Informații utile pentru transportatori. Posturile vamale de la frontieră prin care pot trece camioanele goale

17 Mai 2022, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Mai 2022, 12:36 // Actual //  MD Bani

La posturile vamale situate pe frontiera moldo-română, în special Sculeni și Leușeni se atestă trafic sporit de camioane. În acest context Serviciul Vamal vine cu câteva recomandări pentru transportatori.

Astfel, în contextul traficului sporit prin posturile vamale situate pe frontiera moldo-română, nemijlocit posturile vamale Sculeni PVFI rutier (2010), Leușeni PVFI rutier (2030) și Giurgiulești 1 PVFI rutier (3020), pe sensul de ieșire din Republica Moldova, nemijlocit intrarea spre România, Serviciul Vamal recomandă transportatorilor, care intenționează să traverseze cu camioane fără marfă (goale) prin posturile vamale de frontieră, să opteze pentru traversarea prin postul vamal Cahul PVFI, rutier (3010) sau Costești PVFI, rutier (1010).

De asemenea, pentru ieșirea din Republica Moldova a autovehiculelor cu marfă, dar care dețin statutul AEO, la fel se recomandă optarea pentru traversarea prin posturile Cahul PVFI, rutier (3010) sau Costești PVFI, rutier (1010).

Excepție, sunt cazurile când se transportă marfă ce necesită verificarea controlului fitosanitar, deoarece atât în postul vamal Cahul, cât și în postul vamal Costești nu sunt prezenți reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Potrivit informațiilor, agenții economici din Republica Moldova, care anterior exportau mărfuri spre Ucraina s-au reorientat spre piața din UE, din acest considerent posturile vamale situate pe frontiera moldo-română au devenit supra solicitate. Totodată, fluxul s-a majorat deoarece unii transportatori din Ucraina optează pentru tranzit cu marfă prin Republica Moldova.

În conformitate cu datele din Sistemul Informațional al Serviciului Vamal se constată pe frontiera moldo-română o creștere semnificativă a numărului de declarații vamale perfectate la export, fiind înregistrată o creștere cu 73% față de intervalul corespondent al anului 2021 și din acest considerent se atestă un flux sporit de camioane cu marfă la posturile vamale de frontieră.

În situația creată, Serviciul Vamal îndeamnă transportatorii să manifeste spirit de înțelegere.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!