În Moldova, mașina este mai importantă decât locuința: Polițele RCA și CASCO domină piața asigurărilor

25 Iul. 2024, 11:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Iul. 2024, 11:29 // Actual //  bani.md

Conform datelor Băncii Naționale a Moldovei, în primul trimestru al anului 2024, polițele de asigurare auto RCA și CASCO au reprezentat 77,5% din totalul polițelor de asigurare, subliniind importanța crescută a mașinilor pentru moldoveni.

În primele trei luni ale anului 2024, majoritatea primelor de asigurare au fost destinate asigurărilor generale, care au constituit 96,2% din totalul primelor brute subscrise, adică 643,5 milioane lei. În contrast, asigurările de viață au avut o valoare de doar 25,6 milioane lei, reprezentând 3,8% din total, cea mai mică pondere din ultimii cinci ani. Comparativ cu aceeași perioadă din 2023, primele brute subscrise pentru asigurările de viață au crescut cu 0,1 milioane lei sau 0,3%.

Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurările generale, cele mai mari ponderi au fost deținute de asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA internă, Carte Verde, Carnet TIR, Carnet CMR), asigurările de vehicule terestre (CASCO) și asigurările de incendiu și alte calamități naturale, cumulând peste 86,6% din piață. Celelalte clase de asigurări au însumat fiecare mai puțin de 30 milioane lei sau 4,7%.

În trimestrul I al anului 2024, societățile de asigurare au subscris prime brute în valoare de 669,1 milioane lei, cu 0,7% mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Prima medie pentru asigurările RCA internă a fost de 1.503 lei pe unitate, în creștere cu 248 lei (19,8%) față de anul precedent. Pentru asigurările Carte Verde, prima medie a fost de 1.205 lei pe unitate, în scădere cu 150 lei (11,1%) față de trimestrul I al anului 2023.

Societățile de asigurare au raportat despăgubiri brute plătite în valoare de 265,6 milioane lei, cu 30,9 milioane lei (13,1%) mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Din această sumă, 147,4 milioane lei (55,5%) au fost despăgubiri aferente asigurărilor obligatorii (RCA internă, Carte Verde), în creștere cu 26,7 milioane lei (22,1%) față de perioada similară a anului precedent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Ian. 2025, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Ian. 2025, 17:33 // Actual //  Ursu Victor

Începând de astăzi, Republica Moldova face un pas semnificativ în direcția unei piețe energetice mai eficiente și mai transparente, odată cu aprobarea și intrarea în vigoare a procedurilor operaționale ale Operatorului Pieței de Energie din Moldova (OPEM). Aceste proceduri, care au fost supuse consultărilor publice și avizate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), vizează implementarea Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) și a Pieței pe Parcursul Zilei (PPZ), ce vor permite tranzacționarea energiei electrice pe termen scurt, inclusiv din surse regenerabile.

Prin aceste noi reglementări, se stabilesc mecanismele de formare a prețurilor și regulile pentru tranzacționarea energiei electrice, contribuind la un cadru concurențial și transparent. De asemenea, acestea vor facilita ajustarea în timp real a portofoliilor de energie ale participanților pe piață, aducând un plus de flexibilitate și eficiență sistemului energetic național.

OPEM, o filială a SA „OPCOM” din România, a fost desemnată operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova începând cu anul 2024. Aceasta va gestiona piețele PZU și PPZ, iar lansarea acestei piețe va permite și integrarea mai profundă a Moldovei în piața energetică europeană, în urma sincronizării sistemului energetic cu cel continental ENTSO-E și cuplării piețelor de energie din Moldova și Ucraina.

În prezent, în Republica Moldova activează 84 de companii licențiate pentru furnizarea de energie electrică, însă doar doi furnizori de pe piața concurențială au o cotă de piață semnificativă. Se estimează că, odată cu implementarea pieței de energie și funcționarea OPEM, cota pieței libere de energie electrică va crește considerabil, ceea ce va aduce beneficii semnificative consumatorilor și va sprijini dezvoltarea sectorului energetic național.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală