În aviație au triumfat cordela și incompetența! Sturza: Domnilor de la guvern, zburăm sau ne târâm ca primatele

03 Mai 2023, 13:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2023, 13:12 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o postare pe Facebok, fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza susține că Republica Moldova are nevoie să-și dezvolte aviația să nu rămână doar la legatul cablurilor de la Bălți și Orhei

Fostul premieri se întreabă retoric dacă Republica Moldova are nevoie de Air Moldova? Evident că nu! Dacă tot avem jin bun și fete frumoase, la ce ne mai trebuie și aviație?!

„Dar… O țară nu poate exista doar cu industria „bananelor”. Are nevoie și de ceva mai sofisticat. Tehnologie, ceva, scule electronice, inginerie. Astăzi, unii sunt în extaz maximal că mii de băștinași „leagă” cabluri pe la Bălți și Orhei. Tehnologie care nu s-a schimbat de pe timpul Romei Antice, când se legau sandalele”, explică omul de afaceri.

Potrivit lui, viitorul unei națiuni moderne este bazat pe creier, nu pe forța brută.

Omul de afaceri rememorează prima generație de manageri și piloți moldoveni de la începutul anilor ‘90, toți foști piloți militari în armata sovietică, care au răspuns la îndemnul „Veniți acasă, măi băieți!”. Rogov, Popov, Țopa… Da, de pe supersonic pe Yak și Tupolev, Antonov. Dar au urmat Embraer, Boeing, Airbus, Saab. Sute de piloți și ingineri cu nume moldovenești instruiți. Elita profesională a națiunii. Ce s-a întâmplat la un anumit moment? Unora li s-a urcat kerosenul la cap, alții a lehamite au plecat în alte „ceruri”. În aviația națională au triumfat cordela și incompetența. Încununate cu privatizarea Air Moldova către… ați ghicit, Ilan Șor! De cine? Ați ghicit! Lista celor 8.

„Am insistat, avem nevoie de un nou îndemn, „Veniți acasă, măi băieți!” Și să salvăm aviația civilă, că cea militară a rămas doar cu un “kukuruznik”. Alo, domnilor de la guvern, zburăm sau ne târâm ca primatele?”, întreabă Ion Sturza reprezentanții Guvernului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Mai 2024, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
24 Mai 2024, 17:02 // Actual //  Soroceanu Olga

Digitalizarea sistemului educațional reprezintă o prioritate pentru Republica Moldova. Tranziția digitală înseamnă crearea unui sistem comun care permite autorităților să reformeze sistemul de învățământ, iar instituțiilor de resort să aibă acces la date actualizate. În acest sens, cu sprijinul Uniunii Europene și al Guvernului Austriei, sunt demarate o serie de proiecte care au menirea de a îmbunătăți și consolida sistemul educațional digital.

În cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), în parteneriat cu Fundația Europeană pentru Formare (ETF), a organizat un eveniment dedicat digitalizării sistemului de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT).

Acesta a reunit principalii actori ai dezvoltării sistemului ÎPT: Centrele de Excelență, comunitatea donatorilor care sprijină consolidarea ÎPT, industria TIC și reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, care au lansat discuții și dezbateri privind importanța accelerării digitalizării învățământului profesional, având la bază rezultatele unei cercetări aprofundate efectuate de către ETF.

Documentul de cercetare relevă principalele constatări pe acest domeniu și include o serie de recomandări adaptate atât la nivel național, cât și la nivel instituțional, bazate pe rezultatele unui sondaj amplu care acoperă toate cele 88 de instituții ÎPT din Moldova, fiind completat de o serie de interviuri cu actorii implicați activ la realizarea acestui deziderat.

Componentele de bază ale documentului țin de: infrastructura digitală a instituțiilor de învățământ, competențele digitale ale cadrelor didactice de toate categoriile, aplicațiile educaționale, inclusiv pentru evaluarea digitală a elevilor care permite feedback rapid și cuantificat, oportunitățile de formare a competențelor digitale pentru predare-învățare, nivelul competențelor digitale ale elevilor și oportunitățile de dezvoltare a acestora prin acreditarea în baza cursurilor autorizate de către minister.

Mai mult, documentul oferă  informații esențiale despre programele de formare concepute pentru perfecționarea competențelor digitale a personalului didactic, care reprezintă drept o oportunitate de formare continuă menită să consolideze comptențele digitale ale pedagogilor, cât și date despre instrumentele digitale dezvoltate, întru buna gestionare a informațiilor despre volumul de muncă al elevilor și profesorilor. Această abordare, pedagogia digitală, are menirea să susțină elevii în asimilare facilă și animată a informației teoretice și practice. Obiectivul central este formarea competențelor profesionale ale elevilor din ÎPT prin instrumente digitale, care fac procesul de învățare mai ușor, mai rapid, mai țintit, mai interesant.

De asemenea, Sistemului Informațional de Management în Educației (SIME) este consolidat cu suportul Uniunii Europene și Guvernului Austriei. Acest fapt îi va permite Ministerului Educației și Cercetării să ia decizii strategice privind dezvoltarea sistemului de educație și formare profesională, având la bază date veridice și actualizate asupra funcționalității sistemului ÎPT pe întreg teritoriul țării.

Ce înseamnă modernizarea SIME? Aceasta presupune extinderea funcționalității cu două module noi, și anume: „Registrul electronic” – care va fi utilizat de către profesori și va permite gestionarea datelor privind rezultatele elevilor, prezența, monitorizarea calificărilor oferite de instituții, printre altele, și „Agenda electronică” care va permite monitorizarea automată a prezenței elevilor și va preveni tendințele de absenteism. În mod similar, profesorii vor putea utiliza agendele electronice pentru a monitoriza progresul academic al elevilor și vor putea distribui cu ușurință anunțuri, teme, conținut educațional, dar și multe altele.

Până la finele anului 2025, toate activitățile sus menționate se vor realiza în cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale” întru realizarea obiectivelor privind alinierea standardelor la nivel internațional a sistemului educație, la capitolul utilizării instrumentelor TIC în procesul de predare – învățare, obiectiv stipulat în Strategia Națională „Educație – 2023”.

Programul „EU4Moldova: Comunități Locale”, este finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău