Înghețata din lapte de scroafă: ce gust are și cine o produce

18 Mai 2024, 12:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 12:40 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Erik Stegink, un fermier inovator din satul Bathmen, regiunea Overijssel, a creat prima înghețată din lapte de porc, o delicatesă care a devenit rapid populară printre vizitatorii fermei sale, Piggy’s Palace. Potrivit The Times, această nouă înghețată a captat atenția localnicilor și turiștilor, care vin nu doar pentru a degusta produsul inedit, dar și pentru a vedea porcii jucându-se pe tobogane și a participa la „pig-nicuri”.

Stegink a început producția de înghețată din lapte de porc în urmă cu două săptămâni și a declarat pentru postul local de televiziune Oost că cererea a fost atât de mare încât aproape au epuizat primul lot. „Oamenilor le place foarte mult, aproape am rămas fără primul stoc”, a spus el. Înghețata este descrisă ca fiind „un pic grasă, plăcută și cremoasă”, iar vizitatorii o consideră delicioasă.

Laptele de porc, cu un conținut de aproximativ 8,5% grăsime, este mai asemănător cu laptele uman decât cel de vacă în ceea ce privește lipidele, având o aromă mai puternică, descrisă adesea ca „de vânat”. Acest lucru îl face un ingredient interesant pentru înghețată, iar fermierii locali sunt curioși de succesul acestui produs neobișnuit.

În 2015, Stegink a fost pionierul producției comerciale de brânză din lapte de porc, un proces dificil și costisitor. Acum, înghețata din lapte de porc reprezintă o nouă provocare, dar una care necesită mai puțin lapte decât brânza. „Această înghețată necesită, de asemenea, timp, dar avem nevoie de mai puțin lapte pentru ea”, a explicat el.

Ferma lui Stegink este casa a 250 de scroafe, care trebuie mulse manual, deoarece nu există utilaje specializate pentru mulsul porcilor. „O scroafă dă lapte de aproximativ 12-14 ori pe zi. Purceii sunt chiar acolo, dar și fermierul se află ‘între’”, a detaliat el. „Noi ‘dezbrăcăm’ tetina cu mâna. Colectăm laptele într-un recipient mic. Purcelușii beau și de la diverse alte scroafe de aici, așa că nu duc niciodată lipsă de nimic.”

Pe lângă activitatea sa agricolă, Erik Stegink este președintele și unul dintre fondatorii partidului populist al fermierilor, Mișcarea Fermierilor-Cetățeni (BoerBurgerBeweging, BBB), care face parte din noua coaliție de dreapta din Olanda.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iul. 2024, 14:44 // Actual //  Lupu Eduard

Importul de cereale în Republica Moldova va fi licențiat, pentru a proteja fermierii. Este vorba de un proiect de lege care urmează să fie înaintat în Parlament, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea într-o conferință de presă, după întâlnirea cu fermierii.

O comise, cum a fost cea precedentă, de la minister va analiza fiecare caz în parte. Ea a permis importul de oleaginoase și grâu – materie primă, pentru cei din domeniul panificației. Or, în acest sens o să avem o lege care va permite autorităților să intervină.

Bolea justifică aprobarea legii urmare a secetei de anul 2023, care a avut efecte nefaste pentru fermierii. Or, licențierea este un instrument în plus când fermierii negociază preț. „Pentru moment nu există niciun risc, de invazie a cerealelor de import. (…) După încetarea activității Comisiei pentru licențierea importului de cereale de la sfârșitul lunii iunie au fost importate 22 de tone de floarea soarelui, alte  tipuri de cereale nu au fost importate.

Activitatea Comisiei pentru licențierea importului de cereale și semințe oleaginoase și-a încetat activitatea la sfârșitul lunii iunie.

Măsura permisivă a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost în vigoare în timpul stării de urgență până la 31 decembrie 2023. Următoarea decizie de menținere a măsurii a fost luată la 5 ianuarie 2024 și prelungită la 8 aprilie cu un termen limită de 26 iunie.

În această perioadă, Comisia a aprobat 12 dintre licențele de import pentru floarea-soarelui, dintre care 1 200 de tone au fost solicitate pentru industria de cofetărie din soiuri care nu sunt cultivate în Moldova și aproximativ 44 de tone pentru porumb popcorn din soiuri și hibrizi care, de asemenea, nu sunt cultivate în țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău