Informațiile cu invazia rusească aduc pierderi lunare de 5 miliarde USD Ucrainei

21 Feb. 2022, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Feb. 2022, 09:46 // Actual //  Lupu Eduard

Pierderile financiare ale Ucrainei se ridică la 5 miliarde USD lunar urmare a difuzării informațiilor cu privire la invazia rusească, potrivit interviului lui Rostislav Șurma, adjunctul biroului prezidențial de la Kiev.

Observăm că pierderile irecuperabile se ridică la 2-3 miliarde de dolari pe lună într-o situație atât de stresantă cum este acum. Acestea sunt investiții oprite, și inflație suplimentară, pierderi în sectorul turismului și reducerea transporturilor aeriene. Există și o presiune speculativă asupra piețelor financiare, care blochează împrumuturile și exercită presiune asupra cursului de schimb. Aceasta este o sumă separată. Presiunea speculativă asupra pieței valutare este de aproximativ 1,5-2 miliarde de dolari”, a spus Șurma în interviul pentru RBK Ucraina.

Potrivit lui, 2-3 miliarde este pierderea pentru economie. Aceasta este, de fapt, pierderea pe care o suportăm în fiecare lună. Iar 4-5 miliarde este o pernă, astfel încât totul să fie bine cu atragerea de resurse pentru dezvoltare. Vedeți obiectiv ce fel de investitor va decide să construiască ceva într-o astfel de situație? Este clar că toată lumea pune proiectele pe pauză. Nu anulează, ci amână deciziile. Și piețele externe de credit sunt închise temporar.

Dacă nivelul de stres va rămâne neschimbat, atunci aceasta este pierderea lunară din ianuarie. Dacă situația se stabilizează informațional, cel puțin într-o asemenea stare ca acum, atunci pragul neîncrederii va dispărea și în două luni nu vor mai exista astfel de pierderi”, a punctat Șurma.

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 13:14
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Mart. 2023, 13:14 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Cu o experiență de peste 25 de ani în domeniile dezvoltării rurale, comerțului, economiei, agriculturii și implementării proiectelor, pe plan local și internațional, fosta Ministră a Agriculturii, Georgeta Mincu este unul din liderii pe nișa consultanță în antreprenoriat din Republica Moldova.

La începutul lui 2023, Georgeta Mincu a participat la programul de instruire și certificare, al Organizației Internaționale a Muncii „SIYB ” (Inițiază si Lansează Afacerea /Start and Improve Your Business). Astfel, cum oferta educațională din RM în domeniul formarii continue este la etapa incipientă, îndeosebi în aspectele ce țin promovarea economiei verzi, programul OIM „SIYB”, a dezvoltat capacitățile formatorilor și consultanților pentru crearea și mentoratul afacerilor noi sau în curs de dezvoltare, bazate pe procese economice cu impact prietenos mediului și care respecta condițiile unei munci decente.

„Cunoștințele și experiența profesională îmi permit să vin cu o vastă expertiză către actorii noi din sfera afacerilor agricole verzi” spune Georgeta Mincu.

De la conturarea unei idei până la alcătuirea unui plan de afaceri, consultanții pot oferi și o viziune de dezvoltare strategică, fiind implementată în practică, va ajuta tinerii antreprenori să depășească provocările, să primească răspunsuri corecte și să eficientizeze procesul de tranziție către o afacere prietenoasă mediului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Unde există pasiune și implicare, există și succes în afacerile verzi!

Georgeta Mincu va continua să consulte asociațiile de fermieri în dezvoltarea domeniului afacerilor eco, inclusiv după finalizarea programului de instruire și acreditare „SIYB”, consolidând astfel acest domeniu de activitate. Pe lângă portofoliul profesional, Georgeta posedă și o experiență personală în domeniu fiind descendenta unei familii formată din specialiști în domeniul agronomiei și zootehniei.

„Dragostea și dorința de a dezvolta o afacere în domeniul agriculturii, plusată de expertiza obținută în urma cursurilor de antreprenoriat și mentorat cu suportul consultanților – sunt ingredientele de bază pentru o afacere de succes”, declară Georgeta.

Programul „SIYB” este orientat spre dezvoltarea capacităților de instruire în vederea creării și dezvoltării  afacerilor verzi, respectiv ridicarea nivelului calității produselor și sporirea competitivității lor pe piață.

„Lipsa unui plan de afaceri concret duce la incapacitatea antreprenorilor de a beneficia de subvenții sau alte suporturi financiare. Cunoașterea amplă a informațiilor în domeniul antreprenorial și al economiei verzi, creează noi oportunități, noi necesități de produse și servicii, iar succesul antreprenorului este atunci când EL poate să valorifici aceste oportunități în activități generatoare de venituri”, precizează experta.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău