Lecții pe care le poți învăța de la startuperii deținători de „unicorni”

10 Iul. 2021, 05:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
10 Iul. 2021, 05:40 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Chiar dacă ai deja o afacere sau ești încă la început de cale la sigur ai multe lucruri de învățat de la startuperi. Iată doar câteva lecții.

Identifică problema şi caută o soluție!

Ideile de afaceri excelente încep atunci când o persoană încearcă să rezolve o problemă personală. De exemplu, fondatorii Airbnb, Brian Chesky și Joe Gebbia, au transformat apartamentul lor într-un spațiu de cazare și l-au închiriat pentru a genera venituri. Apoi și-au construit propriul site web și au început afacerea.

Construiește o cultură de companie bazată pe misiune

WeWork este o companie privată, evaluată la 20 miliarde de dolari, care oferă spații de lucru private sau comune în SUA și alte 20 de țări. Prin urmare, companiile mici și mijlocii pot obține cu ușurință un birou în zonele acoperite de WeWork.

Fă mișcări bine chibzuite

Atlassian produce software de afaceri, dar în 2017 compania a achiziționat Trello, care este cunoscută pentru crearea instrumentelor de gestionare a proiectelor. Achiziționarea unui concurent a fost o strategie bine calculată, deoarece Trello a construit un produs mai bun decât Atlassian.

Ambiționează-te să schimbi lumea

O idee extraordinară nu se ivește deodată, dar dacă vei obține sprijin public la fel ca SpaceX, dacă da. Startupul unicornului este evaluat la 31 de miliarde de dolari, iar proiectul de rachete reutilizabil al fondatorului a atras mai multă admirație din partea publicului decât afacerea sa cu mașini electrice.

Înțelege problemele noilor piețe înainte de a te extinde

Uber a schimbat modul în care oamenii de afaceri fac naveta, dar Grab din Singapore pare să îl depășească. Anthony Tan, fondatorul Grab, a introdus plățile electronice în țările care sunt în urmă în ceea ce privește infrastructura financiară, în timp ce Uber s-a luptat de ani de zile încercând să se adapteze în unele părți ale lumii în curs de dezvoltare.

Caută o piață de nișă

Piața de consum este mare și, din această cauză, tinerii antreprenori ambițioși intră fără să se gândească la concurență. De aceea, este recomandat ca un antreprenor să își găsească o nișă cu câțiva clienți, dar cu o concurență redusă. Desktop Metal și Rocket Lab sunt startupuri unicorn care au avut obiective ambițioase și au căutat o piață de nișă pentru ideile lor.

Sursa: Telegram, antreprenor.md.

Realitatea Live

12 Sept. 2024, 17:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
12 Sept. 2024, 17:16 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Comisia Națională a Pieței Financiare a autorizat emisiunea suplimentară de acțiuni a gigantului JLC, cu 11,2 milioane de lei (200 049 de acțiuni ordinare nominative).

Capitalul companiei după majorare va constitui 68,2 milioane de lei divizat în 1 218 429 de acțiuni.

Ultimele date arată că în 2023, JLC a contabilizat un profit de 694,1 milioane de lei și o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei.

JLC SA deţine peste 68% din capitalul celui de-al doilea producător de lactate din Moldova, Incomlac din Bălţi.

Din grup mai fac parte reţeaua de magazine Jardi, compania de construcţii Monolit, gospodării agricole cu peste 2.000 de hectare de terenuri agricole, dar şi fabrici de lactate în Ucraina, Kazahstan şi România.

Despre Vladimir Jardan care stă în spatele grupului se cunosc puţine, el preluând o parte din afacerile din domeniul lactatelor prin intermediul unui fond de investiţii creat în perioada privatizării contra bonuri patrimoniale în anii 90 ai secolului XX.

Vladimir Jardan a avut conexiuni şi cu băncile implicate în furtul miliardului. Astfel înainte de introducerea administrării specială de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi iniţierii procedurii de lichidare a Băncii Sociale, milionarul Vladimir Jardan, deţinea direct 0,72% din acțiunile instituției, dar împreună cu acțiunile deținute de firmele Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac avea 5,28%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău