Investitorii pariază din ce în ce mai mult pe faptul că Europa se va scufunda într-o ”recesiune economică dureroasă”

05 Aug. 2023, 12:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Aug. 2023, 12:00 // Actual //  Lupu Eduard

Euro a scăzut în raport cu dolarul în ultimele două săptămâni, iar bursele europene au stagnat, după creșterile ”surpriză” din acest an. În același timp, obligațiunile guvernamentale germane, preferate de investitori în perioadele de incertitudine, au câștigat teren. Acest lucru, arată Financial Times, indică o încredere din ce în ce mai mare a administratorilor de fonduri de investiții că Zona Euro va continua să producă performanțe economice tot mai slabe, pe fondul creșterii dobânzilor, în timp ce economia SUA își dovedește încă o dată reziliența, în ciuda celei mai agresive politici monetare operate de FED, din ultimii 22 de ani.

După creșteri în serie ale ratei dobânzii de referință în SUA, cererea și creșterea economică rămân puternice”, a declarat un manager de portofoliu la Fidelity International. ”Dinamica creșterii europene este slabă; credem că [Banca Centrală Europeană] a făcut o greșeală de politică și că va recunoaște acest lucru mai târziu”, a adăugat el, referindu-se la faptul că BCE a ridicat prea mult dobânda iar în viitorul apropiat ar putea fi nevoită să o reducă.

Economia SUA a crescut cu o rată anuală de 2,4% în al doilea trimestru, cu mult peste ceea ce estimaseră economiștii, în timp ce inflația, indicatorul de care ține cont cel mai mult Rezerva Federală a SUA, a scăzut peste așteptări în iunie. Între timp, Europa a rămas în pragul recesiunii, într-o stagnare dublată de o inflație care, cel puțin în domeniul serviciilor din Zona Euro, a atins un record de 5,6% în iulie.

Analiştii consideră că majorarea dobânzilor a avut mai puţin succes în reducerea inflaţiei în Europa, comparativ cu ​​SUA, deoarece scumpirea energiei, pe fondul războiului din Ucraina, a jucat un rol mai important în creșterea generală a prețurilor.

”În SUA, narațiunea este că vom obține o aterizare ușoară și vom evita recesiunea, în timp ceîn Europa cred că există încă multe îndoieli cu privire la asta”, a conchis un strateg al unui fond de investiții.

Sursă: Financial Times

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2023, 16:22 // Actual //  Lupu Eduard

Activitatea din sectorul privat din zona euro a continuat să se reducă în septembrie, ceea ce sugerează că economia s-a contractat în trimestrul curent, raportează Bloomberg.

Un indice bazat pe sondajele efectuate de S&P Global în rândul directorilor de achiziţii a indicat a patra lună consecutivă de scădere a producţiei, ajungând la 47,1. Deşi reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de luna august, indicatorul se situează clar sub nivelul de 50 care indică o contracţie. Economiştii prevăzuseră o scădere la 46,5.

În timp ce încetinirea s-a atenuat în Germania, aceasta s-a adâncit în Franţa, potrivit sondajelor de conjunctură publicate vineri de S&P Global. Economiştii se aşteptau ca dinamica în ambele ţări să rămână în general stabilă.

Performanţa sectorului serviciilor din Germania a reprezentat o „surpriză plăcută”, deoarece s-a contractat doar marginal în această lună, a precizat S&P Global. Industria prelucrătoare, care a avut de suferit din cauza încetinirii economiei mondiale şi a creşterii ratelor dobânzilor, a condus declinul activităţii generale.

Cu toate acestea, cifrele pentru importantul sector industrial al ţării indică faptul că „lucrurile nu se duc la vale la fel de repede ca înainte, declinul comenzilor noi încetinind”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank. „În plus, reducerea activităţii de cumpărare îşi pierde din avânt”.

În Franţa, atât serviciile, cât şi industria prelucrătoare s-au înrăutăţit, ceea ce a dus la cea mai mare scădere a activităţii din sectorul privat din noiembrie 2020. Au existat rapoarte răspândite privind cererea slabă în ambele sectoare, iar încrederea în ceea ce priveşte următoarele 12 luni a slăbit simţitor, a precizat S&P Global.

„Economia franceză va naviga, în viitorul apropiat, în ape foarte tulburi”, a declarat Norman Liebke, economist la Hamburg Commercial Bank. „Credem că în 2024 creşterea economică va fi mai mică decât se aştepta anterior”.

El a adăugat că inflaţia este încă la pândă în Franţa, fiind determinată în întregime de servicii, fără a se vedea încă „prea multe semne de impact” în urma deciziei guvernului de a impune plafoane de preţ pentru anumite produse alimentare începând cu luna iulie.

În cursul zilei de vineri, datele privind indicele managerilor de achiziţii pentru zona euro vor confirma continuarea contracţiei, în timp ce cifrele anterioare din Australia şi Japonia au indicat o expansiune. Se aşteaptă ca un indicator pentru Regatul Unit să arate o încetinire similară cu cea de luna trecută. Se preconizează că cifrele din SUA vor arăta o uşoară creştere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău