India vrea să cumpere grâu rusesc la preț redus. Prețurile s-ar putea duce în jos

17 Aug. 2023, 17:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Aug. 2023, 17:03 // Actual //  bani.md

India este în negocieri cu Rusia pentru a importa grâu la preţ redus, în contextul majorării cotaţiilor pe plan mondial şi al inflaţiei ridicate din statul asiatic, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, scrie Reuters.

Importurile ar permite autorităţilor de la New Delhi să intervină mai eficient pe piaţă pentru a scădea preţurile la grâu, care au alimentat în iulie rata ridicată a inflaţiei.

„Guvernul explorează posibilitatea de a realiza importuri prin intermediul traderilor privaţi şi tranzacţii la nivel guvernamental. Decizia va fi luată în mod prudent”, a declarat una din surse pentru Reuters, când a fost întrebată în legătură cu importurile de grâu din Rusia.

În ultimii ani, India nu a importat grâu prin acorduri diplomatice. Ultima dată când India a importat o cantitate semnificativă de grâu a fost în 2017, când traderii privaţi au livrat 5,3 milioane tone metrice.

Planul autorităţilor de a importa grâu rusesc este una dintre măsurile luate în considerare pentru reducerea preţurilor unor produse cheie, cum ar fi combustibilii, cerealele şi leguminoasele, susţin sursele.

Un oficial indian, Sanjeev Chopra, dădea recent asigurări că nu există propuneri privind importarea de grâu rusesc.

Deşi India are nevoie pentru a-şi acoperi deficitul de doar 3 – 4 milioane de tone metrice de grâu, autorităţile de la New Delhi ar putea lua în considerare importul a 8 – 9 milioane de tone metrice de grâu din Rusia, pentru un efect mai amplu asupra preţurilor, au precizat sursele.

De la debutul războiului din Ucraina, Rusia a devenit al doilea vânzător de bunuri al Indiei, în special de ţiţei ieftin.

„Rusia şi-a arătat disponibilitatea de a vinde la preţuri scăzute. Nu există restricţii de export de produse alimentare din Rusia”, susţin sursele.

De asemenea, India importă ulei de floarea soarelui din Rusia.

„India poate cu uşurinţă să-şi asigure un discount de 25-40 dolari per tonă din Rusia”, a indicat un trader.

Guvernul de la New Delhi a restricţionat deja vânzările peste hotare de grâu şi anumite soiuri de orez, pentru a proteja aprovizionarea şi preţurile pe piaţa internă, ceea ce ar crea noi tensiuni pe pieţele alimentare mondiale, perturbate deja de conflictul din Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ