Lenovo, interzisă în Germania. Compania are mari probleme

13 Mai 2024, 10:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Mai 2024, 10:01 // Actual //  bani.md

Vânzările mai multor dispozitive Lenovo și Motorola care utilizează module WWAN au fost interzise în Germania. Această decizie afectează tabletele și laptopurile care folosesc rețele mobile precum GSM, UMTS, LTE și 5G. În prezent, site-ul german al Motorola nu listează niciunul dintre smartphone-urile sau tabletele sale la vânzare. El are doar câteva accesorii care nu utilizează tehnologia contestată.

Disputa se centrează în jurul termenilor de licențiere pentru tehnologia WWAN utilizată în produsele Lenovo. Aceasta include modelele recent lansate de smartphone-uri, cum ar fi Edge 50 Ultra. Aceste dispozitive folosesc tehnologia pentru care InterDigital deține brevete.InterDigital susține că Lenovo nu a îndeplinit cerințele sale pentru taxe de licențiere corecte și rezonabile. Compania, pe de altă parte, susține că termenii InterDigital nu sunt corecți și intenționează să atace decizia.

Disputa își are rădăcinile în lumea complexă a patentelor esențiale pentru standarde (SEPs) și a termenilor de licențiere corecte, rezonabile și nediscriminatorii (FRAND). SEPs sunt critice pentru funcționalitățile tehnologice cheie în comunicațiile mobile, iar companii precum InterDigital dețin multe dintre aceste patente. Lipsa unor prevederi specifice privind ceea ce înseamnă principiul FRAND în cadrul UE lasă loc pentru interpretare și dispute suplimentare. Curțile țării au emis mai multe interdicții împotriva companiilor precum Lenovo și Motorola, interzicându-le să vândă dispozitive care, presupus, încalcă SEPs.

Tribunalul Districtual I din München a decis în favoarea InterDigital în luna mai, determinând o aplicare imediată a interdicției după ce reclamantul a depus o garanție de patru milioane de euro. Decizia instanței interzice companiei să vândă, să ofere sau să importe orice dispozitive cu module WWAN, inclusiv smartphone-uri, tablete și laptopuri care utilizează rețele mobile precum GSM, UMTS, LTE și 5G.

Deși Lenovo și Motorola Mobility au încetat să listeze produsele afectate pe site-urile lor germane, unii comercianți continuă să vândă stocurile existente, potrivit RTV.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO