Lovitură grea pentru Rusia lui Putin: Un domeniu, al doilea cel mai profitabil din lume se prăbușește

14 Mart. 2023, 15:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Mart. 2023, 15:32 // Actual //  bani.md

După invazia lui Putin din Ucraina, Statele Unite și Occidentul au pus mai multe pachete de sancțiuni împotriva economiei Rusiei, pentru a micșora finanțarea mașinii de război a Moscovei. Acum, un raport SIPRI publicat pe 13 martie 2023 anunță că industria de armament a Rusiei se prăbușește, iar exporturile sale de arme au coborât dramatic cu 31% în ultimii 5 ani.

Industria de export de arme a Rusiei – din punct de vedere istoric a doua cea mai profitabilă din lume după Statele Unite – pare să se prăbușească sub greutatea schimbărilor tehnologice, a izolării politice internaționale și a războiului său dezastruos din Ucraina, potrivit noilor date anunțate de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii (SIPRI) de la Stockholm, Suedia, potrivit Newsweek.

Scăderea masivă a exporturilor de arme ale Rusiei amenință poziția Moscovei, ca cel de-al doilea cel mai mare exportator de armament din lume. Ponderea Rusiei în exporturile globale de arme a scăzut de la 22% între 2013-2017, la 16% în perioada 2018-2022, lăsând-o cu mult în urma SUA, care deține 40% din exporturile militare, și doar puțin înaintea Franței, care a fost sursa de 11% a exporturilor de arme din ultimii cinci ani.

„Este cu adevărat substanțială scăderea (Rusiei), dar nu este cu adevărat surprinzătoare”, a declarat Siemon Wezeman, cercetător senior SIPRI. „Și nu este doar din cauza a ceea ce se întâmplă în Ucraina în 2022; este ceva ce ai putea vedea venind”.

Visul lui Putin de a avea o „fortăreață Rusia” a fost construit pe baza unei forțe militare înfricoșătoare. Umilirea costisitoare a Kremlinului în Ucraina și economia sufocată sugerează un viitor foarte diferit pentru noul imperiu rus al lui Putin.

Raportul SIPRI arată cota de piață din lume a țărilor exportatoare de arme astfel (în ultimii 5 ani, 2018-2022): 1.SUA – 40%, 2. Rusia – 16%, 3. Franța – 11%, 4. China – 5,2%, 5. Germania – 4,2%, 6. Italia – 3,8%, 7. Marea Britanie – 3,2%, 8. Spania – 2,6%, 9. Coreea de Sud – 2,4%, 10. Israel – 2,3%.

Principalele țări care importă arme din Statele Unite sunt: Arabia Saudită (19%), Japonia (8,6%), Australia (8,4%). Topul națiunilor care cumpără arme din Rusia: India (31%), China (23%), Egipt (9,3%). Franța livrează în: India (30%), Qatar (17%), Egipt (8%).

În schimb, China a vândut arme în: Pakistan (54%), Bangladesh (12%), Serbia (4,5%), iar Germania în: Egipt (18%), Coreea de Sud (17%), Israel (7,5%). Ucraina a trimis arme în: China (48%), Arabia Saudită (13%), Thailanda (7,5%). Toate datele se referă la vânzările din ultimii 5 ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ