Istoria unor apicultori de la Bălți. Cum au beneficiat de subvenții în avans de 650.000 lei, pentru extindere

10 Iun. 2021, 11:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
10 Iun. 2021, 11:59 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) susține tinerii antreprenori prin intermediul programului de subvenționare pentru proiecte start-up, sprijinind sectorul micului business în Republica Moldova, transmite CURENTUL.

SRL „Honey-Time” este una dintre multitudinea de întreprinderi care au fost create prin intermediul suportului financiar oferit de către AIPA prin prisma Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR).

Fondatorii acestei afaceri sunt tânăra familie Victoria și Maxim Chirca, străbunicii cărora au îmbrățișat meseria de apicultori.

„Din cea mai fragedă vârstă am crescut în familia de apicultori. Fiind copil mic admiram cu plăcere cum străbunicul meu lucra la prisaca de albini”, menționează Chirca Maxim.

Dragostea pentru apicultură a fost perpetuată de-a lungul generațiilor familiei Chirca. Din spusele lui Maxim Chirca, anume străbunicii și bunicii acestuia, iar ulterior părinții au fost apicultori. Ultimii zece ani, părinții lui Maxim dețineau în jur de 10 familii de albine, fiind doar o activitate din plăcere, ca ulterior acesta să devină idee de business. Muncind cot la cot cu părinții, protagonistul a îndrăgit albinele, descriindu-le ca fiind ființe harnice și bine organizate.

Ideea unei afaceri

Așadar, ideea unei afaceri în domeniul apiculturii nu s-a lăsat mult așteptată și în anul 2010, soții Victoria și Maxim Chirca înființează propria afacere în satul natal Elizaveta, raionul Bălți. Drept urmare, apicultura a devenit nu doar o activitate pentru amatori, dar și o afacere de familie.

Norocul le-a surâs o dată cu cercetarea pieței, de unde au aflat despre posibilitatea de a beneficia de subvenții în avans pentru proiecte start-up. După ce s-au familiarizat cu criteriile de eligibilitate și actele necesare, soții Chirca au trecut prompt la acțiuni. Și-au completat cunoștințele cu studii profesionale în domeniul apiculturii, au pregătit planul de afaceri și l-au consolidat după efectuarea studiului de fezabilitate, ca ulterior să pregătească dosarul cu actele necesare. Corectitudinea și perseverența de care au dat dovadă tinerii antreprenori au stat la baza aprobării proiectului acestora, beneficiind de 650 mii MDL pentru achiziționarea utilajului și a familiilor de albine.

Despre Extindere

Datorită subvenționării, SRL „Honey-Time” s-a extins prin procurarea a 300 de familii de albine, stupilor și utilajului pentru modernizarea fermei. Chiar dacă primul pas spre succes a fost făcut, familia Chirca muncește asiduu pentru a atinge performanțe în domeniul apiculturii. În speranța realizării produselor proprii, tinerii antreprenori lucrează la imaginea și calitatea produsului lor ca să fie cât mai atractiv pentru consumatorii europeni.

Din propria experiență, familia Chirca a avut de învățat cum se gestionează o afacere reușită și care sunt pașii corecți întru garantarea succesului. În această ordine de idei, protagoniștii sfătuiesc doritorii de a se lansa în domeniul apiculturii sau alte ramuri ale agriculturii să fie pro-activi și echipați cu cunoștințe necesare pentru accesarea subvențiilor cât și dezvoltarea unei afaceri.

„Cei care iubesc cu adevărat apicultura le-aș sfătui să ia inițiativă, deoarece în Republica Moldova sunt multe proiecte care ajută atât în lansarea unei afaceri cât și în dezvoltarea ei, e asemenea aș dori să menționez importanța unui plan de afaceri bine calculat în care să fie luate în considerare și riscurile posibile”, menționează familia Chirca.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO