina va avea un impact semnificativ asupra finanţelor sale în acest an, în condiţiile în care banca a decis să acorde Ucrainei un pachet de sprijin în valoare de două miliarde de euro, De asemenea, conomistul şef de la BERD a avertizat recent că economia ucraineană ar putea să înregistreze o contracţie economică de 20% fără o încetare rapidă a focului.

„Este posibil ca războiul din Ucraina să aibă un impact semnificativ asupra performanţelor financiare din 2022. BERD are un portofoliu mare de investiţii şi pachete de acţiuni în Ucraina precum şi portofolii în Belarus şi Rusia”, a informat BERD într-un comunicat de presă.

Instituţia financiară a dezvăluit că la finele lui 2021 avea un portofoliu de credite de 2,1 miliarde de euro în Ucraina, de 200 milioane de euro în Rusia şi de 500 milioane de euro în Belarus, plus o expunere pe equity de 300 milioane de euro, 1,2 miliarde euro respectiv 100 milioane de euro în cele trei ţări.

BERD nu a mai investit noi fonduri în Rusia după anexarea de către Moscova a Peninsulei Crimeea, în 2014. De asemenea, BERD a introdus un moratoriu cu privire la noi investiţii în Belarus după alegerile controversate din 2020.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 11:37 // Actual //  Lupu Eduard

Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investițiile în domeniu vor crește în acest an și doar 19% se așteaptă la o scădere (față de 51% în 2023), pe fondul îmbunătățirii percepției cu privire la potențialul de creștere din această piață, potrivit studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2024, citat în comunicatul de presă.

„De altfel, 40% din participanții la studiu anticipează o creștere a activității pe piață în acest an, față de 15% cu un an în urmă, iar proporția celor care prevăd o scădere s-a redus la 16%, de la 57% în 2023. În acest context, investitorii intenționează să se concentreze pe proiecte noi (31%) sau pe atragerea de fonduri pentru plasamente viitoare (19%). O treime dintre aceștia se așteaptă ca eficiența portofoliului lor să se îmbunătățească, de două ori mai mulți decât cei care estimează o deteriorare a acesteia. Sectorul industrial este în continuare perceput ca fiind cel mai competitiv (31%), urmat de cel rezidențial (21%)”, potrivit studiului Deloitte.

Conform comunicatului, în rândul dezvoltatorilor, cea mai importantă tendință în 2024 pare a fi reprofilarea pe alte segmente ale pieței, având în vedere că un sfert dintre aceștia iau în calcul o astfel de schimbare. Acest trend se manifestă cel mai pregnant printre dezvoltatorii de birouri și de spații comerciale – trei sferturi, respectiv jumătate dintre aceștia susțin că se vor concentra pe alte sectoare în 2024 (în principal active cu destinație mixtă sau proiecte rezidențiale pentru închiriere). Printre provocările cu care se confruntă dezvoltatorii în acest an se remarcă cele legate de finanțare (26%), urmate de cele care implică achiziția de terenuri pentru dezvoltări viitoare (23%), în perspectiva redresării economice, și de comercializare (18%).

„Temperarea activității din piața de birouri se remarcă și în România, încă din 2023, iar tranzacțiile care încă se mai derulează au ca obiect renegocierea contractelor de închiriere, cu accent pe flexibilizarea clauzelor, sau prelungirea perioadei contractuale. În schimb, în privința proiectelor de tip retail, piața locală se diferențiază de cea regională, dat fiind că există multe proiecte în derulare și apetit crescut pentru investiții pe acest segment, stimulate de perspectiva reducerii inflației și, implicit, de creșterea puterii de cumpărare a populației. Segmentul industrial beneficiază de perspective de creștere, date fiind situația geo-politică, stocul insuficient de astfel de spații la nivel național și fenomenul de friendshoring, respectiv tendința globală și regională de relocare sau, respectiv, de construire a diverselor unități de producție în statele aliate din punct de vedere politic”, a declarat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociații | Deloitte Legal, lider al serviciilor de consultanță pentru sectorul imobiliar în cadrul Deloitte România.

Deloitte derulează Real Estate Confidence Survey for Central Europe începând din 2019 pentru a afla percepția profesioniștilor din domeniu cu privire la evoluția pieței în regiune. La sondaj participă trei categorii de respondenți, respectiv dezvoltatori, investitori și consultanți specializați în domeniul imobiliar. La ediția din acest an au participat, în principal, jucători din Polonia (33%), Cehia (24%), Ungaria (10%), iar 24% dintre participanți operează pe mai multe piețe din Europa Centrală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău