Băutorii de cafea plătesc mai mult pentru că fermierii din Vietnam preferă să cultive durian

03 Mai 2023, 11:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Mai 2023, 11:29 // Actual //  bani.md

Producţia de cafea robusta a Vietnamului a scăzut în acest an, până la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, din cauză că fermierii s-au concentrat mai mult pe cultivarea de durian şi suprafeţele de teren cultivabile au fost afectate de un boom imobiliar, transmite Bloomberg.

Majoritatea exportatorilor şi traderilor intervievaţi de Bloomberg estimează că în acest an recolta de cafea robusta a Vietnamului a fost cu 7% mai mică comparativ cu cea de anul trecut, până la 1,67 milioane de tone. Estimările au fost revizuite treptat pe măsură ce recoltatul a progresat.

Piaţa mondială pentru cafea robusta, soiul utilizat în băuturile de tip instant, a crescut pe măsură ce consumatorii caută opţiuni mai ieftine pentru a face faţă inflaţiei ridicate. Preţurile au fost susţinute şi de îngrijorările cu privire la impactul condiţiile meteo nefavorabile asupra unor culturi importante de cafea. Toate acestea au majorat cotaţiile futures la cafea robusta cu 35% în acest an la bursa de la Londra, până la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

„În realitate, producţia a fost mai mică decât se preconiza”, spune Phan Hung Anh, director general la firma de export Quang Minh Coffee Trading din provincia Binh Duong din sudul Vietnamului. „Cultivatorii au investit mai puţin în plantaţiile lor de cafea pentru că erau concentraţi pe cultivarea de durian şi alte fructe profitabile”, a adăugat Phan Hung Anh.

Le Duc Huy, director general la Simexco Daklak, un alt exportator vietnamez de cafea, spune că recolta mică din acest se explică prin faptul că este un an slab în ciclul de producţie al arborilor de cafea, prin majorarea costurilor cu îngrăşămintelor precum şi prin boom-ul imobiliar de anul trecut, care i-a făcut pe unii fermieri să renunţe la agricultură.

Recolta mai mică şi cererea mare au dus la creşterea preţurilor locale la cafea până la 53.000 de dong (2,26 dolari) per kilogram luna trecută, cel mai ridicat nivel de după 2014. În plus, fermierii vietnamezi au vândut peste 85% din recolta de boabe de cafea iar exporturile se derulează într-un ritm rapid.

Potrivit datelor vamale consultate de Bloomberg, Vietnamul a livrat 1,16 milioane de tone de cafea în primele şapte luni ale sezonului curent, cel mai ridicat nivel din istorie. Însă ritmul exporturilor ar putea să se reducă pentru restul sezonului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO