Israelul îşi propune să-şi valorifice expertiza tehnologică pentru a deveni ”o superputere” a inteligenţei artificiale

23 Mai 2023, 07:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mai 2023, 07:20 // Actual //  bani.md

Israelul îşi propune să-şi valorifice expertiza tehnologică pentru a deveni ”o superputere” a inteligenţei artificiale în domeniul militar, a declarat luni un director general din Ministerului Apărării, prezicând progrese în tehnologia autonomă şi simplificarea procesului decizional de luptă, transmit Reuters și news.ro

Paşii pentru a valorifica evoluţiile rapide ale inteligenţei artificiale includ formarea unei organizaţii dedicate roboticii militare în cadrul ministerului şi un buget record pentru cercetare şi dezvoltare conexe în acest an, a declarat generalul de armată în retragere Eyal Zamir.

”Există cei care văd AI ca următoarea revoluţie în schimbarea feţei războiului pe câmpul de luptă”, a spus Zamir la Conferinţa Herzliya, un forum anual de securitate internaţional.

El a numit GPT (Generative Pre-Trained Transformer) şi AGI (Artificial General Intelligence) drept tărâmuri de învăţare profundă abordate de industriile AI civile, care ar putea avea în cele din urmă aplicaţii militare.

Acestea, a spus Zamir, ar putea include ”capacitatea platformelor de a lovi în roiuri sau a sistemelor de luptă de a funcţiona independent, fuziunea datelor şi asistenţa în luarea rapidă a deciziilor, la o scară mai mare decât am văzut-o vreodată”.
Ministerul a refuzat să ofere cifre privind finanţarea AI.

Armata israeliană a ridicat vălul asupra unora dintre sistemele autonome deja implementate. În 2021, a spus că jeepurile robot de supraveghere vor ajuta la patrularea graniţei Fâşiei Gaza.

Luna aceasta, compania Israel Aerospace Industries, deţinută de stat, a dezvăluit un submarin autonom de colectare a informaţiilor care, a spus acesta, a finalizat deja ”mii de ore” de operaţiuni.

Eyal a atribuit realizările Israelului în războiul cibernetic, despre care se crede că au fost folosite împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, discernerii corecte şi în timp util a dimensiunilor de apărare, economice, naţionale şi internaţionale”.
În mod similar, a spus el, ”misiunea noastră este să transformăm statul Israel într-o superputere AI şi să fim în fruntea unui număr foarte limitat de puteri mondiale care se află în acest club”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO