Mai multă asistență și protecție pentru victimele violenței domestice. Se pot adresa la Centrul de Justiție Familială

24 Nov. 2023, 11:42
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
24 Nov. 2023, 11:42 // Slider //  MD Bani

Victimele violenței domestice se pot adresa la Centrul de Justiție Familială (CJF). Mecanismul inovativ pentru sprijinirea lor funcționează de o lună, dar autoritatea anunță că echipa intersectorială este deja consolidată și pregătită să intervină profesionist.

„Natalia” (nume modificat) este prima femeie abuzată care s-a adresat la Centrul de Justiție Familială. Conform Ministerului de Interne, femeia nu a mai suportat chinurile soțului și aflând de noul serviciu oferit de Centrul de Justiție Familială a apelat cu încredere la specialiștii centrului.

„Am aflat de la televizor că există un loc în care primim ajutor și suntem protejate de furiile soțului. Nu mai puteam îndura violența și am sunat. Cei care mă ajută mi-au oferit tot sprijinul. Pot spune că am speranță acum într-un viitor mai bun”, povestește ea.

Imediat, „Natalia” a fost pusă sub protecție, iar soțul său a primit ordin de restricție de urgență pentru 10 zile, femeia beneficiind și de sprijinul unui avocat. Acum ea este acasă și nu își mai face griji pentru propria securitate, transmite autoritatea.

Identitatea victimelor care se adresează CJF este păstrată în secret. Nici adresa unde Centrul își desfășoară activitatea nu este anunțat public, pentru a fi asigurată total protecția victimelor.

Echipa Centrului este formată din 11 polițiști și dintr-un colectiv multidisciplinar format din 30 asistenți sociali, medici, psihologi și membrii unor organizații neguvernamentale specializate în sprijinirea victimelor violenței în familie. De asemenea CJF funcționează cu ajutorul a 18 parteneriate interinstituționale, cu organizații de stat și cu mai multe non-guvernamentale.

Centrul de Justiție Familiară asigură accesul imediat al victimelor violenței în familie și/sau agresiunii sexuale la servicii urgente și specializate într-un singur sediu, persoanele fiind consultate inclusiv de experții legiști, juriști, psihologi și medici. Acolo sunt evaluate riscurile și identificate necesitățile victimelor, acestea fiind referite către servicii de reabilitare de lungă durată.

Conform datelor MAI, în acest an au fost înregistrate 822 de infracțiuni și 1418 de contravenții privind violența în familiei. Totodată au fost emise 4582 de Ordine de restricție de urgență. Analiștii mediului infracțional consideră că numărul agresiunilor în familiei este însă mult mai mare, dar victimele nu depun plângere împotriva agresorului în speranța că acesta nu va repeta fapta sau din considerente de stigmatizare socială.

Persoanele supuse violenței în familie se pot adresa pentru ajutor la 112 sau la telefonul de încredere  – 0 8008 8008.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO