Intră Moldova în război? Gavrilița, cu vocea tremurândă e cu mâna pe trăgaci

28 Ian. 2022, 13:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Ian. 2022, 13:07 // Actual //  bani.md

La întrebarea sâcâitoare despre invazia rusească în Ucraina și problemele de securitate, doamna prim-ministru Gavrilița ne anunță cu glasul tremurând că vom mări cheltuielile militare. Super! De mult e timpul să dăm jos de pe postament  tancul de la Leușeni. Îi punem un motor de la un „Belarusi”, îl vopsim în galben și tulea, a comentat fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza deciziile autorităților de a majora cheltuielile pentru armată.

Omul de afaceri spune, soldații moldoveni nu sunat soluția pentru asigurarea securității Republicii Moldova

Cu toată stima și respectul față de militarii moldoveni, puțini la număr și prost echipați, dat bine intenționați, nu ei sunt soluția securității naționale la moldoveni. Soluția este „umbra” unui frate mai mare. Ne tot fâsâim  cu „neutralitatea”. De secole am fost „neutri”, dar asta nu a oprit pe nimeni să ne bântuie în drumul lor spre Istanbul, Moscova sau Berlin. Adevărul este că noi suntem în mijlocul „cordonului sanitar” pe care încearcă să-l construiască între ei Vestul (a se citi SUA) și Estul (a se citi Rusia). Doamne ferește de ceva, „malo ne pocajetsea”, a opina Sturza.

Locul nostru ar fi împreună cu Europa. „Numai că ea, sărmana, fiind „vegetariană”, este total desconsiderată de „carnivorii” mai mari”.

Sunt oare vinovați nemții, care au la nivel genetic teamă de o confruntare directă cu rușii care a dus deja la două războaie mondiale și pericolul pieirii lor ca națiune? Sau au dreptate americanii care consideră că o apropiere între nemți și ruși, ca de fapt și o Europă unită și puternică, poate să pună în pericol hegemonia lor mondială? Pot ucrainenii pe bune să se autoguverneze democratic, să elimine corupția si oligarhatul, care îi fac extrem de vulnerabili?”, se întreabă fostul premier.

Ion Sturza spune că așteaptă supărări de la Chișinău și un comunicat oficial

Ei, voi nu înțelegeți nimic”. Nu atingem regimul de la Tiraspol. Nu atingem schemele cu metalul. Nu dialogăm cu rebelii la nivel local. Nu schimbăm funcționarii care nu fac față. Nu începem să învățăm birocrație. Nu venim cu o perspectivă în energie, agricultură, ocrotirea sănătății, educație, cultură, sport. Nu progresăm în reforma justiției. Nu! Ce e da? Deocamdată, da e doar „ne supărăm”. Pe opoziție – că nu e constructivă, pe presă – că pune întrebări stupide, pe societatea civilă – că e civila. Pe… continuați voi”, a punctat ironic omul de afaceri.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală