Italia își pune speranțe mari în turbinele eoliene offshore din Marea Mediterană. Câte gospodării ar putea alimenta

16 Mart. 2022, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2022, 17:39 // Actual //  MD Bani

Primele turbine eoliene offshore din Marea Mediterană vor începe să se rotească în curând în largul coastelor italiene, în contextul în care Europa se confruntă cu o criză energetică agravată de războiul din Ucraina, transmite AFP.

Parcul de centrale eoliene din regiunea Puglia se va întinde în faţa portului Tarento, un oraş care până acum era cunoscut mai ales pentru marile sale oţelării poluante. Odată finalizat, parcul va putea alimenta cu electricitate 21.000 de gospodării. Renexia, societatea care gestionează acest parc, lucrează şi la planurile pentru un alt parc de 190 de turbine plutitoare amplasate în largul Siciliei, care ar putea alimenta cu energie 3,4 milioane de familii şi ar crea sute de locuri de muncă.

Italia este unul din cei mai mari consumatori de gaze din Europa, în condiţiile în care gazul reprezintă 42% din consumul său energetic. Italia importă 95% din gazele naturale pe care le consumă, din care 45% vin din Rusia.

„Investiţiile accelerate în energiile regenerabile rămân unica strategie pe termen lung”, a subliniat premierul Italiei, Mario Draghi în cursul săptămânii trecute. Italia are drept obiectiv să înceteze să mai utilizeze gaze ruseşti din 2025.

Din cauza războiului din Ucraina,  guvernul de la Roma şi-a dat acordul pentru construirea a şase noi parcuri eoliene terestre, în Sardinia şi Basilicate de asemenea, s-a angajat pentru deblocarea „mai multor zeci de gigawa’i de energie eoliană offshore.

Proiectele eoliene offshore sunt mai complexe decât cele terestre iar în Marea Mediterană dificultăţile sunt agravate de faptul că adâncimea apelor este mult mai mare decât în alte regiuni, cum este Marea Nordului de exemplu, ceea ce face mai complicate şi mai scumpe instalaţiile care să fie ancorate pe fundul mării.

Asociaţia WindEurope atrage atenţia asupra faptului că numeroase proiecte sunt ucise în faşă de birocraţia italiană. De exemplu, a fost nevoie de 14 ani pentru finalizarea proiectului Beleolico, care ar urma să devină operaţional în luna mai a acestui an.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO