LinkedIn, acționat în judecată de către TREI moldoveni. Cer despăgubiri în valoare de un milion de euro!

19 Sept. 2021, 10:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Sept. 2021, 10:03 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Trei titulari ai dreptului de autor au acționat LinkedIn în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor și a drepturilor conexe de pe urma plasării lucrărilor lor pe Internet, scrie Realitatea.md.

Ei cer reclamatului despăgubiri în valoare de aproximativ un milion de euro. În august, la cererea avocaților corporației americane, materialele dosarului au fost transmise Curții Constituționale (CC). Decizia acestei instanțe poate influența în mod semnificativ rezultatul procesului.

LinkedIn este cea mai mare rețea de contacte de afaceri din lume, care și-a început activitatea în 2002. Din 2016, aceasta se află în proprietatea Microsoft și astăzi are peste 774 de milioane de membri în peste 200 de țări. Deținătorii drepturilor de autor din Moldova susțin că operele (cărțile) lor au fost postate ilegal pe una dintre platformele care au aparținut acestei corporații pînă în februarie 2021. Ea a oferit servicii gratuite de hosting, relatează Noi.md.

Reclamanții sunt Eugeniu Turuta, Martin Cristian Turuta și Radu Turuta. Cererea de chemare în judecată a LinkedIn a fost înaintată la Judecătoria Chișinău în august 2019, fiind admisă de judecătoarea Natalia Lupașcu. După cum s-a raportat, Eugeniu Turuta a contactat LinkedIn Corporation cu o notificare privind plasarea neautorizată a informațiilor din cărțile sale pe o resursă care îi aparține. Compania a eliminat conținutul ilegal, ignorînd cererea de despăgubire. Ei cer pîrătului să recunoască încălcările, să recupereze veniturile ratate în sumă de 939 mii euro, precum și compensații în valoare de 80 mii lei. Reclamanții au calculat suma despăgubirilor reieșind din obligațiile legale de a despăgubi partea vătămată, inclusiv veniturile ratate, de a percepe veniturile obținute ilegal și de a plăti compensații în valoare de la 500 lei la 500 mii lei pentru fiecare drept încălcat. În plus, reclamanții au dorit ca pîrîtul să publice hotărîrea în limba engleză pe site-ul său.

La sfîrșitul lunii iulie 2021, LinkedIn Corporation, prin avocații săi, a solicitat instanței de la Chișinău transferarea materialelor dosarului Curții Constituționale pentru soluționarea unui caz excepțional de neconstituționalitate. În august, judecătoarea Natalia Lupașcu a acceptat cererea. LinkedIn solicită verificarea unui șir de prevederi ale art. 66 din Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe. Este vorba despre unele cazuri în care o companie care furnizează servicii de hosting sau transmisie de date (Internet / intranet), inclusiv furnizorii de servicii Internet, este considerată complice dacă contribuie direct la încălcarea drepturilor. Reclamantul atrage atenția Curții Constituționale asupra normei privind atragerea la răspundere, în cazul existenței unei posibilități tehnice de a bloca, restricționa accesul și a distruge obiectele publicate sau utilizate cu încălcarea drepturilor de autor.

Reprezentanții LinkedIn susțin că formularea acestui articol permite interpretări contrare prevederilor Constituției. Potrivit acestora, din legea moldovenească rezultă că persoanele care furnizează servicii de hosting și transmisie de date pot fi atrase la răspundere, fiind nevinovate, pentru acțiunile altei entități, chiar și în absența unei relații cauzale între acțiunile persoanei care furnizează serviciile de hosting și daunele cauzate.

01 Dec. 2021, 16:45
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2021, 16:45 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Hai să celebrăm Ziua Națională a României cu o reuniune caldă! HiSky oferă reduceri de -10 euro la TOATE zborurile. Tot ce trebuie să faci, e să introduci promocode-ul „1DECEMBRIE” atunci când faci rezervarea, iar discountul va apărea automat la finalul acesteia.

După cum știi deja, operăm zboruri de linie din Cluj (spre Dublin, Chișinău și Lisabona), din Satu Mare (spre Paris), din Iași (spre Dublin), din Chișinău (spre Cluj, Dublin, Frankfurt, Moscova, Paris și Milano) iar luna aceasta începem cursele din Târgu Mureș (spre Milano, Londra și Paris) și din Baia Mare (spre Milano și Londra).

„Ziua Națională a României este o sărbătoare specială și în această zi toți cei plecați peste hotare își reamintesc cu dor de identitate și rădăcini. Noi am vrut să dăm o continuitate acestor sentimente de mândrie națională și am decis să oferim românilor de pretutindeni un motiv în plus pentru a reveni acasă. Aici, cu siguranță îi așteaptă oameni dragi”, a declarat Iulian Scorpan cu ocazia campaniei dedicată Zilei Naționale a României.

Oferta este valabilă pentru biletele cumpărate în perioada 1-5 decembrie.

Toate biletele sunt disponibile pe www.hisky.aero și la agențiile partenere.

HiSky este o companie aeriană certificată în România și R.Moldova. Operează zboruri de linie și zboruri charter de pe 7 aeroporturi internațioanale (Chișinău, Cluj, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, si Oradea), spre 15 destinații importante din Europa, Asia și Africa. HiSky are o flotă compusă din două Airbus A320 (YR-BEE, YR-SKY) cu 180 de locuri și un Airbus A319 (ER-SKY) cu 144 de locuri. Vârsta medie a celor trei aeronave HiSky este de 11 ani. Serviciile sau orice alte informații despre HiSky pot fi consultate pe site-ul www.hisky.aero.

P.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei