Magazinul Accent Electronic a donat calculatoare noi unui liceu din Capitală

28 Dec. 2021, 14:46
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
28 Dec. 2021, 14:46 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Elevii Liceului Teoretic Mihai Grecu din Chișinău vor putea studia cursul de informatică și designul grafic la calculatoare noi. Cu prilejul sărbătorilor de Crăciun, compania Accent Electronic a donat instituției de învățământ un lot de calculatoare noi, cu sistem de operare licențiat. Instituția a fost selectată cu ajutorul Ministerului Educației.

Cele 11 calculatoare au fost deja instalate în sala de informatică și sunt gata să fie utilizate de elevi.

Președintele Accent Group, Vladimir Russu a subliniat faptul că el și echipa pe care o conduce, tot timpul au pus accent pe educație și accesul generațiilor la noile tehnologii.

„Prioritatea noastră, ca stat, este să oprim exodul populației și să asigurăm o creștere economică pe măsură. Așadar, accesul la tehnologie, înseamnă șansa de a învăța diverse meserii bine plătite la calculator: designer grafic, editor foto, dactilograf, copywriter, etc. Când zic bine plătite mă refer la salarii care pornesc de la 800-1000 euro în sus pentru meserii care se învață timp de trei luni de zile. Vreau să cred că și decidenții din țara noastră înțeleg cât de importantă este digitalizarea sistemului de învățământ și sper din tot sufletul că lucrurile se vor mișca în această direcție”, a declarat Vladimir Russu.

Viorica Negrei, șef adjunct al Direcției Generale Educație Tineret și Sport (DGETS), a atras atenția că foarte puține companii private vin cu asemenea gesturi de binefacere, iar interesul companiei Accent Electronic față de domeniul educației este demn de tot respectul.

„Aceasta este a doua donație de calculatoare destinate copiilor, în Chișinău, lucru care vorbește despre atașamentul companiei față de domeniul educației și grija față de viitorul generațiilor noastre. Sunt convinsă că lotul de calculatoare îi va ajuta pe elevi să dezvolte abilități care-i vor îndrepta către meseriile viitorului”, a declarat Viorica Negrei.

Directoarea Liceului dar și elevii au adresat mesaje de mulțumire și recunoștință și au subliniat necesitatea lotului de calculatoare în instituție. Acum doua săptămâni Accent Electronic a donat un alt lot de calculatoare Centrului de Plasament „Lumina”, din Chișinău.

Accent Electronic este compania care, în 1998, a convins gigantul american HP să livereze Republicii Moldova primul lot de calculatoare destinat școlilor din republică. Fiecare instituție de învățământ a primit atunci calculatoare pentru sălile de informatică – utilaj care a dezvoltat primele generații de specialişti IT.

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău