În Moldova se așteaptă scăderea prețurilor la pepeni verzi. Trei motive principale

20 Iul. 2021, 11:19
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Iul. 2021, 11:19 // Actual //  MD Bani

În Republica Moldova, sezonul 2021 al pepenilor verzi s-a deschis la începutul lunii iunie – cu o săptămână mai devreme decât anul trecut. Acest lucru a fost surprinzător, având în vedere tranziția bruscă „de la iarnă la vară”, temperatura ridicată și seceta de la mijlocul primăverii 2020.

În acest an, operatorii de pe piață explică începutul timpuriu al pepenilor verzi și galbeni prin „importuri atipice” din Turcia și Balcani, întrucât în ​​anii anteriori principalul furnizor de pepeni verzi pe piața moldovenească au fost regiunile sudice ale Ucrainei. În același timp, nivelul prețurilor de pornire – 14-16 lei/kg a fost mai mic decât în ​​trecut 18 – 19 lei/kg. Dar, de la mijlocul lunii trecute până la sfârșitul celei de-a doua parte a lunii iulie, prețurile la pepenii verzi din Moldova s-au menținut la nivelul de 4,50-6,0 lei/kg, ceea ce este comparabil cu cele mai ridicate prețuri din ultimul sezon în aceeași perioadă de vară. Cu toate acestea, operatorii pieței de fructe și legume din Moldova presupun că în viitorul apropiat prețurile la pepeni verzi vor scădea semnificativ din cel puțin trei motive, scrie East-fruit.com.

În primul rând, în urmă cu mai bine de o săptămână, pepenii moldoveni au apărut pe piața locală, nu crescuți într-o metodă de răsad scumpă, ci din plantații semănate în câmp deschis. În zilele următoare, în Moldova sunt așteptate ploi și temperaturi mai reci, dar odată cu refacerea vremii fierbinți până la sfârșitul acestei săptămâni, acest lucru va da impuls creșterii accelerate a pepenilor și bostănoaselor. În plus, livrările semnificative de pepeni verzi din Kherson vor începe în zilele următoare în Moldova cu o oarecare întârziere, dar cu toate acestea, drept urmare, pe piața moldovenească vor apărea mult mai multe produse, iar prețurile pentru acestea vor scădea cu siguranță.

În al doilea rând, în Moldova, în ultimii doi ani, a existat un proces de extindere a suprafețelor agricole pentru legume și pepeni. În același timp, alături de cultivarea legumelor de uz casnic, care asigură creșterea principală a suprafețelor, țara păstrează regiuni specializate în mod tradițional în cultivarea pepenilor verzi: Anenii Noi și Hâncești – în centru, în nord – Sîngerei, etc. pe suprafețe mari.

În al treilea rând, producătorii de culturi fructifere au observat o scădere a cererii interne în Moldova pentru aproape întreaga gamă de culturi de fructe și legume și fructe de pădure de câteva săptămâni. Consumatorul este pregătit să aștepte până în ultimul moment.

Realitatea Live

13 Apr. 2024, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Apr. 2024, 14:33 // Actual //  Lupu Eduard

În Republica Moldova se câștigă cel ma mic salariul din Europa, echivalentul a 4 euro/oră (12 354 de lei salaiul mediu pentru anul 2023), dacă ar fi inclusă în clasament. Visual Capitalist a realizat o hartă “termică” care reprezintă salariul mediu orar (în euro), în Europa. Cu cât nuanța este mai albastră, cu atât salariul orar este mai mare. Aceasta este realizată pe baza datelor Eurostat privind costul forței de muncă, ce includ salarii și sporuri/ indemnizații.

Luxemburg, capitala serviciilor financiare din Europa, are cel mai mare salariu mediu (47,2 euro/oră) de pe continent. Țara are, de asemenea, cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. Danemarca și Norvegia din Scandinavia au, de asemenea, salarii bune (42 euro/oră), deși Suedia (26 euro/oră) se situează mai degrabă la mijlocul clasamentului.

“Tendințele generale indică faptul că Europa de Nord și de Vest au salarii medii mai mari decât Europa de Sud și de Est, ceea ce reflectă diferențele dintre economii, bogăție și costul vieții”, notează Visual Capitalist.

Bulgaria înregistrează cel mai mic salariu mediu din acest set de date, de 8 euro/oră. Cu 10,4 euro pe oră,România se situează în acest clasament pe penultimul loc, aproape de media din Letonia, care are un salariu mediu pe oră de 10,7 euro. Ceva mai bine plătiți sunt ungurii (11 euro/ oră) și polonezii (11,9 euro/oră). Acest indicator a crescut ușor și în România, de la 8 euro/ oră în 2021 și 9 euro în 2022, după cum arată datele Eurostat.

Eurostat: Decalaje semnificative între statele UE

Costurile medii orare maschează decalaje semnificative între statele membre ale Uniunii Europene, notează Eurostat, în cele mai recente date, publicate luna trecută. Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. Cele mai scăzute costuri orare cu forţa de muncă au fost înregistrate anul trecut în Bulgaria (9,3 euro), România (11 euro) şi Ungaria (12,8 euro), iar cele mai ridicate în Luxemburg (53,9 euro), Danemarca (48,1 euro) şi Belgia (47,1 euro), potrivit datelor publicate de Eurostat.

Costurile medii orare cu forţa de muncă în întreaga economie erau estimate anul trecut la 31,8 euro în UE şi la 35,6 euro în zona euro, comparativ cu 30,2 euro în UE şi 34 euro în zona euro, în 2022.

Sectoarele din Moldova au avut cele mai mari salarii în trimestrul patru al anului 2023?

informații și comunicații– 31,4 mii lei;

activități financiare și de asigurări – 25,7 mii lei;

producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 19,6 mii lei;

alte servicii – 16,8 mii lei;

sectorul administrație publică, apărare și asigurări sociale – 15,6 mii lei.

Unde sunt cele mai mici salarii?

activități de cazare și alimentație publică – 8,2 mii lei;

agricultură, silvicultură și pescuit – 8,8 mii lei;

activități de servicii administrative și activități de servicii suport – 9,7 mii lei;

artă, recreere și agrement – 10 mii lei;

operațiuni cu bunuri imobile – 10,4 mii lei.

Pe parcursul anului, numărul mediu al salariaților a crescut cu 0,6%.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

activități de cazare și alimentație publică – cu 26%;

comerț cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor – cu 5,5%;

informații și comunicații – cu 4,8%.

Cele mai semnificative descreșteri s-au înregistrat în activitățile:

industria extractivă – cu 8,7%;

tranzacții imobiliare – cu 7,3%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău