Kremlinul stoarce de bani băncile occidentale rămase în Rusia: Au plătit anul trecut 800 de milioane de euro în taxe

29 Apr. 2024, 16:53
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
29 Apr. 2024, 16:53 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Cele mai mari bănci occidentale care au rămas în Rusia au plătit Kremlinului taxe de peste 800 de milioane de euro anul trecut, de patru ori mai mult decât înainte de război, în pofida promisiunilor de a-şi reduce la minimum expunerea faţă Rusia după invazia pe scară largă a Ucrainei, raportează FT.

Cele şapte bănci europene de top după activele din Rusia – Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo şi OTP – au raportat un profit combinat de peste 3 miliarde de euro în 2023.

Aceste profituri au fost de trei ori mai mari decât în 2021, fiind generate parţial de fondurile pe care băncile nu le pot retrage din ţară.

Saltul de profitabilitate a dus la o plată combinată de aproximativ 800 de milioane de euro în impozite, faţă de 200 de milioane de euro în 2021, arată o analiză a Financial Times. Acesta s-a adăugat profiturilor înregistrate de creditorii americani precum Citigroup şi JPMorgan.

Taxele plătite de băncile europene, echivalente cu aproximativ 0,4% din toate veniturile bugetare non-energetice ale Rusiei prevăzute pentru 2024, sunt un exemplu al modului în care companiile străine rămase în ţară ajută Kremlinul să menţină stabilitatea financiară în ciuda sancţiunilor occidentale.

Creditorii străini au beneficiat nu doar de dobânzile mai mari, ci şi de sancţiunile internaţionale impuse băncilor ruseşti. Astfel de măsuri au privat rivalii lor de accesul la sistemele de plată internaţionale şi au sporit atractivitatea propriilor bănci occidentale pentru clienţii din ţară.

Mai mult de jumătate din suma de 800 de milioane de euro plătită de băncile europene pentru impozite corespunde băncii austriece Raiffeisen Bank International, care are cea mai mare prezenţă în Rusia dintre creditorii străini.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Mai 2024, 15:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Mai 2024, 15:06 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a confirmat în noul său bilanț al economiei regionale că prognoza de creștere a Produsului Intern Brut al Moldovei pentru anul 2024 rămâne la 3,5%, urmată de o estimare de creștere de 3,7% în 2025.

Această proiecție reflectă eforturile economice ale Moldovei, care se confruntă cu consecințele războiului din Ucraina. În ciuda provocărilor, PIB-ul Moldovei a crescut cu 0,7% în 2023, după o scădere de 4,6% în 2022.

Sectorul agricol a înregistrat o creștere semnificativă de 32% în 2023, compensând declinul din anul precedent. Cu toate acestea, industria prelucrătoare, construcțiile, transporturile și comerțul au continuat să se confrunte cu dificultăți. Consumul privat și investițiile au scăzut, în timp ce exporturile nete au crescut cu 5,8%.

Inflația anuală, care a atins un vârf de 34,6% în octombrie 2022, a încetinit și s-a încadrat în intervalul țintă de 3,5%-6,5% la sfârșitul anului 2023. În februarie 2024, aceasta s-a situat la 4,3%.

Presiunile fiscale s-au intensificat odată cu consolidarea rețelelor de siguranță socială și introducerea de compensații pentru energie pentru gospodăriile cu venituri mici și subvenții pentru producătorii agricoli. Acest lucru a dus la un deficit fiscal estimat la 5% din PIB în 2023.

Cu toate acestea, finanțarea externă de la creditorii oficiali, în valoare de aproximativ 900 de milioane de dolari în 2023, a ajutat la atenuarea presiunii generate de deficitele fiscale și externe în creștere.

Reformele întreprinse pentru aderarea la Uniunea Europeană sunt așteptate să sporească potențialul de creștere pe termen mediu și lung, în timp ce instabilitatea geopolitică rămâne un risc important.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău