Lecția (im)perfectă a Moldovei: așa luptă un mic David cu un Goliat energetic rus. Perciun: Gazprom acționează politic

31 Ian. 2022, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Ian. 2022, 12:10 // Actual //  bani.md

Autoritățile de la Chișinău au fost prinse în minghineaua Gazpromului, după ce gigantul rus a doua lună consecutiv insistă pe achitările anticipate ale gazului. Or, Moldovagaz, compania controlată de concernul rus cu un deficit de casă de miliarde de lei a fost ajutată de Guvern, deja a doua lună consecutiv. Deputatul PAS, Dan Perciun declară că: „Gazprom-ul acționează nu doar din considerente economice, dar și din considerente politice”.

Bine, a fost acea scrisoare înaintată de minister către Gazprom, a fost o discuție, din câte înțeleg, cu dl Miller, la începutul lunii ianuarie se părea că s-ar putea să existe o anumită deschidere, dar pentru că nu s-a zis tranșant despre aplicarea acestei prevederi, deja practic cu câteva zile înainte de momentul plății s-a confirmat printr-o scrisoare oficială din partea Gazprom-ului că se insistă să fie încasarea deplină”, a explicat Perciun.

Deputatul susține, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că situația din domeniul energetic este un globală și nu depinde de Republica Moldova.

Noi înțelegem și contextul geopolitic, și situația foarte tensionată care este în regiune și lucrurile acestea nu pot fi decuplate și-i clar că Gazprom-ul acționează nu doar din considerente economice, dar și din considerente politice. Totuși, vă spun, exista o minimă șansă ca lucrul acesta să se întâmple și atunci ar fi fost mai simplu și pentru guvern, și pentru cetățeni. În condițiile în care Gazprom nu a dat dovadă de o minimă deschidere, suntem în situația în care suntem. Și mesajul nostru a fost clar din luna octombrie că iarna aceasta va fi una foarte și foarte dificilă în condițiile majorării prețului la gaze pe piețele internaționale și că trebuie să facem cu toții un efort să economisim maximum posibil. Și 11 lei este un tarif mare, și atunci pentru luna ianuarie maximum ce putem face este să oferim aceste compensații suplimentare, totodată cu îndemnul către toată lumea să raționalizeze, în măsura posibilităților, consumul”, a mai spus Perciun.

Pentru a atenua impactul majorărilor de tarife asupra populației afirmă că au fost alocați 2,6 miliarde de lei doar pentru compensații la gaze și energia termică.

(…)Suma este una care, bineînțeles, reprezintă o povară pentru buget, dar este una necesară și dacă lucrurile se vor agrava și vor deveni mai dificile, va trebui să discutăm despre reorientarea cheltuielilor de pe alte sectoare – drumuri, infrastructură, să căutăm economii suplimentare și să alocăm banii necesari pentru a proteja populația în această perioadă dificilă. Speranța noastră este însă că la nivel internațional lucrurile se vor îmbunătăți începând cu primăvara și atunci situația și în Republica Moldova va deveni mai ușoară. Suntem, din păcate, prizonierii unor circumstanțe care nu depind de noi”, a precizat Perciun.

Vineri, 28 ianuarie, ANRE a aprobat în regim de urgență tarile la gaz pentru populație, la 15,18 lei/m3 cu 37% față de tariful precedent. Tarifele sunt aplicate retroactiv de la 1 ianuarie.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat că tarifele pentru consumatori vor rămâne neschimbate urmare a majorării volumlui baniloralocați pentru compesații. Astfel, tariful compensat la gaz va rămâne de 6,80 de lei pentru 50 de metri cubi de gaz și de 7,90 de lei până la 150 de metri cubi.

Autoritățile de la Chișinău s-au arătat indignate de atitudinea Gazpromului în raport cu Chișinăul. De două ori concernul rus a trimis scrisori de înștiințare care atenționau cu sistarea livrărilor în caz de neplată a avansului pentru luna următoare. Deși această prevedere exista și în contractul precedent, nu a fost utilizată niciodată de Gazprom. Ministrul Infrastructurii și premierul au vorbit despre o schimbare de atitudine a concernului.

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ