Invazia rusă a transformat visul nemților în coșmar. Renunță în a deveni centru energetic. Agricultura – prioritate

30 Mart. 2022, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mart. 2022, 10:00 // Actual //  bani.md

Invazia rusă a transformat visul în coşmar. Însă Berlinul vede în această situaţie o altă oportunitate: îşi întăreşte agricultura – acum o chestiune ce ţine de securitate şi vrea ca şi UE să facă acest lucru pentru creşterea independenţei de Rusia. Germania este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de alimente şi produse agricole din UE şi din lume. Venirea pestei porcine i-a mai redus din importanţă, scri Ziarul Financiar.

Ministrul german al agriculturii Cem Özdemir s-a alăturat Comisiei Europene pentru a descrie agricultura drept o problemă de securitate, scrie Euractiv. A face agricultura mai durabilă şi mai rezistentă este un pas important către o mai mare independenţă faţă de Rusia, le-a spus el parlamentarilor germani când a prezentat bugetul pentru agricultură şi alimentaţie în Bundestag.

Pe lângă bu­ge­tul obişnuit, 180 de milioane de euro vor merge direct „la ferme“, ca răspuns la consecinţele răz­boiului din Ucraina asupra pieţei agri­cole. O treime din fonduri vor fi bani europeni, proveniţi în special din rezer­va de criză cu care Comisia Euro­peană vrea să sprijine agricultura. Restul va fi finanţare prin bugetul suplimentar anunţat de guvern ca răspuns la criza din Ucraina.

Scopul pe termen mai lung este de a face agricultura mai rezistentă la criză, a subliniat Özdemir. „Politica alimentară şi agricolă este şi politică de securitate“, a spus ministrul agriculturii.

„Dacă vrem să devenim independenţi de Putin, trebuie să facem paşi consecvenţi către o agricultură durabilă, mai robustă în faţa crizelor“, a adăugat el. Când a prezentat planurile Comisiei de a proteja securitatea alimentară în faţa şocurilor războiului din Ucraina la începutul săptămânii trecute, comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a subliniat şi el poziţia din ce în ce mai strategică a politicii alimentare pentru UE.  La începutul acestei luni, ministerul german al agriculturii a lansat primul pachet de măsuri de sprijinire a agriculturii, inclusiv utilizarea temporară a zonelor ecologice prioritare pentru producerea de plante furajere. Ministerul a criticat o propunere înaintată de CE, care permite utilizarea pesticidelor pe teren, considerând-o contraproductivă pentru atingerea obiectivelor de mediu.

Proiectul de buget pe care Özdemir l-a prezentat deputaţilor include, de asemenea, majorarea finanţării pentru Strategia naţională pentru culturile proteice cu scopul de a creşte oferta de furaje produse la nivel regional. Ministerul doreşte, de asemenea, să investească în tehnologii digitale de precizie care să le permită fermierilor să aplice îngrăşăminte într-un mod mai eficient şi, astfel, să diminueze costurile.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ