Locuitorii din Bulboaca au propriul aparat de USG, donat Centrului de Sănătate de către Fundaţia Constantin Mimi

15 Oct. 2024, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Oct. 2024, 12:33 // Actual //  bani.md

Centrul de Sănătate din satul Bulboaca, Raionul Anenii Noi a fost dotat cu două aparate medicale de ultimă generație, cu ajutorul cărora va putea fi efectuată ultrasonografia organelor interne ale pacienților din localitate. Acest lucru a fost posibil datorită unei donații din partea Fundației Constantin Mimi în parteneriat cu Fundaţia de caritate „Freunde helfen! Konvoi” din Germania.

Aparatul USG era mai mult decât necesar la Bulboaca. Anterior, pentru a efectua astfel de investigații, pacienții erau direcţionaţi către Centrele de Sănătate private din raionul Anenii-Noi sau chiar Chişinău.

“Cu aceste aparate, în cazuri de urgență, se va putea stabili diagnosticul precis de apendicită acută sau colecistită acută calculoasă, se vor depista în mod planic tumorile organelor interne sau diferite formațiuni care la palparea obișnuită nu sunt vizibile”, spune Andrei Gorceag, șef al Centrului de Sănătate din Bulboaca, raionul Anenii Noi.

 

“O să ne permită să diagnosticăm stările acute la pacienți ca să adoptăm o tactică de tratament corectă. Este important și pentru pacienții cronici, ca să-i monitorizăm la timp”, afirmă Raisa Nicolaeş, medic de familie, din cadrul Centrului de Sănătate Bulboaca.

Cei mai fericiți de această donație rămân a fi pacienții, deoarece acum vor beneficia de condiții medicale mai bune și vor putea trece controale ultrasonografice mai aproape de casă. Mai mult, pentru fiecare pacient care va fi investigat la Bulboaca, Centrul de sănătate va economisi câte 400 de lei, bani pe care îi va putea folosi pentru alte necesităţi ale instituţiei.

“În Republică foarte puține centre au așa ceva. Este un aparat din Germania. Îi mulțumim doamnei Frolov, pentru că nu a uitat de rădăcinele ei”, spune Ion Berzoi, primarul satului Bulboaca, Anenii Noi.

“Ne bucurăm să putem contribui, astfel încât calitatea vieții oamenilor din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi să crească. Pentru noi este important ca persoanele din acest sat să beneficieze de servicii medicale de calitate și acolo unde putem contribui o vom face în continuare”, spune cu încredere Cristina Frolov, preşedinta Fundației Constantin Mimi.

Cu echipamente medicale, cărucioare pentru persoanele cu dizabilităţi, mobilier, paturi medicale şi consumabile au fost dotate şi alte centre medicale din regiune, la fel, la iniţiativa Fundaţiei Constantin Mimi în parteneriat cu Fundaţia de caritate „Freunde helfen! Konvoi” din Germania.

Fundația Constantin Mimi a fost fondată în anul 2016 și are următoarele obiective majore de activitate: promovarea valorilor culturale naționale și a patrimoniului, contribuția la dezvoltarea regională sustenabilă, suport persoanelor defavorizate, suport pentru tineri, promovarea democrației și respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO