iute Group a demarat cooperarea cu agenția de rating Fitch și a obținut ratingul B-

31 Iul. 2024, 11:05
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
31 Iul. 2024, 11:05 // Slider //  bani.md

Agenția internațională de rating Fitch Ratings a acordat ratingul B- obligațiunilor companiei de tehnologie financiară iute Group. Potrivit Directorului Executiv al companiei, obținerea unui rating de credit este un element important în dezvoltarea grupului internațional iute.

iute Group, care oferă servicii de creditare, plăți, intermediere în asigurări în țările balcanice și și-a listat obligațiunile la bursele de valori din Frankfurt și Nasdaq Baltic, a obținut de la agenția Fitch un rating de credit pe termen lung de emitent de nivel B- cu prognoză stabilă. Ratingul de credit pe termen lung al emitentului acordat de Fitch este o evaluare care reflectă capacitatea unei companii de a-și îndeplini obligațiile financiare.

Potrivit lui Tarmo Sild, CEO iute Group, ratingul este o etapă importantă în implementarea strategiei companiei pe piața de capital. „Am primit un rating de credit de la una dintre cele trei agenții de rating de top din lume. Obținerea acestui lucru ne va permite să schimbăm abordarea pe piețele internaționale de obligațiuni”, a subliniat acesta.

„Ratingul de credit acordat companiei iute este bun ca punct de plecare. În același timp, în mod clar, mai există loc de perfecționare în ceea ce privește îmbunătățirea raportului risc-randament”, a mai menționat șeful companiei, adăugând că scopul iute este ca, în paralel cu operațiunile de afaceri în desfășurare, să-și  dezvolte constant activitatea de pe piețele de capital.

Directorul financiar al iute Group, Christel Kurvits, consideră că ratingul de credit obținut ar trebui să trezească interesul investitorilor care au fost destul de sceptici până acum. Ratingul de credit oferă investitorilor încrederea iute este o companie transparentă, iar obligațiunile noastre sunt o investiție garantată”, a subliniat aceasta.

Volumul total al obligațiunilor preferențiale garantate ale iute este de 125 milioane EUR, iar scadența acestora – 6 octombrie 2026. Valoarea nominală a unei obligațiuni este de 100 de euro, dobânda plătindu-se investitorilor de două ori pe an cu o rată a cuponului (anual) de 11%. Pentru investitorii estonieni, obligațiunile sunt tranzacționate zilnic în mod liber la Bursa de Valori din Tallinn.

La începutul acestui an, iute Group și-a anunțat rezultatele financiare semnificative pentru primul trimestru: compania fintech a câștigat 26,4 milioane de euro în venituri și 2,2 milioane de euro în profit net. Până la sfârșitul anului, compania intenționează să realizeze venituri de 120 de milioane de euro și un profit de 15 milioane de euro. Compania iute va raporta rezultatele financiare pentru al doilea trimestru și prima jumătate a anului curent pe 22 august.

Despre Iute Group AS: fondată în 2008, este o companie estonă de tehnologie financiară. Prin intermediul filialelor sale, grupul oferă plăți în rate, servicii de plată, oportunități de investiții, precum și produse bancare și de asigurări. Compania iute oferă servicii clienților din Moldova, Albania, Macedonia de Nord și Bulgaria și își finanțează portofoliile de credite folosind capitalul propriu, depozitele și obligațiunile garantate incluse în lista principală a Bursei de Valori din Frankfurt și Nasdaq Baltic. Din 2023, iute este sponsorul principal al Orchestrei Simfonice Naționale a Estoniei.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ