„Istoriile cu Fotbal pentru Cei Mici” – o carte cu ilustrații desenate de copii cu sindromul Down

03 Apr. 2024, 10:39
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
03 Apr. 2024, 10:39 // Slider //  MD Bani

Clubul de fotbal pentru copii și tineret din Chişinău, Dacia Buiucani, este locul unde tinerii fotbaliști își propun să înregistreze performanțe sportive, dar se implică activ și în nenumărate cauze sociale cu impact pentru comunitate. În colaborare cu Asociația Sunshine s-a născut proiectul „Istoriile cu Fotbal pentru Cei Mici”. Este vorba despre o carte cu poveşti educative despre fotbal, cu desene ce pot fi ulterior colorate și ilustrații unice realizate de copii cu sindromul Down.

 

Marusica Burlaca, o micuță de 7 ani din capitală,diagnosticată şi ea cu sindromul Down, este ambasadoarea clubului și autoarea desenului de pe coperta lecturii. Aceasta este dedicată atât copiilor din Moldova, cât și celor din Ucraina, refugiați în țara noastră, fiind un concept tradus și în ucraineană.

Ideea a fost realizată în cadrul proiectului „Creșterea rezilienței prin coeziune socială și angajare a persoanelor refugiate și din comunitatea locală”, implementat de către HEKS/EPER Moldova, Agenția Elvețiană pentru Cooperare și HELVETAS Moldova. Autorul textelor este Ivan Goncearuc, Director de Dezvoltare Strategică Dacia Buiucani și Manager de Proiect, a menționat: „Colaborarea noastră cu HEKS/EPER Moldova a început din dorința de a dezvolta și mai mult ramura de implicare socială a clubului Dacia Buiucani și lucrul cu proiectele naționale și internaționale.”

Lansare a cărţii a fost setată de Ziua Internațională a Persoanelor cu Sindromul Down, adică pe 21 martie. Fiind o tradiție ca pe această dată Dacia Buiucani și Asociația Sunshine să organizeze evenimente grandioase, au fost invitați peste 150 de persoane, dintre care aproximativ 50 de copii și adulți cu sindromul Down.

Oficiali ai Ambasadei României și a Franței au fost şi ei prezenţi la lansare, iar Ministrul Muncii și Protecției Sociale din Moldova, Alexei Buzu a menţionat: „Astăzi este important să stăm şi să ne gândim la efortul şi dedicaţia, eroismul părinţilor a copiilor cu sindromul Down.” 

Acces la carte vor avea copii și părinții din comunitatea Sunshine, copiii de la școlile cu predare în limba ucraineană din Chișinău, dar și alte instituții de învățământ.

HEKS/EPER Moldova, HELVETAS Moldova cu suportul Agenției Elvețiene pentru Cooperare, prin proiectul „Creșterea rezilienței prin angajare şi coeziune socială a persoanelor refugiate și a moldovenilor vulnerabili” susține mai multe necesităţi care se pliază direct sau indirect pe scopul acestuia având acoperire în 8 raioane din Moldova.

Realitatea Live

14 Apr. 2024, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2024, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Apple facilitează, în sfârșit, repararea iPhone-urilor de către utilizatori cu ajutorul unor piese folosite, relatează The Verge. Într-o actualizare de joi, compania a anunțat că, în această toamnă, proprietarii unor modele “selecționate” de iPhone vor putea să-și repare dispozitivele cu piese originale folosite, păstrându-și întreaga funcționalitate.

Atunci când repară un telefon, Apple le cere utilizatorilor de iPhone să treacă printr-un proces numit împerechere de piese, care îi face să potrivească numărul de serie al dispozitivului lor cu cel al unei piese noi vândute de Apple. În cazul în care un utilizator a înlocuit o piesă cu o componentă aftermarket sau uzată, iPhone-ul ar afișa notificări supărătoare care spun că Apple nu este în măsură să verifice piesa nou instalată. În cazul senzorilor Face ID și Touch ID, este posibil ca piesa să nu funcționeze deloc.

Această modificare ar trebui să elimine aceste notificări pentru piesele folosite, deoarece Apple spune că “calibrarea pentru piesele Apple originale, noi sau folosite, va avea loc pe dispozitiv după ce piesa este instalată”. De asemenea, înseamnă că utilizatorii și atelierele de reparații nu vor mai trebui să furnizeze numărul de serie al dispozitivului pe care îl repară atunci când comandă majoritatea pieselor din Self Service Repair Store.

Schimbarea se va aplica la lansare pentru ecrane, baterii și camere foto. Apple spune că “viitoarele” versiuni de iPhone vor veni cu suport pentru senzorii biometrici utilizați, cum ar fi Face ID sau Touch ID.

În același timp, Apple devine mai serioasă și în ceea ce privește urmărirea componentelor iPhone folosite.Compania a anunțat că își va extinde funcția Activation Lock, care ar trebui să împiedice hoții să folosească un dispozitiv pierdut sau furat, la piesele iPhone. “Dacă un dispozitiv aflat în reparație detectează că o piesă compatibilă a fost obținută de la un alt dispozitiv cu Activation Lock sau Lost Mode activat, capacitățile de calibrare pentru acea piesă vor fi restricționate”, spune Apple.

Dacă ajungi să îți repari iPhone-ul cu o piesă folosită, dispozitivul va stoca aceste informații în secțiunea Piese și istoric service din aplicația Setări din iOS. Apple nu specifică ce modele de iPhone vor fi suportate în această toamnă, dar compania a declarat pentru TechCrunch că va fi vorba de iPhone 15 și mai târziu.

“Cu această ultimă extindere a programului nostru de reparații, suntem încântați să adăugăm și mai multe opțiuni și mai multă comoditate pentru clienții noștri, contribuind în același timp la prelungirea duratei de viață a produselor noastre și a pieselor acestora”, spune John Ternus, vicepreședintele senior al departamentului de inginerie hardware al Apple, într-un comunicat.

Chiar dacă Apple nu și-a extins încă aprobarea pentru piesele iPhone de pe piața secundară, schimbarea este uriașă pentru atelierele de reparații și pentru cei care se ocupă de bricolaj, care au fost nevoiți să se confrunte cu plata unei prime mai mari pentru piesele iPhone noi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău