Intră Moldova în război? Gavrilița, cu vocea tremurândă e cu mâna pe trăgaci

28 Ian. 2022, 13:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Ian. 2022, 13:07 // Actual //  bani.md

La întrebarea sâcâitoare despre invazia rusească în Ucraina și problemele de securitate, doamna prim-ministru Gavrilița ne anunță cu glasul tremurând că vom mări cheltuielile militare. Super! De mult e timpul să dăm jos de pe postament  tancul de la Leușeni. Îi punem un motor de la un „Belarusi”, îl vopsim în galben și tulea, a comentat fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza deciziile autorităților de a majora cheltuielile pentru armată.

Omul de afaceri spune, soldații moldoveni nu sunat soluția pentru asigurarea securității Republicii Moldova

Cu toată stima și respectul față de militarii moldoveni, puțini la număr și prost echipați, dat bine intenționați, nu ei sunt soluția securității naționale la moldoveni. Soluția este „umbra” unui frate mai mare. Ne tot fâsâim  cu „neutralitatea”. De secole am fost „neutri”, dar asta nu a oprit pe nimeni să ne bântuie în drumul lor spre Istanbul, Moscova sau Berlin. Adevărul este că noi suntem în mijlocul „cordonului sanitar” pe care încearcă să-l construiască între ei Vestul (a se citi SUA) și Estul (a se citi Rusia). Doamne ferește de ceva, „malo ne pocajetsea”, a opina Sturza.

Locul nostru ar fi împreună cu Europa. „Numai că ea, sărmana, fiind „vegetariană”, este total desconsiderată de „carnivorii” mai mari”.

Sunt oare vinovați nemții, care au la nivel genetic teamă de o confruntare directă cu rușii care a dus deja la două războaie mondiale și pericolul pieirii lor ca națiune? Sau au dreptate americanii care consideră că o apropiere între nemți și ruși, ca de fapt și o Europă unită și puternică, poate să pună în pericol hegemonia lor mondială? Pot ucrainenii pe bune să se autoguverneze democratic, să elimine corupția si oligarhatul, care îi fac extrem de vulnerabili?”, se întreabă fostul premier.

Ion Sturza spune că așteaptă supărări de la Chișinău și un comunicat oficial

Ei, voi nu înțelegeți nimic”. Nu atingem regimul de la Tiraspol. Nu atingem schemele cu metalul. Nu dialogăm cu rebelii la nivel local. Nu schimbăm funcționarii care nu fac față. Nu începem să învățăm birocrație. Nu venim cu o perspectivă în energie, agricultură, ocrotirea sănătății, educație, cultură, sport. Nu progresăm în reforma justiției. Nu! Ce e da? Deocamdată, da e doar „ne supărăm”. Pe opoziție – că nu e constructivă, pe presă – că pune întrebări stupide, pe societatea civilă – că e civila. Pe… continuați voi”, a punctat ironic omul de afaceri.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 14:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 14:50 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Comerțului din Republica Populară Chineză a anunțat vineri rezultatele finale ale anchetei antidumping privind importurile de brandy european și a decis impunerea unor tarife vamale de până la 34,9 % pe o perioadă de cinci ani, începând de sâmbătă, relatează Reuters. Măsura vizează în principal coniacul produs în Franța, componenta majoritară a importurilor chineze de brandy.

Anumite companii — printre ele giganții francezi Pernod Ricard și Rémy Cointreau — vor fi scutite de suprataxa majorată atât timp cât respectă angajamentul de a menține prețurile la un prag minim convenit cu autoritățile de la Beijing.

China a lansat investigația antidumping în 2024, la scurt timp după ce Uniunea Europeană a început să ia în calcul introducerea de taxe suplimentare pe autoturismele electrice produse în China. Decizia actuală marchează o escaladare clară a disputei comerciale sino-europene, într-un context în care ambele părți își apără piețele interne pe fondul tensiunilor economice globale.

Potrivit analiștilor, tarifele vor lovi în mod direct exportatorii francezi de coniac, care domină segmentul premium pe piața chineză. Industria europeană a băuturilor spirtoase avertizează că taxa ar putea reduce semnificativ vânzările și ar complica relațiile comerciale cu al doilea cel mai mare consumator de brandy din lume.

Comisia Europeană a transmis că „ia notă” de decizia Beijingului și va evalua impactul asupra producătorilor europeni, reamintind că orice măsură antidumping trebuie să respecte regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO