Potrivit Biroului Național de statistică, efectele pandemiei de Covid-19 au fost mai slab resimțite în trimestrul IV al anului, față de celelate trimestre. Astfel, în acest trimestru, peste 17 mii persoane în vârstă de 15 ani și peste, au declarat că situația epidemiologică din țară a avut un impact direct asupra relației lor cu piața muncii.
Din totalul de 17 mii de persoane, peste 90% sunt persoane ocupate în câmpul muncii, circa 4,0% – sunt șomeri și 6,0% – persoane care au devenit inactive pe piața muncii din cauza pandemiei.
Astfel, 15,7 mii de persoane au declarat că le-a fost afectată situația la locul de muncă din cauza COVID-19 ceea ce reprezintă 2% din totalul populației ocupate. COVID-19 a afectat într-o proporție mai mare populația feminină – 2,1%, în comparație cu cea masculină – 1,7% și, respectiv, populația din mediul urban – 3,4%, în comparație cu cea din mediul rural – 0,6%.
De asemenea, în trimestrul IV 2020 fiecare a doua persoană afectată (48,0%) a lucrat mai puține ore pe săptămână, două persoane din cinci (40,5%) au prestat munca la domiciliu / au lucrat la distanță, trei din zece persoane (28,6%) au fost transferate la program de lucru parțial și una din zece persoane afectate (12,8%) nu a lucrat deloc / a absentat de la locul de muncă.
La fel ca în semestrele precedente, principalele motive ale absenței de la muncă au fost: concediile neplătite (33,2%), șomajul tehnic (27,4%), staționarea activității unității (21,9%), concedii de boală (17,5%) etc.