Locuitorii din Canare s-au săturat de turiști. Plănuiesc proteste și greve, ca reacție împotriva turismului excesiv

13 Apr. 2024, 14:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Apr. 2024, 14:47 // Actual //  Lupu Eduard

Locuitorii din Insulele Canare plănuiesc proteste și greve, ca reacție împotriva turismului excesiv. Militanții spun că afluxul nesustenabil de vizitatori distruge viața în acest loc de vacanță, transmite Euronews.eu.

Un grup de activiști de pe insula Tenerife a planificat o grevă a foamei în legătură cu construcția a două noi hoteluri. Alții raportează că localnicii dorm în mașini și peșteri din cauza creșterii prețurilor la case.

În 2023, arhipelagul a atras 14,1 milioane de vizitatori străini, un record pentru grupul de insule.

Locuitorii din Insulele Canare plănuiesc greva foamei din cauza construcției unui hotel.

Demonstranții din Tenerife au organizat o grevă a foamei săptămâna viitoare din cauza a două noi dezvoltări hoteliere.

Autoritățile au suspendat lucrările la hotelul La Tejita și Cuna del Alma din Puertito de Adeje din Tenerife din cauza unor încălcări ale normelor de mediu, dar construcția a fost reluată recent.

De asemenea, Canarias Se Agota (Canare epuizate) intenționează să organizeze demonstrații pe 20 aprilie în Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote și La Palma sub sloganul “Canarele au o limită”.

Canarias se exhausta (Insulele Canare sunt epuizate) este un alt grup cheie care se află în spatele planurilor de proteste la nivelul insulelor.

“Noi, în aceste insule, am fost întotdeauna foarte primitori cu turiștii. Dar ne dorim un turism mai durabil”, a declarat Ruben Zerpa, de la Canaries Sold Out, pentru ziarul britanic i. “Tenerife este o insulă mică, cu resurse limitate. Drumurile sunt copleșite de trafic, există o urgență hidraulică în desfășurare, iar hotelurile sunt pline”, spune Zerpa.

Locuitorii din Insulele Canare trăiesc în mașinile lor

Zerpa a adăugat că turismul a forțat creșterea prețurilor de închiriere, făcându-le inaccesibile pentru mulți dintre rezidenții locali.

“Câștig aproximativ 900 de euro și locuiesc cu partenerul meu, dar chiria este de 800 de euro pe lună. Asta în Santa Cruz, care nu este nici măcar una dintre cele mai scumpe părți ale insulei”, a spus el.

Ivan Cerdena Molina, care ajută la organizarea protestelor, a declarat pentru agenția de știri locală The Olive Press că localnicii sunt nevoiți să doarmă în mașini și chiar în peșteri, deoarece locuințele sunt ocupate de operatorii de turism.

“Nu avem nimic împotriva turiștilor individuali, dar industria este în continuă creștere și consumă atât de multe resurse, iar insula nu poate face față”, a spus el.

O organizație locală a declarat că insulele “se prăbușesc din punct de vedere social și ecologic” sub presiunea exercitată de turismul de masă.

Un raport al organizației Ecologists in Action a avertizat că aproape 34% din populația locală – aproape800.000 de persoane – sunt expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială.

Afluxul de turiști în Insulele Canare pune, de asemenea, presiune asupra serviciilor de sănătate, gestionării deșeurilor, aprovizionării cu apă și biodiversității.

Locuitorii au montat afișe și autocolante false cu mențiunea “închis pentru supraaglomerare”, în încercarea de a descuraja turiștii în anumite locuri supraaglomerate.

Luna trecută, în apropierea unor locuri de frumusețe populare de pe insula Lanzarote au apărut semne de “Nu intrați”, iar unele zone au fost închise cu lanțuri. “Este timpul să boicotăm, cu instrumentele pe care le avem la dispoziție, activitatea turistică care ne expulzează de pe propriul pământ”, au scris activiștii pe rețelele de socializare.

În apropierea altor atracții populare, au apărut graffiti anti-turism pe care se poate citi “My misery your paradise” și “Tourist go home”, notează Euronews.

Probleme similare sunt în Ibiza, supranumită și “insula petrecerilor”. În Ibiza, cazarea este foarte scumpă şi devine din ce în ce mai scumpă, iar chiriile sunt complet disproporţionate faţă de câştigurile celor care lucrează pe insula petrecerilor, aşa că a folosi maşina pe post de casă devine o alternativă, relatează BBC.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Mai 2024, 07:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2024, 07:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Citigroup, HSBC şi Barclays le vor cere angajaţilor să revină la birou 5 zile pe săptămână, pe măsură ce noile reglementări din domeniul financiar îngreunează lucratul remote, scrie Bloomberg.

Aceste bănci sunt cunoscute ca fiind cele mai flexibile în privinţa muncii de la distanţă, însă Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), principalul organ de supraveghere al industriei, vrea să reinstaureze anumite reguli utilizate de pandemie.

Este vorba de nişte reglementări cu privire la supravegherea angajaţilor şi inspecţii la locul de muncă. Regulile au fost relaxate la începutul pandemiei pentru a putea oferi flexibilitate angajaţilor din industria financiară, însă acum FINRA vrea ridicarea acestor excepţii.

Mişcarea îî va afecta cel mai mult pe angajaţii Barclays, unde câteva mii de lucrători din investment banking vor trebui să se întoarcă la birou sau să călătorească pentru a se întâlni cu clienţii. Totodată, aproximativ 600 de angajaţi ai Citigroup şi 530 ai HSBC vor fi nevoiţi să revină la serviciu fizic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău