ODIMM la 15 ani de activitate. Ce evenimente a organizat

18 Mai 2022, 09:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Mai 2022, 09:30 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) este cea mai importantă instituție de suport antreprenorial din Republica Moldova. Instituția a ajuns deja la 15 ani de activitate, perioadă în care a susținut mediul de business autohton. În acest context, pe data de 17 mai, au fost organizate mai multe evenimente printre care semnarea unor contracte de finanțare nerambursabilă, dialog cu reprezentanți ai beneficiarilor programelor de suport și a organizat o sesiune de informare pentru mediul de afaceri din Cimișlia.

Astfel, 38 de companii autohtone, care și-au propus să-și ecologizeze afacerile, au semnat, contracte de finanțare nerambursabilă cu  ODIMM.  Antreprenorii vor accesa granturi de până la 200 mii lei din partea statului, care constituie până la 70% din  suma proiectului investițional, pentru implementarea acțiunilor de ecologizare a afacerilor. Suma totală a finanțării nerambursabile, oferite celor 38 de afaceri, constituie circa 5,8 milioane lei, iar investițiile asumate de beneficiari vor fi de circa 11 milioane lei.

Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM, a subliniat oportunitățile deschise de investițiile verzi în fața întreprinderilor, care implică reducerea costurilor de producție, dar și reducerea impactului asupra mediului.

„ODIMM ajută afacerile să se adapteze cerințelor și tendințelor globale ale economiei verzi. Apreciem curajul și perseverența companiilor care vin cu modele noi de producție și consum durabil pentru a contribui la eficientizarea utilizării resurselor, promovarea exporturilor și crearea locurilor de muncă”.

Proiectele investiționale ale celor 38 de companii vizează atât adoptarea practicilor ecologice din domeniile gestionării resurselor de apă, utilizării responsabile a energiei,  cât și valorificarea materiei prime, reciclarea deșeurilor și reutilizarea acestora.  Din numărul total de afaceri, 24  sunt localizate în mediul rural, iar 14 – în municipiul Chișinău. În același timp, 18 companii activează în domeniul prestări servicii, 13 își desfășoară activitatea în domeniul industrial, iar 7 – în agroalimentar.

Printre antreprenorii care au fost acceptați astăzi pentru suport financiar nerambursabil, se numără și Gheorghe Scutaru din satul Javgur, raionul Cimișlia, care de peste 35 de ani este proprietarul unei vinării. Plantația de viță de vie se întinde pe o suprafață de 87 de hectare, iar din strugurii recoltați se obțin cele mai speciale vinuri printre care „Chardonnay”, „Sauvignon Blanc”,” „Muscat”, „Pinot Gris” și altele.

„Din grantul ODIMM vom achiziționa o  stație de epurare performantă, care ne va ajuta la gestionarea eficientă a resurselor de apă, prin epurarea apelor uzate, urmare  a procesului de producere pentru reutilizarea și punerea din nou în circuit” a subliniat beneficiarul.

Ulterior, ODIMM a organizat  un dialog sub formă de Masă rotundă dintre conducerea instituției, a Ministerului Economiei și beneficiari ai programelor de suport în afaceri, părți interesate și asociații de business.

În cadrul discuțiilor, au fost analizate așteptările și provocările antreprenorilor survenite în perioada crizei pandemice și de securitate regională. Sugestiile, recomandările, venite din partea exponenților ÎMM, vor fi utile în contextul reformatării ODIMM pentru a regândi, actualiza unele mecanisme de suport antreprenorial și a eficientiza activitatea instituției.

De asemenea, echipa ODIMM a  susținut o Sesiune de informare la Incubatorul de Afaceri din Cimișlia pentru a prezenta antreprenorilor din regiunea de Sud mecanismele de suport în afaceri din portofoliul instituției.

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), înstituție publică înființată de către Guvernul Republicii Moldova la 17 mai 2007, reprezintă o inițiativă pentru a susține ÎMM-urile din Moldova la toate etapele de dezvoltare a afacerii prin valorificarea potențialului acestora de a deveni competitive, dinamice și sustenabile. ODIMM administrează 12 Programe de stat de Suport în Afaceri, majoritatea cărora furnizează în mod integrat training-uri, finanțare și mentorat. Pentru anul 2022, Guvernul Republicii Moldova a alocat un buget de peste 340 de milioane de lei pentru susținerea ÎMM-urilor.

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău