La Chișinău s-a desfășurat etapa republicană a concursului „Polobocul de aur”

27 Mart. 2023, 15:15
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Mart. 2023, 15:15 // Actual //  MD Bani

Vineri, 24 martie 2023, la Chișinău, a avut loc degustarea din cadrul etapei republicane a concursului pentru cel mai bun vin de casă „Polobocul de aur”, organizat anual de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM).

La ediția din acest an, pentru marele premiu au concurat 127 din cele peste 500 de probe de vinuri, prezentate de vinificatori din raioane țării.

Potrivit președintelui Sergiu Harea, concursul este organizat din anul 2002 de către CCI a RM, cu scopul de a remarca cei mai buni producători de vin de casă, a ridica cultura de consum și a efectua schimbul bunelor practici ce țin de activitatea vitivinicolă.

„Anul acesta am primit un număr destul de mare de mostre de vin de casă din toate regiunile țării. Ne bucurăm că această tradiție nu se pierde, ba mai mult, gospodarii reușesc să ne surprindă cu vinuri calitative și competitive. Și pentru că vinurile bune sunt o valoare a Republicii Moldova, CCI și-a propus ca la următoarea recoltă, să ofere suport gospodarilor pentru a realiza vin de casă care ar putea concura și la evenimente internaționale. Astfel, ne propunem să organizăm instruiri în acest domeniu”, a afirmat Sergiu Harea.

Etapa regională a concursului a avut loc pe parcursul lunilor februarie – martie, în cadrul filialelor CCI.

Vinurile au concurat la următoarele nominalizări:

  1. Vin produs din soiuri tehnice, specia Vitis Vinifera, anul de roadă 2022;
  2. Vin din soiuri hibride și din specia Vitis labrusca;
  3. Vin de casă maturat mai mult de 6 luni;
  4. Vinuri licoroase;
  5. Vin din soiuri autohtone și soiuri selecție nouă (soiuri autohtone – Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Rara Neagră, soiuri selecție nouă – Viorica, Riton, Bianca, Floricica, Alb de Onițcani, Legenda, etc.)

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Comitetele organizatorice ale filialelor CCI a RM au obligația de a selecta doar mostre de vinuri calitative care să întrunească următoarele condiții: să fie vinuri naturale seci; să fie limpezi; să nu aibă defecte de aromă şi gust; să nu prezinte degajări de CO2.

Prezentarea probelor se realizează obligatoriu în sticle curate şi etichetate. Nu se admite prezentarea probelor în recipiente din plastic. Membrii comitetului organizatoric își rezervă dreptul de a scoate din start din concurs probele care nu corespund cerințelor enumerate mai sus.

Pe parcursul celor 20 ediții au fost prezentate aproximativ 9500 de mostre de vin, dintre care peste 200 au devenit învingătoare, și se află astăzi pe rafturile magazinelor din țară.

Învingătorii concursului vor fi anunțați și premiați în cadrul Zilei Naționale a Vinului, care se sărbătorește tradițional în luna octombrie. Premiul mare este butoiul „Polobocul de aur”.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău