Cum pot fi convinși cetățenii din diasporă să investească în dezvoltarea Republicii Moldova?

04 Iul. 2021, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
04 Iul. 2021, 12:10 // Actual //  MD Bani

Participarea masivă a diasporei la ultimele scrutine electorale sugerează că autoritățile statului vor trebui să intensifice programele naționale dedicate diasporei și să consolideze dialogul cu diaspora. Factorul determinant al migrației în scop de muncă este cel economic din cauza nivelului mic de salarizare și insuficiența veniturilor în mediul rural. Dacă intențiile de emigrare vor persista, aceasta va pune constant presiune asupra sistemului de pensii. Iar în anul 2030 numărul beneficiarilor de pensii ar putea depăși numărul salariaților.

Aceasta este una din concluziile principale ale Notei Analitice elaborate pentru Institutul pentru Politici și Reforme Europene de către Dumitru Vicol, analist financiar și expert asociat IPRE și Vadim Pistrinciuc, Director Executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS).

Potrivit autorilor, deși nu sunt disponibile date oficiale precise cu privire la numărul exact al persoanelor care au emigrat din Republica Moldova, în rezultatul analizei și agregării datelor oficiale, dar și a cercetărilor efectuate în ultimii ani, putem estima că numărul celor plecați din țară e de cel puțin 900 mii, dar în realitate ar putea ajunge chiar la 1.3 milioane de persoane. De asemenea, se estimează că dintre cei plecați deja, majoritatea se află peste hotare împreună cu familiile lor. Astăzi, o pătrime din gospodăriile din țară primesc remitențe, iar în cadrul gospodăriilor casnice care sunt dependente de remitențe, transferurile constituiau 52.4% din venitul disponibil pentru anul 2018. Proporția remitențelor în veniturile disponibile a scăzut de la 19% în 2014 la 13% în 2020.

„Autoritățile naționale ar trebui să se focuseze mai mult pe atragerea economiilor celor din diaspora, care ar putea fi estimate la cel puțin 800 milioane dolari per an. În acest sens, este important de extins programele naționale cum ar fi PARE 1+3 și DAR 1+1. O altă oportunitate este dezvoltare eco-sistemului de crowdfunding și investiții în întreprinderi. Economiile celor aflați peste hotare ar putea fi depuse în VMS-uri, ceea ce ar crea un venit adițional pentru o potențială reîntoarcere”, este de părere Dumitru Vicol.

De asemenea, autorii, recomandă reanimarea Grupurilor de Excelență ale Diasporei care să contribuie la implementarea obiectivelor naționale de dezvoltare durabilă.

„Sunt necesare noi soluții eficiente și o mai bună colaborare între autoritățile naționale pentru o estimare mai precisă a mobilității cetățenilor. Autoritățile trebuie să continue cooperarea internațională pentru încheierea noilor acorduri bilaterale de securitate socială cu țările unde își au reședința un număr mare de migranți moldoveni, inclusiv Canada și Marea Britanie. Nu în ultimul rând, coordonarea programelor de atragere a economiilor și activităților ce au tangență cu diaspora are nevoie de un Birou pentru Relații cu Diaspora cu un statut mai elaborat. Noul statut ar trebui să ofere autonomie financiară și administrativă, iar consiliul de administrare ar trebui să fie format cel puțin în jumătate din membri ai diasporei”, menționează Vadim Pistrinciuc. 

Autorii concluzionează că autoritățile ar trebui să se concentreze mai mult pe atragerea economiilor celor din diaspora, care ar putea fi estimate la cel puțin 800 milioane dolari per an. Deși există reticența de a investi în țară din lipsa încrederii în autorități și a instabilității politice, e nevoie de convins diaspora, dar și decidenții politici, că rentabilitatea potențială în unele sectoare, precum agricultura și producerea în general, ar putea acoperi riscurile de țară.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
19 Apr. 2024, 09:51 // Actual //  Soroceanu Olga

Locuitorii municipiului Cahul, dar și cei din localitățile Roșu, Crihana Veche și Cotihana, beneficiază în prezent de servicii modernizate de alimentare cu apă potabilă și canalizare. Acest lucru a fost posibil datorită unui proiect finanțat de Guvernul Germaniei și Uniunea Europeană, în cadrul inițiativei „Echipa Europa”, implementat prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare KfW. În total, au fost alocate peste 46 de milioane de euro, bani care vor fi utilizați pentru construcția Stației de epurare a apelor uzate din orașul Cahul, modernizarea și extinderea rețelei de canalizare din municipiu și conectarea a circa 1 900 de gospodării la aceasta.

Scopul investițiilor este de a îmbunătăți semnificativ nivelul de trai al populației din municipiul Cahul, prin asigurarea unui acces sigur și eficient la rețelele de alimentare cu apă și canalizare. Acest lucru nu doar că va aduce beneficii imediate cetățenilor, dar și va contribui la dezvoltarea economică și socială a întregii regiuni.

Un alt aspect important al proiectului este reducerea poluării apelor și conservarea resurselor de apă subterană în sudul Moldovei. Mai exact, ar urma să fie îndeplinite obiectivele stabilite în Planul de management al bazinului hidrografic al districtului Dunăre – Prut și Marea Neagră, având un impact pozitiv asupra mediului înconjurător și asupra sustenabilității resurselor de apă.

În context, un eveniment de monitorizare a progresului lucrărilor în cadrul acestui proiect de aprovizionare cu apă și canalizare din raionul Cahul a avut loc joi, 18 aprilie 2024, la Cahul. Au participat: Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul, reprezentanți ai Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, dar și ai Băncii Germane KfW.

Oficialii au avut ocazia să viziteze diverse locații de construcție, printre care și școala de Arte Plastice pentru copii din municipiul Cahul, singura școală din zonă care nu dispune de sistem de canalizare și rețele adecvate. Prin intermediul Proiectului de Aprovizionare cu Apă și Canalizare, această școală va fi conectată la rețeaua de canalizare, inițiativă ce va îmbunătăți semnificativ condițiile de igienă și confort pentru elevi și cadrele didactice.

De asemenea, oficialii au inspectat progresul lucrărilor la rețelele de canalizare de pe strada Ștefan cel Mare, Stația de Epurare a apelor uzate și Stația de Captare a apei Prut, unde a avut loc și lansarea construcției de apeduct. Progresele sunt semnificative și conforme cu planurile stabilite pentru proiectul de aprovizionare cu apă și canalizare în Cahul.

„Prin intermediul proiectului din regiunea Cahul, în colaborare cu Uniunea Europeană, avem ca obiectiv principal îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor din Republica Moldova, în contextul integrării acestora în familia europeană”, a declarat Steffen Lohmann, responsabil de cooperare, Ambasada Germaniei în Republica Moldova.

„Împreună cu partenerii noștri de la Uniunea Europeană și cu sprijinul susținut al Germaniei, am început un proiect de modernizare și îmbunătățire a sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare din municipiul Cahul și din localitățile învecinate Cotihana și Crihana Veche. Acest proiect nu este doar despre infrastructură – este despre îmbunătățirea calității vieții pentru fiecare locuitor al Cahulului și al zonelor învecinate. Îmi exprim recunoștința față de finanțatorii și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru sprijinul lor neîntrerupt în realizarea acestui proiect vital pentru comunitatea noastră. Mulțumim!” a menționat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.

Ministrul Andrei Spînu și-a exprimat recunoștința către Guvernul Germaniei și Uniunea Europeană pentru sprijinul considerabil acordat Republicii Moldova în acest domeniu vital. Acesta a mai menționat că, în ultimii ani, Guvernul Germaniei a devenit unul dintre cei mai importanți donatori implicați în modernizarea sectorului de aprovizionare cu apă și canalizare din Republica Moldova.

„Această zi este de o importanță deosebită pentru noi, deoarece monitorizarea progresului lucrărilor și transferul rezultatelor obținute reprezintă un pas crucial către îmbunătățirea calității vieții și stimularea activității economice în Regiunea de Sud a țării, asigurând în același timp protejarea resurselor noastre de apă și a ecosistemelor dependente de ele”, a declarat Andrei Spînu, Ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Asigurarea faptului că cât mai multe gospodării se vor conecta efectiv la noua infrastructură, în special la rețelele de canalizare aflate în prezent în construcție, este o sarcină cheie pentru municipalitate. Acum, toată lumea poate vedea progresele înregistrate, ceea ce este un moment bun pentru a intensifica eforturile de a se angaja cu cetățenii locali și de a-i motiva să contribuie la succesul proiectului. Mulțumesc municipalității și urez „Apă Canal Cahul” și antreprenorilor acestora toate cele bune pentru lucrări de construcție reușite și sigure”, a declarat Jonas Rathfelder, Vicedirector KfW Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău