Între OCN-uri, cămătărie și sărăcie! Microcreditarea a ajuns la aproape 5% din PIB

07 Mai 2022, 19:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2022, 19:45 // Actual //  Lupu Eduard

Volumul creditelor cordate companiile de microcreditare au crescut constant de-a lungul anilor. Astfel, în anul 2021 ponderea împrumuturilor a ajuns la 4,7% din PIB față de 2,6% în anul 2016, potrivit studiului elaborat de economistul Dumitru Vicol în colaborare cu Camera de Comerț Americană în Moldova.

Volumul creditelor acordate de OCN-uri a crescut semnificativ pe parcursul anilor 2016 –21, înregistrând o valoare de 11,3 miliarde lei la sfârșitul anului 2021, reprezentând 4.7% din PIB-ului anului 2021 comparativ cu doar 2.4% din PIB în anul 2016. Relativ cu sectorul bancar, volumul creditelor și leasing-ului financiar oferit de către OCN-uri a ajuns să însumeze 16.8% din total finanțărilor acordate de către sectorul financiar reprezentând o creștere de 7p.p, din 2016”, se mai arată în analiză.

Potrivit economistului, una din cele mai importante premise ale activității de creditare nebancare este acoperirea segmentului de beneficiari care nu au acces, sau întâmpină dificultăți în accesarea serviciilor bancare tradiționale. Respectiv, până în 2020 cea mai mare pondere în valoarea creditelor nebancare acordate de OCN-uri a fost pentru cei care nu prezintă garanții suficiente pentru a obține credite de la bănci sau au venituri oficiale prea mici pentru a securiza un credit bancar, conform datelor furnizate de 9 OCN-uri. Pentru acest segment de clienți, OCN-urile cuantifică capacitatea de plată prin metode de verificare alternative. Este de notat că cadrul de reglementare mai strict din anul 2020 și efectele pandemice, a făcut sectorul nebancar mai reticent în acordarea creditelor. Totuși, acest segment de credite s-a impulsionat în 2021.

Această reflectă că sectorul OCN-urilor a reușit să integreze în circuitul financiar clienți mai puțin bancabili care ulterior au început să declare mai multe veniturile oficiale.

Relativ cu sectorul bancar, volumul creditelor și leasing-ului financiar oferit de către OCN-uri a ajuns să însumeze 16.8% din total finanțărilor acordate de către sectorul financiar reprezentând o creștere de 7p.p. din 2016. Sectorul nebancar a furnizat în jur de 26% din totalul creditelor acordate în agricultură de către sistemul financiar. În același timp, pentru sectorul prestării serviciilor, creditelor acordate de către OCN-uri reprezintă aproape o treime din totalul creditelor sistemului financiar. Această denotă faptul că unele întreprinderi mici din agricultură sau servicii preferă să se finanțeze prin intermediul sectorului nebancar, probabil din cauza lipsei gajului sau procedurilor mai simple. Similar, creditele de consum din partea OCN-urilor reprezintă o treime din total.

Ponderea creditelor substandard, dubioase și compromise era de 13.1%. Aceasta este mai mare decât 6.1% pentru sectorul bancar. Totuși, este de menționat că rata creditelor neperformante pentru ÎMM-uri era de 9.4% pe întreg sector bancar. Considerând faptul că rata creditelor neperformante de 13.1% pentru sectorul OCN include și creditele de consum, există o probabilitate înaltă că calitatea portofoliului business ar fi relativ echivalent cu cel din sectorul bancar”, mai spune Dumitru Vicol în analiza sa.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău