„Lecția moldovenească” a gazelor examinată la Kiev. Moscova e dispusă să utilizeze și pe viitor arma gazelor

08 Nov. 2021, 07:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Nov. 2021, 07:46 // Actual //  MD Bani

Încheierea contractului de gaze între Moldova și Rusia a relaxat pentru o vreme tensiunea energetică pe unul din flancurile Europei de Est și a redus riscul unui dezastru energetic în regiune, opinează în mass-media ucraineană Constantin Eliseev, ex-consilier prezidențial în anii 2015 – 2019, în prezent, conducătorul unui centru analitic din Kiev, transmite IPN. Dar având în vedere că acordul se datorează nu atât înțelegerilor comerciale, cât unor tocmeli politice, expertul consideră că se poate vorbi, mai degrabă, despre un armistițiu, care anticipează viitoarele confruntări energetice pe continent, unde chiar Ucraina poate deveni un câmp de luptă.

Din această perspectivă, lecția moldovenească ar trebui să fie studiată de autoritățile ucrainene, consideră autorul. În primul rând, el crede că așteptările establishmentului european față de Nord Stream 2 sunt naive, deoarece Moscova e dispusă să utilizeze și pe viitor arma gazelor pentru a obține cedări politice din partea contragentului. În acest scop Kremlinul setează în același pachet cu volume, preț și termeni de livrare a gazelor liste de revendicări politice – somații, acceptarea cărora schimbă nu numai parametrii comerciali, dar însăți posibilitatea încheierii acordului.

Din informații făcute publice și surse europene proprii, analistul conchide că în cazul Moldovei intervenția politică a Moscovei a luat forma amestecului în tratativele cu UE pe subiectul reajustării zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, a generat rezervele Chișinăului de a implementa Pachetul energetic III, care constituie un angajament de bază în cadrul Acordului de asociere, la fel ca și acceptul de a stinge datoriile pentru gaze, inclusiv ale Transnistriei, scrie ex-demnitarul ucrainean.

Chiar dacă nu dispune încă de informații concrete privind mărimea compromisurilor politice din partea Moldovei, autorul remarcă semnale că în ceea ce privește Pachetul energetic III Moscova a fost „auzită” la Chișinău, amânând pentru cinci ani restructurarea Moldovagaz. Expertul afirmă că după aceasta se poate vorbi despre un gest de infidelitate față de cauza integrării în UE. La fel nu e clar spiritul verificării datoriilor, în special, dacă vor fi supuse controlului și datoriile Transnistriei. Aceste lucruri generează un precedent periculos.

În condiții de instabilitate energetică cauzate de fluctuația prețurilor și dependența volumelor de „bunăvoința” Moscovei, UE s-a abținut, scrie expertul, să ofere Chișinăului garanții clare , dar mai ales, consistente din punct de vedere financiar ale securității energetice. Recomandarea Bruxelessului de a se renunța la semnarea cu Federația Rusă a unor contracte de lungă durată și de a se respecta angajamentele în contextul Pachetului energetic III nu au fost consolidate cu resurse puternice, pe care Chișinăul le-ar fi contrapus Kremlinului.

În consecință, Chișinăul a dat undă verde semnării unui nou contract de cinci ani – cu înțelegeri suplimentare de ordin politic ascunse, practic, în rezultatul ședinței din octombrie a Consiliului de asociere, afirmă expertul.

Încheierea contractului le-a adus fiecărei părți anumite beneficii. Moldova a evitat un colaps energetic și, de fapt, economic în iarna ce vine, iar Moscova și-a înscris un gen de victorie în confruntarea cu UE pentru destinele „partenerilor de est”: Chișinăul a clacat cu pachetul energetic, iar UE n-a ținut parte aliatului său (60 de milioane de euro, primite din Bruxelles în regim de urgență nu au fost în stare să oprească afacerea).

Kremlinul a adulmecat gustul unor mari victorii, afirmă Constantin Eliseev și prognozează pentru anul ce vine noi bătălii „de gaze”, inclusiv pe fundalul lansării conductei Nord Stream 2 și începutul reexaminării acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană.

Realitatea Live

25 Mai 2025, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Mai 2025, 10:35 // Actual //  Ursu Victor

Importurile de vinuri străine în Rusia s-au prăbușit în primul trimestru al anului 2025, înregistrând o scădere dramatică de aproape 50%, potrivit unei analize realizate de „RIA Novosti” pe baza datelor statistice oficiale.

În perioada ianuarie–martie, valoarea totală a vinurilor importate în Rusia a fost de doar 119,6 milioane de dolari – de două ori mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Dacă anterior scăderile afectau preponderent vinurile europene, acum declinul este generalizat și afectează toate sursele de aprovizionare.

Lovitura cea mai dură a fost resimțită de vinurile spaniole, ale căror livrări s-au prăbușit de la 10,9 milioane de dolari la doar 2,2 milioane de dolari, împingând Spania pe locul 9 și scoțând-o din rândul principalilor furnizori ai Rusiei.

Italia rămâne cel mai mare exportator de vin în Rusia, dar și aici cifrele s-au prăbușit: 32,4 milioane de dolari în primul trimestru, o scădere de aproape trei ori față de anul precedent. Livrările din Georgia au scăzut de 2,4 ori, ajungând la 27,6 milioane de dolari, iar cele din Letonia au scăzut cu 10%, la 25,4 milioane de dolari. Polonia ocupă locul patru în clasament, cu 9,8 milioane de dolari, înregistrând o scădere de 1,8 ori.

Vinurile portugheze au suferit un recul de aproape o treime, cu importuri de 6,2 milioane de dolari, dar au reușit să o înlocuiască pe Spania în topul principalilor furnizori. Alte țări care exportă vin în Rusia au raportat de asemenea scăderi: Chile – 5,2 milioane de dolari, Lituania – 3,8 milioane de dolari, Germania – 3,3 milioane de dolari, iar Franța – doar 0,7 milioane de dolari.

Această scădere abruptă reflectă dificultățile tot mai mari din comerțul internațional cu Rusia, pe fondul sancțiunilor economice și a reconfigurării fluxurilor comerciale globale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO