Informațiile cu invazia rusească aduc pierderi lunare de 5 miliarde USD Ucrainei

21 Feb. 2022, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Feb. 2022, 09:46 // Actual //  Lupu Eduard

Pierderile financiare ale Ucrainei se ridică la 5 miliarde USD lunar urmare a difuzării informațiilor cu privire la invazia rusească, potrivit interviului lui Rostislav Șurma, adjunctul biroului prezidențial de la Kiev.

Observăm că pierderile irecuperabile se ridică la 2-3 miliarde de dolari pe lună într-o situație atât de stresantă cum este acum. Acestea sunt investiții oprite, și inflație suplimentară, pierderi în sectorul turismului și reducerea transporturilor aeriene. Există și o presiune speculativă asupra piețelor financiare, care blochează împrumuturile și exercită presiune asupra cursului de schimb. Aceasta este o sumă separată. Presiunea speculativă asupra pieței valutare este de aproximativ 1,5-2 miliarde de dolari”, a spus Șurma în interviul pentru RBK Ucraina.

Potrivit lui, 2-3 miliarde este pierderea pentru economie. Aceasta este, de fapt, pierderea pe care o suportăm în fiecare lună. Iar 4-5 miliarde este o pernă, astfel încât totul să fie bine cu atragerea de resurse pentru dezvoltare. Vedeți obiectiv ce fel de investitor va decide să construiască ceva într-o astfel de situație? Este clar că toată lumea pune proiectele pe pauză. Nu anulează, ci amână deciziile. Și piețele externe de credit sunt închise temporar.

Dacă nivelul de stres va rămâne neschimbat, atunci aceasta este pierderea lunară din ianuarie. Dacă situația se stabilizează informațional, cel puțin într-o asemenea stare ca acum, atunci pragul neîncrederii va dispărea și în două luni nu vor mai exista astfel de pierderi”, a punctat Șurma.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău