Inflația se răcește, dolarul slăbește

17 Iul. 2023, 18:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Iul. 2023, 18:44 // Actual //  Lupu Eduard

Este de așteptat ca declinul recent al dolarului american să persiste, după ce miercuri bancnota verde a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimul an, în condițiile în care prețurile de consum din cea mai mare economie a lumii au încetinit în iunie.

Acest declin a sugerat, de asemenea, că o majorare de un sfert de punct a retelor dobânzii de către Rezerva Federală a SUA în această lună este în continuare considerată foarte probabilă, dar șansele unei creșteri suplimentare au fost reduse după publicarea ultimelor date economice.US Dollar Index – o măsură a valorii dolarului în raport cu un coș ponderat al principalelor valute – a scăzut cu aproape 3,2% de la începutul anului și cu aproximativ 7,7% în ultimul an.

Inflația anuală a prețurilor de consum s-a redus la 3%, de la 4% în luna mai, și a scăzut de la vârful de 9,1% atins în luna iunie a anului trecut. Fed urmărește să reducă inflația la ținta de 2% și a majorat ratele dobânzilor cu 500 de puncte de bază în ultimele 16 luni, cel mai ridicat nivel din 2007, cu puțin timp înainte de începutul crizei financiare mondiale din 2008.

„Datele ne-au întărit opinia că slăbiciunea recentă a dolarului va persista”, a declarat Mark Haefele, director de investiții la UBS Global Wealth Management. „Prin urmare, le recomandăm investitorilor care au ca monedă de origine yenul japonez, euro, lira sterlină sau francul elvețian să își consolideze tendința de acasă. De asemenea, ne așteptăm ca aurul, care beneficiază de un dolar mai slab, să atingă noi maxime istorice.”Scăderea inflației susține ideea ca banca centrală americană să încheie campania de majorare a ratelor în următoarele luni.

Rania Goule, analist de piață la brokerul multi-asset XS.com, susține că un dolar mai slab este “o veste bună pentru inflația din restul lumii”, deoarece, cu cât dolarul este mai slab, cu atât prețurile energiei și ale materiilor prime negociate în dolari se vor reduce.

Cu toate acestea, există argumente în favoarea unui dolar mai puternic. Fed ar putea menține ratele mai mult timp la un nivel mai ridicat dacă inflația nu se încadrează din nou în ținta sa. Totodată, moneda de rezervă a lumii tinde să se întărească pe fondul aversiunii față de risc, iar agravarea temerilor legate de recesiune ar putea stimula o nouă întărire a dolarului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău