Șeful celei mai mari bănci din lume spune că șansele ca starea economiei să se înrăutățească sunt mari decât se crede

13 Apr. 2024, 14:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Apr. 2024, 14:13 // Actual //  Lupu Eduard

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă din Statele Unite, a dat startul vineri sezonului de profituri cu o creștere, dar și cu un avertisment privind amenințările geopolitice care ar putea afecta economia globală, relatează CNN Business. Veniturile băncii în primul trimestru au crescut cu 9% față de anul precedent, la 41,9 miliarde de dolari.

Este mai mult decât se așteptau analiștii intervievați de FactSet.

Profitul pe acțiune a fost de 4,44 dolari, de asemenea mai mare decât cel de 4,17 dolari estimat de FactSet.

Cu toate acestea, directorul general Jamie Dimon a avertizat investitorii că s-ar putea să apară probleme. “Mulți indicatori economici continuă să fie favorabili. Cu toate acestea, privind în viitor, rămânem atenți la o serie de forțe incerte semnificative”, a scris el într-un comunicat de presă de vineri.

Dimon a citat tensiunile geopolitice crescânde și “presiunile inflaționiste persistente, care probabil vor continua”, ca fiind preocupări constante.

“Nu știm cum vor evolua acești factori, dar trebuie să pregătim firma pentru o gamă largă de medii potențiale pentru a ne asigura că putem fi în mod constant alături de clienți”, a spus acesta.
Într-o convorbire telefonică cu jurnaliștii vineri dimineață, Dimon a declarat că consumatorii americani au încă un exces de economii, că acțiunile sunt mai mari și că șomajul este scăzut. “Chiar dacă intrăm în recesiune, ei sunt într-o formă destul de bună”, a precizat el. Dar el a mai spus că persoanele cu venituri mici rămân rapid fără bani în plus. Banca începe să vadă unele fisuri pe piața creditelor auto subprime.
Dimon, care a sunat de la o conferință a băncilor de investiții din Florida, a declarat reporterilor că el crede că prețurile de pe piață sunt probabil “prea fericite” în acest moment și că șansele unui rezultat negativ sunt “mai mari decât cred ceilalți”.

Dar, a spus Dimon, “important nu este economia – dacă avem o recesiune ușoară sau o aterizare ușoară sau ceva de genul acesta”, a spus el, referindu-se la un scenariu în care inflația este învinsă fără a crește nivelul șomajului. Ceea ce este important, a spus el, “este viitorul lumii libere”, referindu-se la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

“Ar putea fi determinant pentru ceea ce se întâmplă cu economia globală dacă prețurile la petrol și gaze vor crește prea mult”, a spus Dimon.

Impactul ratelor mai mari pentru mai mult timp

JPMorgan Chase a achiziționat majoritatea activelor First Republic Bank în luna mai a anului trecut, după ce banca regională cu sediul în San Francisco a fost confiscată de guvern.

Această achiziție a adăugat miliarde de dolari în credite la bilanțul băncii, sporind veniturile sale din dobânzi.

JPMorgan Chase a raportat că împrumuturile medii au crescut cu 16% față de anul precedent, în principal datorită First Republic. Venitul net din dobânzi, sau NII, din aceste împrumuturi (adică banii pe care o bancă îi câștigă din împrumuturi minus dobânzile pe care le plătește pentru depozite) a crescut cu 11%, ajungând la 23,2 miliarde de dolari.

Dar banca a mai spus că NII ar putea fi sub așteptările Wall Street pentru anul în curs.

Veniturile nete din dobânzi au fost un indicator cheie pentru analiști în acest trimestru, aceștia urmărind să vadă cum reacționează băncile la ratele ridicate ale dobânzilor practicate de Rezerva Federală.

Băncile, inclusiv JPMorgan, au adus profituri record, impulsionate de NII, în condițiile în care banca centrală a majorat ratele dobânzilor.

De asemenea, JPMorgan Chase a anunțat vineri că va suporta o taxă unică de 725 de milioane de dolari din partea Federal Deposit Insurance Corporation, legată de mizeria lăsată de Silicon Valley Bank și Signature Bank în urma prăbușirii lor din primăvara anului trecut. Băncile mari au fost cele care au plătit în mare parte această factură.

Acțiunile băncii au scăzut cu 4,3% în tranzacțiile de dimineață, dar au crescut cu 45% în ultimele 12 luni.

Câștiguri mixte

Separat, gigantul de investiții BlackRock a raportat că activele sale gestionate au crescut la un nivel record de 10.500 miliarde de dolari în primul trimestru. Compania a depășit, de asemenea, așteptările privind rezultatele de top și de fond.

Wells Fargo, care a raportat de asemenea vineri câștigurile din primul trimestru, a depășit așteptările Wall Street, dar a înregistrat o scădere de 8% a veniturilor nete din dobânzi față de anul precedent. De asemenea, compania a remarcat o cheltuială de 284 de milioane de dolari în primul trimestru legată de evaluarea specială a FDIC.

Citigroup a raportat un venit net de 3,4 miliarde de dolari în primul trimestru, sau 1,58 dolari pe acțiune, depășind așteptările analiștilor de 1,18 dolari pe acțiune, potrivit FactSet. Directorul general Jane Fraser a declarat vineri că banca a finalizat luna trecută restructurarea organizațională, care a inclus disponibilizări.

Compania a înregistrat cheltuieli de restructurare în valoare de 225 de milioane de dolari în primul trimestru, în mare parte din cauza costurilor de concediere și a altor costuri de reorganizare a companiei. De asemenea, Citi a remarcat o cheltuială de 251 de milioane de dolari legată de curățarea de către FDIC a colapsurilor băncilor regionale de anul trecut.
Acțiunile Wells Fargo au crescut ușor vineri dimineață, în timp ce acțiunile BlackRock și Citigroup au scăzut.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Mai 2024, 07:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2024, 07:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Citigroup, HSBC şi Barclays le vor cere angajaţilor să revină la birou 5 zile pe săptămână, pe măsură ce noile reglementări din domeniul financiar îngreunează lucratul remote, scrie Bloomberg.

Aceste bănci sunt cunoscute ca fiind cele mai flexibile în privinţa muncii de la distanţă, însă Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), principalul organ de supraveghere al industriei, vrea să reinstaureze anumite reguli utilizate de pandemie.

Este vorba de nişte reglementări cu privire la supravegherea angajaţilor şi inspecţii la locul de muncă. Regulile au fost relaxate la începutul pandemiei pentru a putea oferi flexibilitate angajaţilor din industria financiară, însă acum FINRA vrea ridicarea acestor excepţii.

Mişcarea îî va afecta cel mai mult pe angajaţii Barclays, unde câteva mii de lucrători din investment banking vor trebui să se întoarcă la birou sau să călătorească pentru a se întâlni cu clienţii. Totodată, aproximativ 600 de angajaţi ai Citigroup şi 530 ai HSBC vor fi nevoiţi să revină la serviciu fizic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău