Licitația scandaloasă pentru magazinele lui Șor de la aeroport! În ecuație intră și Maia Sandu

22 Feb. 2024, 10:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Feb. 2024, 10:48 // Actual //  bani.md

În urma unor dezvăluiri surprinzătoare, au ieșit la iveală informații cruciale despre promovarea companiei franceze în cadrul licitației pentru Aeroportul din Chișinău. Reprezentantul Lagardere, Baptiste Duguit, vicepreședinte pentru Dezvoltare, a făcut declarații tulburătoare, dezvăluind detalii despre întâlniri cruciale și influențe politice.

Potrivit lui Duguit, președinta Maia Sandu ar fi jucat un rol semnificativ în încurajarea investițiilor în Aeroportul din Chișinău. Acesta a afirmat că au fost „seduși” de către șefa statului în timpul unei discuții care a avut loc în Franța. Această declarație aduce în prim plan întrebări privind transparența și corectitudinea procesului de licitație.

Mai mult, reprezentanții companiei franceze s-au întâlnit cu mai mulți oficiali moldoveni, inclusiv cu ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, și directorii de la APP și AIC. Cu toate acestea, în mod surprinzător, nu s-au întâlnit niciodată cu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Această omisiune ridică semne de întrebare cu privire la dinamica și transparența dialogului dintre compania franceză și autoritățile moldovene.

În contextul acestor dezvăluiri, autoritățile și organizațiile relevante sunt chemate să investigheze mai departe aceste afirmații și să asigure că procesul de licitație este corect și transparent, fără influențe politice sau preferințe nejustificate.

Într-o reacție, consilierul Maiei Sandu, Adrian Băluțel susține că: „Președinta Maia Sandu nu a avut niciodată nicio întâlnire individuală cu compania franceză Lagardere. Totodată, președinta participă la multe forumuri internaționale de business, inclusiv în Franța, unde participă zeci de investitori și unde Maia Sandu promovează Moldova ca spațiu sigur pentru investiții de calitate care să contribuie la dezvoltarea economiei Republicii Moldova, deschiderea a noi locuri de muncă și creșterea bunăstarii”.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO