La Strășeni va fi construită o fabrică de țesături și produse din fibră de sticlă. Investiții de 18 milioane de dolari

02 Dec. 2021, 15:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
02 Dec. 2021, 15:15 // Bani și Afaceri //  MD Bani

La Strășeni va fi construită o fabrică pentru producția de țesături și produse din fibră de sticlă. În acest sens, compania germană BauTex-Stoffe va investi peste 18 milioane de dolari pentru construcția și dotarea uzinei cu echipament modern. Investitorul a semnat un acord cu Zona Economică Liberă Bălți, subzona Strășeni, devenind rezident al acesteia.

Conform informațiilor, întreprinderea va fi amplasată pe o suprafață de 14 mii de metri pătrați în Strășeni. Se preconizează că în 2022 vor fi create 100 de noi locuri de muncă în cadrul întreprinderii, iar vânzările vor ajunge la aproape 10 milioane de dolari în primul an de activitate.

Planul de afaceri prezentat de „BauTex Composites” prevede o creștere anuală a numărului de angajați și a volumelor de producție. Peste șapte ani, până în 2028, compania va avea peste 300 de angajați, iar volumul de producție va fi de aproximativ 80 de milioane de dolari.

La noua fabrică ce urmează a fi construită la Strășeni, BauTex Composites intenționează să producă țesătură de sticlă Ortex – un material de armare utilizat în producția de produse din fibră de sticlă în diverse industrii; țesătura complexă – o combinație unică de două sau mai multe straturi de materiale diferite, cusute cu fire de poliester care este utilizată pe scară largă în producția de furtunuri pentru igienizarea conductelor; polifane – discuri abrazive pentru bolțari; aquapanel – plasă de sticlă de armare pentru producția de plăci de ciment; armătură compozită – tije nemetalice din fibră de sticlă; zona de reciclare – realizarea de baze din fibră de sticlă pentru producție în conformitate cu direcțiile planificate, precum și pentru vânzări.

 „BauTex” are o poziție stabilă de lider pe piața produselor din fibră de sticlă, inclusiv exporturi în Europa, China și SUA.  De asemenea, Bautex-stoffe este o marcă de textile contractuale din 1964. Compania produce o gamă extinsă de produse ignifuge, care include o gamă largă de țesături de protecție, țesături decorative ignifuge, țesături de tapițerie și țesături pentru draperii.

Compania „BauTex Composites”, înființată în Moldova, va fi a treia companie nostru din afara Germaniei.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală