Războiul grânelor. De ce au întors armele contra Ucrainei est-europenii

18 Apr. 2023, 05:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Apr. 2023, 05:25 // Actual //  Lupu Eduard

Kievul va căuta să obţină redeschiderea tranzitului de produse alimentare şi cereale via Polonia ca un „prim pas“ în cadrul discuţiilor ce vor avea loc luni, 17 aprilie, la Varşovia, a anunţat luni ministrul Agriculturii ucrainean, după ce Polonia, Ungaria și Slovacia au anunţat interdicţii la unele importuri din Ucraina, transmite Reuters.

„Primul pas, în opinia noastră, ar trebui să fie deschiderea tranzitului, pentru că este foarte important şi este lucrul care ar trebui făcut necondiţionat şi, după aceasta, vom vorbi despre alte lucruri“, a declarat ministrul Agriculturii, Mikola Solski.

Ministrul ucrainean al Agriculturii va discuta miercuri cu oficialii români despre criza cerealelor și joi cu cei slovaci.

Agricultorii polonezi au denunţat că o mare parte din cerealele şi alte produse ucrainene nu se distribuie în restul Uniunii Europene, ci rămân în ţară, provocând reducerea preţurilor grânelor.

Preşedintele partidului de guvernământ polonez Lege şi Justiţie, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat sâmbătă, la o reuniune a executivului, că a luat decizia de a opri importurile de produse ucrainene pentru a evita o criză pe piaţa agricolă internă.
„În ce priveşte cifrele, tot ceea ce a trecut graniţa poloneză (din Ucraina) constituie în jur de 10% din totalul (mărfurilor alimentare) exportate de Ucraina“, a afirmat Solski, conform contului Telegram al Ministerului Agriculturii de la Kiev.

Potrivit lui Solski, livrările spre Ungaria au reprezentat circa 6% din exporturile agricole ale Ucrainei.

Ministrul a spus că tranzitul produselor alimentare prin Ungaria şi Slovacia nu a fost afectat.

Sloski a mai afirmat că va avea discuţii suplimentare în România miercuri şi în Slovacia joi.

Într-o declaraţie pentru Reuters, ministrul ucrainean a menţionat că discuţiile de la Varşovia urmează să înceapă în jurul prânzului.

Fermierii ucraineni au jucat un rol emblematic în primele săptămâni ale invaziei Rusiei, remorcând cu tractoarele lor tancurile inamice abandonate. Acum, totuși, producția lor de cereale îi face pe unii dintre cei mai convinși aliați ai Ucrainei să nu mai fie atât de convinși în credința lor de a ajuta Ucraina, deoarece transporturile sunt redirecționate către piețele învecinate.

Fermierii și alegerile

Cea mai frapantă schimbare este dată de Polonia, care a jucat până acum un rol de lider în sprijinirea Ucrainei, acționând ca principal centru de tranzit pentru armamentul occidental și trimițând o mulțime de produse proprii. Dar transporturile de cereale i-au enervat pe fermierii polonezi – cu doar câteva luni înainte de alegerile naționale în care votul rural va fi crucial.

După ce o întâlnire planificată pentru vineri între miniștrii Agriculturii polonez și ucrainean a fost amânată, guvernul polonez a anunțat sâmbătă interzicerea importurilor de produse agricole din Ucraina. Ungaria a spus sâmbătă seara că va face același lucru. Ucraina se numără printre cei mai mari exportatori mondiali de grâu și alte cereale, care sunt de obicei expediate către piețe îndepărtate precum Egipt și Pakistan.
Invazia Rusiei de anul trecut a perturbat principala rută de export din Marea Neagră, iar un acord intermediat de Națiunile Unite pentru ridicarea blocadei a fost doar parțial eficient. În consecință, produsele ucrainene au fost redirecționate către țările limitrofe UE: Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Mai grav, Rusia amenință că nu va mai prelungi acordul pentru cereale.

La început, acele guverne au sprijinit planurile UE de a transfera surplusul de cereale. Dar, în loc să tranziteze fără probleme spre piețele globale, excesul de cereale a scăzut prețurile în Europa. Fermierii s-au ridicat în semn de protest, iar ministrul polonez al Agriculturii Henryk Kowalczyk a fost forțat să demisioneze la începutul acestei luni.

Acum, atenția guvernelor s-a mutat pe restricționarea importurilor ucrainene pentru a-și proteja propriile piețe. După ce l-a găzduit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Varșovia la începutul lunii aprilie, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că rezolvarea excesului de importuri este „o chestiune de introducere a restricțiilor suplimentare”.

A doua zi, Polonia a suspendat importurile de cereale ucrainene, spunând că ideea a venit de la Kiev. Sâmbătă, premierul polonez Mateusz Morawiecki, după o ședință de urgență a cabinetului, a declarat că interdicția de import va acoperi cerealele și anumite alte produse agricole și va include produse destinate altor țări. Câteva ore mai târziu, guvernul ungar a anunțat măsuri similare. Ambele țări au spus că interdicțiile vor dura până la sfârșitul lunii iunie.

Țările învecinate și Bulgaria au intensificat controalele sanitare asupra cerealelor ucrainene, argumentând că fac acest lucru pentru a proteja sănătatea propriilor cetățeni. Ei au solicitat, de asemenea, sprijin financiar de la Bruxelles și au primit deja peste 50 de milioane de euro din rezerva pentru criză agricolă a UE, cu mai mulți bani pe drum.

Restricțiile ar putea dăuna și mai mult economiei distruse a Ucrainei și, prin extensie, efortului său de război. Economia s-a micșorat cu 29,1% de la invazie, potrivit statisticilor publicate luna aceasta, iar exporturile agricole reprezintă o sursă importantă de venituri.

Vest europenii arată cu degetul

Unele guverne vest-europene, care au trebuit să fie împinse de la spate de Polonia și de altele să trimită armament greu la Kiev, se grăbesc să sublinieze schimbarea de direcție.
„Văd că unele dintre aceste țări cer mai multe sancțiuni, mai multe muniții etc. Dar când le afectează, se îndreaptă către Bruxelles, cerșind sprijin financiar”, a spus un diplomat dintr-o țară occidentală, vorbind sub condiția anonimatului.

Unele țări din UE se opun și restricțiilor la import din motive economice. De exemplu, Spania și Țările de Jos sunt unele dintre cele mai mari beneficiare de cereale ucrainene, pe care le folosesc pentru a-și aproviziona industriile zootehnice.

Din punct de vedere politic, totuși, guvernele din Europa Centrală și de Est au un spațiu limitat de manevră. Polonia și Slovacia se îndreaptă ambele către alegerile generale de la sfârșitul acestui an. Bulgaria are un guvern interimar de anul trecut. Ministrul agriculturii din România s-a confruntat cu apeluri de a demisiona, inclusiv din partea unui fost compatriot care a deținut funcția de comisar UE pentru agricultură.

Și fermierii sunt un segment important de votanți. Partidul de dreapta Law & Justice (PiS) din Polonia a câștigat ultimele alegeri generale din 2019 datorită în mare parte alegătorilor din mediul rural. Problema cerealelor din Ucraina l-a costat deja postul pe un ministru polonez al Agriculturii; guvernul în ansamblu va trebui să calce cu grijă pentru a evita aceeași soartă.

Răspunsul UE

Acţiunile comerciale unilaterale ale statelor UE sunt „inacceptabile”, a transmis duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia, Ungaria și SLovacia au interzis importurile de cereale şi alte produse alimentare ucrainene, pentru care UE şi-a deschis piaţa fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate şi au provocat pierderi sectorului agricol al ţărilor central şi est-europene din cauza supraofertei şi prăbuşirii preţurilor.

În timp ce acordul de liber schimb al UE cu Ucraina împiedică guvernele să introducă tarife, acestea au încă o mulțime de instrumente disponibile pentru a perturba transporturile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău