Primele turbine eoliene offshore din Marea Mediterană vor începe să se rotească în curând în largul coastelor italiene, în contextul în care Europa se confruntă cu o criză energetică agravată de războiul din Ucraina, transmite AFP.
Parcul de centrale eoliene din regiunea Puglia se va întinde în faţa portului Tarento, un oraş care până acum era cunoscut mai ales pentru marile sale oţelării poluante. Odată finalizat, parcul va putea alimenta cu electricitate 21.000 de gospodării. Renexia, societatea care gestionează acest parc, lucrează şi la planurile pentru un alt parc de 190 de turbine plutitoare amplasate în largul Siciliei, care ar putea alimenta cu energie 3,4 milioane de familii şi ar crea sute de locuri de muncă.
Italia este unul din cei mai mari consumatori de gaze din Europa, în condiţiile în care gazul reprezintă 42% din consumul său energetic. Italia importă 95% din gazele naturale pe care le consumă, din care 45% vin din Rusia.
„Investiţiile accelerate în energiile regenerabile rămân unica strategie pe termen lung”, a subliniat premierul Italiei, Mario Draghi în cursul săptămânii trecute. Italia are drept obiectiv să înceteze să mai utilizeze gaze ruseşti din 2025.
Din cauza războiului din Ucraina, guvernul de la Roma şi-a dat acordul pentru construirea a şase noi parcuri eoliene terestre, în Sardinia şi Basilicate de asemenea, s-a angajat pentru deblocarea „mai multor zeci de gigawa’i de energie eoliană offshore.
Proiectele eoliene offshore sunt mai complexe decât cele terestre iar în Marea Mediterană dificultăţile sunt agravate de faptul că adâncimea apelor este mult mai mare decât în alte regiuni, cum este Marea Nordului de exemplu, ceea ce face mai complicate şi mai scumpe instalaţiile care să fie ancorate pe fundul mării.
Asociaţia WindEurope atrage atenţia asupra faptului că numeroase proiecte sunt ucise în faşă de birocraţia italiană. De exemplu, a fost nevoie de 14 ani pentru finalizarea proiectului Beleolico, care ar urma să devină operaţional în luna mai a acestui an.