Învață să dezvolți planuri de comunicare și advocacy pentru promovarea antreprenoriatului social. Se vor da și granturi

17 Feb. 2023, 12:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Feb. 2023, 12:33 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Antreprenoriatul social are un aport deosebit la dezvoltarea economiei unei țări. O afacere socială rezolvă o problemă a societății și crește gradul de ocupare a persoanelor din grupurile defavorizate. În Republica Moldova, antreprenoriatul social se dezvoltă tot mai mult datorită suportului oferit de Uniunea Europeană. Unul dintre proiectele care contribuie la crearea unui ecosistem favorabil dezvoltării antreprenoriatului social este „Valorificarea potențialului organizațiilor societății civile de a promova și dezvolta antreprenoriatul social în Moldova”, proiect finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Suedia, în parteneriat cu Fundația Est-Europeană, Centrul Contact și Keystone Moldova.

Una dintre activitățile proiectului prevede consolidarea capacităților organizațiilor societății civile (OSC-urilor) locale interesate în dezvoltarea planurilor de comunicare și advocacy la nivel regional pentru promovarea anterprenoriatului social. În acest context, Keystone Moldova anunță despre organizarea a două ateliere de instruire, de câte două zile fiecare, în regiunile: Centru, Nord, Sud, UTAG și regiunea Transnistreană.

Scopul atelierelor de instruire este de a capacita reprezentanții OSC-urilor locale să dezvolte planuri de comunicare și advocacy la nivel regional.

La ateliere de instruire în dezvoltarea planurilor de comunicare și advocacy pentru promovarea antreprenoriatului social la nivel local sunt invitați să participe membrii și angajații organizațiilor societății civile, a organizațiilor neguvernamentale – persoane juridice stabilite și înregistrate în Republica Moldova. De asemenea, sunt așteptate și organizațiile nonprofit care activează la nivel local (asociații obștești, fundații, organizații comunitare, instituții necomerciale). La programul de instruire pot participa câte 2 membri din fiecare OSC.

În cadrul atelierelor de instruire participanții vor fi familiarizați cu necesitățile proiectului, cu atitudinile, comportamentele și cunoștințele publicului larg în domeniul antreprenoriatului social și altor grupuri țintă și cu Strategia de comunicare pentru schimbarea comportamentelor, atitudinilor și cunoștințelor în domeniul antreprenoriatului social, în baza căreia vor fi realizate campanii regionale de comunicare (de către OSC-urile selectate ulterior). De asemenea, vor fi instruiți în domeniul elaborării și implementării campaniilor și planurilor de comunicare și advocacy.

După desfășurarea atelierelor va fi lansat un concurs de granturi de către Fundația Est-Europeană din sursele Uniunii Europene la care vor putea participa doar OSC-urile instruite. Ulterior, cinci propuneri de proiect vor fi sub-grantate, câte una în fiecare regiune.  Granturile vor fi oferite pentru proiecte de comunicare/media, care vor avea ca scop implementarea campaniilor de advocacy și comunicare pentru schimbarea atitudinilor, comportamentelor și cunoștințelor oamenilor din regiune față de antreprenoriatul social.

Dacă sunteți interesați de atelierele de instruire în dezvoltarea planurilor de comunicare și advocacy pentru promovarea antreprenoriatului social la nivel local completează FORMULARUL DE APLICARE la concurs și expediați-l la adresa de email: limalcoci@khs.org, până pe data de 28 februarie 2023.

Atelierele de instruire sunt organizate în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatul social în Republica Moldova”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Contact și Keystone Moldova. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Suedia. Proiectul contribuie la crearea unui ecosistem favorabil dezvoltării antreprenoriatului social în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău