Jaful bancar, pe lista priorităților a procurorului general al Republicii Moldova

02 Iun. 2024, 10:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Iun. 2024, 10:28 // Actual //  bani.md

Ion Munteanu, procurorul învestit în funcție în data de 1 iuie, și-a prezentat prioritățile imediat după depunerea jurământului, în prezența președintelui Maia Sandu. Munteanu a declarat că va pune accent pe dosarele de rezonanță.

„Practic nu încep o activitate nouă, ci continui ceea ce am început. Prioritățile și conceptul rămân aceleași. Procurorul general are responsabilitatea directă asupra celor două procuraturi specializate – PA și PCCOCS, unde se află cele mai complexe și de rezonanță cauze. Vom prioritiza anumite cauze penale, vom urmări rezultatele vettingului și vom analiza situația la expirarea termenului de 20 de zile pentru procurorii notificați de la Procuratura Anticorupție. Suntem, de asemenea, în plin proces de reformare a PA. Ne vom asigura că investigațiile sunt desfășurate cu maximă eficiență, inclusiv în cazul fraudei bancare și al cauzelor legate de criminalitatea organizată, care pot amenința securitatea statului”, a declarat Ion Munteanu.

În contextul unei recente declarații a Maiei Sandu, care a menționat că în justiție se face mai puțin decât se vorbește, Munteanu a spus: „Știm că procuratura nu livrează suficient pentru ca societatea să simtă că se face justiție. Totuși, trebuie să înțelegem că nu doar procuratura este responsabilă pentru imaginea și performanța justiției. Activitatea procurorilor se reflectă în hotărârile instanțelor de judecată. Dacă nu avem rapiditate în cercetarea cauzelor penale în instanță, percepția va rămâne că procuratura nu-și face treaba eficient. Nu spun că procuratura funcționează excelent acum, dar eforturi se depun”.

Procurorul general a subliniat importanța curățării sistemului de justiție și a exprimat optimism față de procesul de evaluare a procurorilor. La o săptămână de la notificarea procurorilor anticorupție pentru vetting, niciunul nu și-a dat demisia.

„Acest an este marcat de procesul de vetting. Este esențial ca acest exercițiu să se desfășoare rapid, pentru a putea construi un sistem de procuratură format din cei care trec cu succes evaluarea și pentru a ne concentra pe investigații ample și complexe. Sunt optimist deoarece nu am primit cereri de demisie legate de acest proces, ceea ce sugerează că procurorii au înțeles importanța exercițiului și sunt încrezători că pot argumenta integritatea lor financiară și etică”, a declarat Munteanu.

Referitor la salariul său lunar, Ion Munteanu a menționat: „Am un salariu majorat datorită promovării exercițiului de vetting, fiind candidat la Curtea Supremă de Justiție, și acesta este de aproximativ 47.000 de lei”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ