iute Group a demarat cooperarea cu agenția de rating Fitch și a obținut ratingul B-

31 Iul. 2024, 11:05
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
31 Iul. 2024, 11:05 // Slider //  bani.md

Agenția internațională de rating Fitch Ratings a acordat ratingul B- obligațiunilor companiei de tehnologie financiară iute Group. Potrivit Directorului Executiv al companiei, obținerea unui rating de credit este un element important în dezvoltarea grupului internațional iute.

iute Group, care oferă servicii de creditare, plăți, intermediere în asigurări în țările balcanice și și-a listat obligațiunile la bursele de valori din Frankfurt și Nasdaq Baltic, a obținut de la agenția Fitch un rating de credit pe termen lung de emitent de nivel B- cu prognoză stabilă. Ratingul de credit pe termen lung al emitentului acordat de Fitch este o evaluare care reflectă capacitatea unei companii de a-și îndeplini obligațiile financiare.

Potrivit lui Tarmo Sild, CEO iute Group, ratingul este o etapă importantă în implementarea strategiei companiei pe piața de capital. „Am primit un rating de credit de la una dintre cele trei agenții de rating de top din lume. Obținerea acestui lucru ne va permite să schimbăm abordarea pe piețele internaționale de obligațiuni”, a subliniat acesta.

„Ratingul de credit acordat companiei iute este bun ca punct de plecare. În același timp, în mod clar, mai există loc de perfecționare în ceea ce privește îmbunătățirea raportului risc-randament”, a mai menționat șeful companiei, adăugând că scopul iute este ca, în paralel cu operațiunile de afaceri în desfășurare, să-și  dezvolte constant activitatea de pe piețele de capital.

Directorul financiar al iute Group, Christel Kurvits, consideră că ratingul de credit obținut ar trebui să trezească interesul investitorilor care au fost destul de sceptici până acum. Ratingul de credit oferă investitorilor încrederea iute este o companie transparentă, iar obligațiunile noastre sunt o investiție garantată”, a subliniat aceasta.

Volumul total al obligațiunilor preferențiale garantate ale iute este de 125 milioane EUR, iar scadența acestora – 6 octombrie 2026. Valoarea nominală a unei obligațiuni este de 100 de euro, dobânda plătindu-se investitorilor de două ori pe an cu o rată a cuponului (anual) de 11%. Pentru investitorii estonieni, obligațiunile sunt tranzacționate zilnic în mod liber la Bursa de Valori din Tallinn.

La începutul acestui an, iute Group și-a anunțat rezultatele financiare semnificative pentru primul trimestru: compania fintech a câștigat 26,4 milioane de euro în venituri și 2,2 milioane de euro în profit net. Până la sfârșitul anului, compania intenționează să realizeze venituri de 120 de milioane de euro și un profit de 15 milioane de euro. Compania iute va raporta rezultatele financiare pentru al doilea trimestru și prima jumătate a anului curent pe 22 august.

Despre Iute Group AS: fondată în 2008, este o companie estonă de tehnologie financiară. Prin intermediul filialelor sale, grupul oferă plăți în rate, servicii de plată, oportunități de investiții, precum și produse bancare și de asigurări. Compania iute oferă servicii clienților din Moldova, Albania, Macedonia de Nord și Bulgaria și își finanțează portofoliile de credite folosind capitalul propriu, depozitele și obligațiunile garantate incluse în lista principală a Bursei de Valori din Frankfurt și Nasdaq Baltic. Din 2023, iute este sponsorul principal al Orchestrei Simfonice Naționale a Estoniei.

Realitatea Live

18 Sept. 2024, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2024, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

Asociația Forța Fermierilor a anunțat că agricultori din mai multe raioane ale Republicii Moldova, după două zile de proteste la nivel local, se simt ignorați de autorități. Aceștia se declară dezamăgiți că președinta Maia Sandu nu a răspuns solicitărilor lor și că nu a existat niciun anunț referitor la retrimiterea legii secetei în Parlament, lege despre care fermierii susțin că a fost adoptată în grabă, fără consultări.

Ca răspuns, fermierii au decis să își continue protestele și au planificat o manifestație în fața Președinției pe 19 septembrie, la ora 12:00. Un grup de reprezentanți ai agricultorilor va încerca să discute direct cu președinta țării, solicitând modificarea legii secetei conform propunerilor Asociației Forța Fermierilor. Între timp, tehnica agricolă rămâne amplasată pe marginea drumurilor, iar alte raioane urmează să se alăture protestelor în zilele următoare.

Fermierii cer ca legea să fie returnată în Parlament pentru a fi modificată de urgență, astfel încât să reflecte cerințele și nevoile agricultorilor afectați de secetă.

Legea votată vineri de Parlament prevede suspendarea pe șase luni a datoriilor agricole. Conform reprezentanților fermierilor, doar 20% dintre agricultori vor beneficia de această măsură, iar după expirarea termenului de suspendare, mulți dintre aceștia riscă să intre în insolvență din lipsa resurselor financiare pentru a-și plăti datoriile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău