Lupta BNM cu inflația dă roade! Creditele s-au prăbușit, iar depozitele moldovenilor au crescut cu 41%

19 Aug. 2022, 17:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
19 Aug. 2022, 17:03 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

În luna iulie 2022, creditele noi acordate  au constituit 3,6 miliarde de lei, în descreștere cu 17,6 la sută față de luna iulie 2021. Pe de alată parte, moldovenii au economist în bănci 3,5 miliarde de lei, în creștere cu 40,8%, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 12,79 la sută, la cele în valută – 4,27 la sută. Cel mai mult s-au scumpit creditele în moneda națională, cu 1,45 puncte procentuale (p.p.), iar cele în valută s-au scumpit cu 0,23 puncte procentuale.

În ceea ce privește depozitele, în moneda națională au fost atrase 2,6 miliarde de lei (-12,4 la sută față de luna precedentă și +73,5 la sută față de iulie 2021), iar în valută recalculate în lei 954,6 milioane lei

Rata medie la depozitele noi atrase la termen în moneda națională a constitut 10,21 la sută, iar la cele în valută – 0,44 la sută.

La depozitele noi atrase la termen în moneda națională dobânda s-a majorat cu 0,67 p.p. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 4,61 la sută, persoanele fizice care practică activitate – cu o rată medie de 1,51 la sută, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 11,68 la sută.

La depozitele noi atrase la termen în valută rata medie a rămas la nivelul lunii precedente. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 0,28 la sută, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 0,54 la sută.

La ultimul raportul asupra inflației BNM a majorat rata de bază cu trei puncte procentuale, la 21,5%. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu declara că scopul BNM este să tempereze inflația galopantă, care potrivit lui, ar urma să ajungă la 34,7% în luna octombrie. „Vrem să impulsionăm economisirea și temperarea creditării care alimentează consumul”, spunea Armașu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 08:45 // Actual //  bani.md

Tot mai multe state europene vin cu reglementări fiscale pentru pliculețe cu nicotină. În 2024, România, Ucraina, Luxemburg și Slovacia au introdus acciză la această categorie de produs. Anul acesta și Guvernul Poloniei a aprobat acciza pentru pliculețe de nicotină și a introdus rata accizei în calendarul fiscal pentru anii 2025-2027, relatează infomarket.md.

Astfel, în 2025, rata accizei constituie 35 euro per kilogram de substrat de nicotină, iar autoritățile speră să încaseze surse suplimentare la bugetul de stat în sumă de 20 de milioane de euro. De asemenea, Guvernul Poloniei a introdus o taxă adițională pentru țigările electronice de unică folosință. În acest mod, autoritățile și-au propus să limiteze accesul minorilor la aceste produse, care sunt promovate de comercianții de vape-uri importate în mare parte din China, țara în care aceste produse sunt interzise.

Statele vecine cu Moldova au introdus acciză la pungile cu nicotină anul trecut – România în iunie 2024, iar Ucraina în septembrie 2024. Guvernul Ucrainei estimează venituri de 20 milioane de euro la bugetul de stat din acciza la pliculețele cu nicotină.

În prezent, pliculețele cu nicotină sunt comercializate în 21 dintre cele 27 (80%) de state membre ale UE. Majoritatea acestor țări aplică acciză la aceste produse, ceea ce asigură venituri suplimentare la bugetele statelor. Discuții privind introducerea accizei pentru această categorie de produs sunt în desfășurare și în alte state europene.

Pliculețele cu nicotină sunt produse care conțin nicotină, dar nu conțin tutun. Acestea sunt destinate exclusiv utilizării orale și nu implică un proces de ardere, nicotina fiind absorbită prin mucoasa bucală, urmată de eliminarea pliculețului după utilizare.

Recent, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vânzarea pliculețelor cu nicotină pe piața SUA. FDA a luat decizia în urma analizei dovezilor științifice, care au arătat că pungile cu nicotină prezintă un risc mai scăzut de îmbolnăvire cu cancer și alte afecțiuni grave, comparativ cu țigările obișnuite.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ