Litigii de la un nume. „Vinăria Purcari” , acuzată că instituie monopol regional și că restricționează concurența

07 Iun. 2021, 13:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
07 Iun. 2021, 13:43 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

ÎM „Vinăria Purcari” SRL, companie cotată la Bursa de Valori din București, este acuzată că dezvoltă o concurență neloaială și că ar adopta metode subversive față de concurenții săi, scrie telegraph.md. Renumitul producător de vinuri premium și-ar fi atribuit, contrar legilor în vigoare ale R.Moldova, drepturi exclusiviste asupra denumirii nu doar a localității Purcari din raionul Ștefan Vodă, dar și asupra istoriei acestei renumite regiuni vinicole. Mânați de gândul că „doar ei sunt Purcari” și cu certificate emise de AGEPI, acum sunt într-un război existențialist cu „Timbrus Purcari Estate” SRL – un producător mai nou de vinuri premium, care a scos pe raft vinuri sub marca comercială „TIMBRUS PURCARI VALLEY”.

Sursa citată precizează că vinurile „TIMBRUS” sunt produse 100% din struguri proprii, cultivați în microzona Purcari, toate având categoria de vinuri cu Indicația Geografică Protejată Ștefan Vodă. În planul său de dezvoltare, pentru perioada imediat următoare, compania are prevăzută și construcția unui complex industrial și turistic pe teritoriul propriilor podgorii din satul Purcari (https://timbrus.com/company/). Până atunci, „Timbrus Purcari Estate” SRL își îmbuteliază vinurile în zona geografică IGP Ștefan Vodă, cu respectarea cerințelor legislației Republicii Moldova, informația aceasta fiind indicată și pe fiecare sticlă îmbuteliată.

NOTĂ: Bani.md a telefonat reprezentanții companiei ÎM „Vinăria Purcari” SRL pentru a solicita o reacție, însă nu ni s-a răspuns la telefon. Vom actualiza articolul imediat ce va fi prezentată poziția companiei ÎM „Vinăria Purcari” SRL.

Vin „de Purcari” – ce semnifică și cine poate folosi sintagma?!

Sintagma vin “de Purcari” provine de la denumirea microzonei vinicole Purcari, descoperită și recunoscută în a doua jumătate a sec. XIX. Este o denumire geografică a zonei unde cresc plantații speciale de viță de vie. În producerea vinului, locul creșteri viței de vie, (fr. „terroir”) este criteriul principal care influențează calitatea vinului și argumentul decisiv pentru consumator.

Conform legilor în vigoare ale R. Moldova, o denumirea geografică (în cazul dat: „Purcari”), poate fi utilizată într-o marcă comercială doar dacă există o decizie permisivă a consiliului local. Marca în sine trebuie să fie distinctivă, iar denumirea geografică (toponimul) nu ar trebui să ocupe o poziție dominantă. Legea mai spune că numele geografic poate fi înregistrat doar ca element neprotejat (!), adică poate fi folosit de orice entitate care are permisiunile corespunzătoare pentru a face acest lucru.

În cazul vinurilor cu „indicație geografica”, se mai impune o regulă ce ține de conținutul băuturii. Legislația cere ca vinurile să fie produse din cel puțin 85% de struguri cultivați în regiunea dată (vezi legea, aici). ÎM „Vinăria Purcari” SRL nu ar respecta nici această cerință, utilizând într-o cantitate semnificativă, struguri cumpărați din alte regiuni ale Moldovei, informație care nu a fost respinsă de această vinărie, dar care, în același timp, aplică pe toate vinurile sale indicația „de Purcari”.

„Parul din ochiul” Vinăriei Purcari

„Timbrus Purcari Estate” SRL susține că ÎM „Vinăria Purcari” SRL , folosind numele geografic PURCARI, ca denumire a mărcii comerciale, cu o poziție dominantă a acestui toponim în marca comercială, încalcă legislația în vigoare a Republicii Moldova, în special art. 7 din Legea privind protecția mărcilor nr. 38-XVI din 29.02.2008.

În plus, publicitatea lor masivă a generat o confuzie națională în rândul consumatorilor – „ce este Purcari”? Un producător, o regiune, un castel, un vin sau un sat?

Pretinsa miză a războiului inițiat de IM „Vinăria Purcari” SRL

„Timbrus Purcari Estate” SRL și-a lansat vinurile în anul 2016, acestea fiind produse din struguri cultivați pe propriile podgorii din satul Purcari. Imediat cum au apărut pe raft, s-au pomenit în fața unui război cu ÎM „Vinăria Purcari” SRL. De cinci ani de zile, cei de la TIMBRUS luptă pentru a-și apăra dreptul legal de a folosi numele geografic Purcari pe produsele lor, în ciuda faptului că producătorul are toate permisiunile legale necesare pentru acest lucru.

Miza e departe de a fi una comercială, având în vedere că apariția pe piață a vinurilor TIMBRUS nu a avut un impact semnificativ asupra situației financiare și economice a Vinăriei Purcari, dovadă fiind cantitățile de vin fabricate de aceste companii.

Războiul se duce, mai degrabă, pe ideea de monopol asupra zonei geografice și pe pretinsa dorință a celor de la IM „Vinăria Purcari” SRL de a nu permite crearea unui precedent – când alte companii, care au obținut toate actele permisive obligatorii, vor obține dreptul legal de a utiliza denumirea geografică „Purcari” pe eticheta produselor lor. Acest lucru va distruge invocatul monopol de iure – ilegal, de facto – actual, de care s-au bucurat mulți ani cei de la ÎM „Vinăria Purcari” SRL. Or, ei au exploatat în scopuri comerciale proprii, moștenirea și meritele întregii generații de vinificatori care au descoperit și promovat regiunea Purcari.

Anume din acest motiv, pe parcursul ultimilor cinci ani, ÎM „Vinăria Purcari” SRL a blocat prin orice mijloace înregistrarea mărcilor comerciale, în care se utilizează toponimul „Purcari” atât la nivel național, cât și la nivel internațional. În ciuda Faptului că AGEPI și WIPO (Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale) au luat o serie de decizii în favoarea „Timbrus Purcari Estate” SRL și a înregistrării mărcii comerciale, care conține numele geografic Purcari, ÎM „Vinăria Purcari” SRL continuă să conteste aceste decizii.

Cel mai recent episod din această epopee s-a jucat cu participarea Consiliului Concurenței din R.Moldova. La solicitarea Vinăriei Purcari, instituția de stat a luat o decizie ce restricționează drepturile „Timbrus Purcari Estate” SRL de a folosi toponimul „Purcari”. Aceasta decizie „dubioasă și discriminatorie” – după cum o consideră cei de la TIMBRUS, a fost suspendată de instanța de fond și acum este examinată de către magistrații de la Curtea de Apel. După decizia finală a Curții de Apel, „Timbrus Purcari Estate” SRL, își rezervă dreptul de a furniza informații detaliate cu privire la acest caz

„Cuțitul în spate”

Acum câteva luni conducerea Vinăriei Purcari a lansat inițiativa unor negocieri cu „Timbrus Purcari Estate” SRL, înaintând o pretinsă intenție de a găsi soluția pașnică. Ar părea un pas civilizat, dacă n-am fi aflat despre acțiunile întreprinse „pe la spate” de către ÎM „Vinăria Purcari” SRL, care în plin proces de negociere a lansat noi atacuri asupra concurentului. Au trimis partenerilor comerciali de peste hotare ai companiei „Timbrus Purcari Estate” SRL, o scrisoare ultimativă cu cererea de retragere a vinurilor TIMBRUS și amenințări cu sancțiuni dacă aceste cerințe nu vor fi îndeplinite.

„Referindu-se la circumstanțe inexistente și informații false, aceștia invocă în scrisoarea lor faptul că ei sunt unicul producător de vinuri din microzona Purcari, cu toate că în registrul producătorilor de vinuri sunt indicate ambele companii, argumentând acest lucru, inclusiv, cu dubioasa decizie contestată a Consiliului Concurenței, care nu are forță juridică odată ce a fost suspendată de instanța de judecată”, afirmă directorul „Timbrus Purcari Estate” SRL, Evhenii Bondarțov.

https://rvv.gov.md/publicpart/overview.jsf;jsessionid=wOtKkuTw0OdnsyThkIT4ts2e0z0SoUN0wzhotwoM.rvv

FRAGMENT DIN SCRISOAREA VINĂRIA PRUCARI
FAȚĂ DE PARTENERII “TIMBRUS PURCARI ESTATE” SRL

Desigur, a fost cerută și poziția ÎM „Vinăria Purcari” SRL despre această scrisoare, însă aceștia susțin că:

După ce a primit o adresare oficială de la „Timbrus Purcari Estate” SRL, prin care se cerea infirmarea informațiilor false menționate în scrisoarea emisă către partenerii săi comerciali, ÎM „Vinăria Purcari” SRL a recunoscut parțial acest fapt, invocând o „presupusă traducere și interpretare arbitrară și scoatere din context a împrejurărilor de fapt”, dar în același timp continuând să susțină că „Timbrus Purcari Estate” SRL încalcă drepturile ÎM „Vinăria Purcari” SRL, acuzând compania de concurență neloială prin utilizarea combinației de cuvinte PURCARI VALLEY, pe produsele sale. Or „Timbrus Purcari Estate” SRL a primit deja deciziile de înregistrare a mărcii comerciale TIMBRUS PURCARI VALLEY atât în Moldova, cât și la nivel internațional.

CSJ, în 2017: IM „Vinăria Purcari” SRL nu are drepturi exclusive de folosire a toponimului Purcari în mărcile sale comerciale

Nici legea și nici Curtea Supremă de Justiție nu acordă Vinăriei Purcari dreptul exclusiv asupra denumirii geografice „Purcari”. Ba mai mult, Curtea Supremă de Justiție a anticipat, într-o decizie din 2017, eventualele conflicte și a indicat expres că ÎM „Vinăria Purcari” SRL nu are dreptul să interzică terților utilizarea loială a denumirii geografice „Purcari”.

Pentru o mai bună claritate, atașăm pasajul integral din Decizia Curții Supreme de Justiție din 01.02.2017

„(…) instanța confirmă faptul că „PURCARI” este o denumire geografică și nimeni nu poate deține dreptul exclusiv asupra acesteia, iar constatarea că marca „VINĂRIA PURCARI” este notorie nu îi acordă deținătorului dreptului asupra acesteia dreptul de a le interzice terților utilizarea loială a denumirii geografice „PURCARI”.”

Precizăm că decizia respectivă a CSJ este definitivă și irevocabilă.

Aceleași concluzii sunt trase și de EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală), care a refuzat înregistrarea mărcii comerciale „Vinaria Purcari” (vezi, aici)

TIMBRUS: Vinăria Purcari vrea să monopolizeze denumirea geografică a localității „PURCARI”

Conducerea companiei „Timbrus Purcari Estate” SRL afirmă că cei de la ÎM „Vinăria Purcari” SRL le-au declarat război încă din prima zi de existență pe piață.

„Noi înțelegem regulile de business și încurajăm concurența prin idee, valori, campanii și într-un final – prin puterea brandului. Concurenții noștri au preferat alte metode: dar trebuie să înțeleagă că intenția de a ne impune ceva prin intermediul presiunii economice și a altor presiuni a eșuat în trecut și va eșua și acum. În căutarea lor obsesivă a drepturilor exclusive de utilizare a toponimului „Purcari”, aceste persoane încalcă libertatea de întreprinzător, comerțul și principiile concurenței loiale. În viitor, oricare dintre acțiunile lor ilegale îndreptate împotriva companiei noastre vor fi dezvăluite public și însoțite de reclamații către autoritățile competente”, afirmă directorul „Timbrus Purcari Estate” SRL, Evhenii Bondarțov.

Sursa citată mai sus afirmă că acțiunile ÎM „Vinăria Purcari” SRL aduc nu doar prejudicii comerciale companiei „Timbrus Purcari Estate” SRL, dar și prejudicii de imagine industriei în general.

„Nu cred că acești oameni sunt proști și nu înțeleg esența a ceea ce se întâmplă. Înțelegând adevărul, ei, conștient manipulează și denaturează faptele, prin asta denigrând reputația de afaceri a companiei noastre. Dar oare înțeleg ei că astfel de metode de afaceri lasă o amprentă negativă, nu doar asupra imaginii companiei ce pretinde rolul de lider a industriei vinului locale, dar și asupra reputației vinificației moldovenești în general. Cred cu fermitate că ei trebuie să răspundă pentru prostiile promovate și pentru ilegalitățile pe care și le permit”

Contactați pentru un comentariu, reprezentanții Vinăriei Purcari susțin că acționează în interes propriu.

”Dorim de la bun început să facem claritate în ceea ce privește obiectul litigiilor în care suntem implicați cu „Timbrus Purcari Estate” SRL Nu există nici un litigiu pendinte cu privire la semnele TIMBRUS sau PURCARI. IM „Vinăria Purcari” SRL nu a întreprins nici o acțiune sau faptă care să împiedice folosința acestora, iar toate pretențiile noastre față de „Timbrus Purcari Estate” SRL se referă exclusiv la utilizarea neloială a combinațiilor de cuvinte care copiază mărcile comerciale ÎM „Vinăria Purcari” SRL – DOMENIILE PURCARI, VINĂRIA PURCARI, CHATEAU PURCARI etc”, este răspunsul reprezentanților Vinăriei Purcari, fiind întrebați referitor la subiectul acestui articol.

În ceea ce privește acuzațiile „Timbrus Purcari Estate” SRL despre încălcările privind utilizarea toponimului Purcari în marca sa comercială „Chateau Purcari”, ÎM „Vinăria Purcari” SRL respinge toate acuzațiile și se referă la înregistrările de marcă existente atât în Moldova, cât și în străinătate. Trebuie menționat că în toate înregistrările de marcă existente, elementul „Purcari”, în conformitate cu legislația în vigoare, este un element neprotejat și nu poate fi utilizat exclusiv de nimeni.

Repere:

„Timbrus Purcari Estate” SRL comercializează vinuri doar de clasa premium în 17 țări ale lumii. Au obținut multiple premii internaționale de calitate. Propriile podgorii de viță de vie ale companiei sunt amplasate pe 157 ha în comuna Purcari r-ul Ștefan Vodă, din care 112 ha sunt fructifere.

ÎM „Vinăria Purcari” SRL a fost fondată în 2003, iar vinurile sale sunt fabricate atât din vița de vie cultivată în microzona Purcari (unde IM „Vinăria Purcari” SRL deține terenuri totale de 249 ha și suprafețe de producător), cât și din struguri cumpărați de la producători mai mici din diferite zone ale R.Moldova. Compania produce anual circa 4 milioane de sticle de vin. Acum 3 ani, compania a fost listată la Bursa din București.

Realitatea Live

02 Oct. 2022, 05:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Oct. 2022, 05:20 // Actual //  Lupu Eduard

Daunele economice cauzate de oprirea fluxurilor de gaze ruseşti se adună rapid în Europa şi riscă să eclipseze în cele din urmă impactul crizei financiare globale din 2009, scrie Bloomberg.

Bazându-se pe un model al pieţei şi economiei energetice europene, Bloomberg Economics proiectează o contracţie de 1% a produsului intern brut, scăderea începând cu al patrulea trimestru. Dacă lunile următoare vor găzdui o iarnă aspră, iar cei 27 de membri ai Uniunii Europene nu reuşesc să împartă eficient rezervele limitate de combustibil, contracţia ar putea ajunge până la 5%.

Criza este aproape la fel de severă ca recesiunea din 2009. Şi chiar dacă această soartă încă poate fi evitată, economia zonei euro este încă pe cale să-şi petreacă anul 2023 suferind a treia cea mai mare contracţie de la al Doilea Război Mondial, Germania fiind printre cele mai afectate state de pe continent.

„Europa se îndreaptă foarte clar către o recesiune destul de profundă”, a declarat Maurice Obstfeld, un fost economist-şef la FMI, care este acum membru senior la Institutul Peterson pentru Economie Internaţională din Washington.

Perspectivele sumbre împing guvernele, la şapte luni de la izbucnirea războiului în Ucraina, să pompeze miliarde de euro în gospodăriile afectate, în acelaşi timp în care sunt nevoite să intervină financiar pentru a salva companiile lovite de criză, impunând, totodată, o serie de restricţii energetice pentru a amortiza şocurile economice. Şi acele eforturi de salvare ar putea să nu fie încă insuficiente.

Contribuind la presiunea asupra companiilor şi consumatorilor, Banca Centrală Europeană strânge, de asemenea, economia, deoarece noua sa concentrare asupra inflaţiei în creştere determină cea mai rapidă creştere a ratelor dobânzilor din istoria sa. Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat luni că se aşteaptă ca factorii de decizie să ridice costurile împrumuturilor la următoarele reuniuni. Comercianţii sunt de părere că Banca Centrală va impune o creştere de 75 de puncte de bază la următoarea reuniune de politică monetară din 27 octombrie.

„Perspectivele se întunecă”, a spus Lagarde parlamentarilor UE la Bruxelles. „Ne aşteptăm ca activitatea să încetinească considerabil în trimestrele următoare.”
Cu toate acestea, oficialii europeni continuă să facă eforturi substanţiale pentru a evita coşmarul economic de la orizont. Potrivit Bloomberg NEF, eforturile Europei de a cumpăra gaz natural lichefiat ar putea compensa lipsa gazelor ruseşti pentru iarna de anul acesta.

Regiunea ar putea importa cu aproape 40% mai mult GNL în iarna viitoare decât în anul precedent, în timp ce vara viitoare ar putea creşte achiziţiile cu aproximativ 14% pentru a reconstrui stocurile pierdute, a spus BNEF într-un raport publicat marţi. Pe lângă distrugerea cererii din cauza preţurilor mai mari la energie, aceste transporturi sunt suficiente pentru a acoperi oprirea completă a livrărilor ruseşti de la 1 octombrie, se arată în comunicat.

Pentru a obţine combustibil suplimentar, cumpărătorii europeni vor trebui să cumpere cu 90% mai mult GNL decât au asigurat prin contracte pe termen lung, sporind şi mai mult concurenţa cu Asia. Acest lucru va sprijini preţurile globale ale gazelor care au crescut de când Europa a încercat să-şi reducă dependenţa de Rusia, după ce marele furnizor a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

Totuşi, instabilitatea preţurilor la gaze continuă să fie o realitate semnificativ periculoasă. Gazele naturale europene au avansat după patru zile de pierderi, deoarece problemele raportate la conducta Nord Stream, închisă în prezent, au sporit incertitudinea cu privire la viitoarea aprovizionare rusească.

Contractele futures de referinţă au crescut cu până la 6,4%, după ce au scăzut la un minim de două luni la începutul acestei săptămâni. Luni seara, Nord Stream a raportat o cădere de presiune pe ambele şiruri ale conductei şi a declarat că investighează incidentul. Deşi închiderea legăturii nu are niciun impact asupra proviziilor, problema în cauză creşte periculos nervozitatea pe piaţă.

Nord Stream, conducta care circulă sub Marea Baltică, a livrat anul trecut aproape 40% din gazul Rusiei către Europa. Dar Gazprom PJSC a redus fluxurile pe acea rută în mai multe etape începând din iunie, invocând o serie de probleme tehnice, înainte de a opri complet livrările. Nord Stream 2, care trece aproape de prima conductă, a fost construită şi umplută cu gaz anul trecut, dar nu a livrat niciodată combustibil în Europa, pe fondul distanţei dintre Kremlin şi Occident.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău